Odišla som od manžela, som na rodičovskej. Na čo mám nárok?

nina233
20. nov 2012

Dobry den. Chcela by som sa poradit. Odisla som od manzela aj s malym,takmer 3oj rocnym syncekom k rodicom. Uz som to s nim nezvladala a toto je najlepsie riesenie.
O chvilu mi konci rodicovsky prispevok, maly bude mat 3 roky. Do skolky moze ist najskor az od septembra, skor neberu. Manzel plati na maleho cca 100 eur mesacne. Mozem mat z UPSVaR nejaky prispevok za to, ze sa staram o maleho sama, manzel sa o maleho extra nezaujima (manzel ma krasny plat, ale robi napriek a viac platit odmieta) ? Bude UPSVaR platit zdravotne a socialne poistenie za mna? Do prace mozem ist najskor v septembri.

lea641981
20. nov 2012

nie ste rozvedeni??ked manzel?? 😒

magic08
20. nov 2012

@nina233 ak sa zaevidujes na Urade prace, ked ti skonci rodicovsky, tak za teba bude platit stat zdravotne poistenie...
pokial s manzelom nie ste rozvedeni, tak ti nevznikne narok na ziadne socilane davky, pretoze sa budete posudzovat spolocne s manzelom a ako pises manzel ma krasny plat...

nina233
autor
20. nov 2012

@lea641981 ak by sme boli rozvedeni, tak by som nepisala manzel, ale exmanzel......

monyccka
20. nov 2012

@nina233 ak som to spravne pochopila a nemylim sa, tak na predlzenu matersku narok nemas a teda ti nebude upsvar na maleho nic platit. Po dovrseni 3 rokov dietata ti zostanu pridavky a z teba sa stava nezamestnana. Ak mozem poradit, podaj ziadost o rozvod a upravu starostlivosti o maloleteho a tam si navrhni vysku vyzivneho. Tam zaroven mozes ziadat, aby manzel financne podporil aj teba do doby, kym bude moct maly nastupit do prace. O inom prispevku neviem. A ak sa zaregistrujes ako nezamestnana na upsvar, tak ano, budu za teba platit zdravotnu. Co sa tyka skolok, sla by som sa opytat do viacerych, mnoho berie od januara dalsie deticky, pretoze im niektore nenastupia, prestupia, odidu a pod.. Alebo pozvazuj strazenie deticiek ku synovi - nieco si privyrobis, syn bude mat spolocnost a tebe ten rok zbehne rychlejsie.. Alebo ak ti ho ma kto postrazit, tak si skus najst pracu aspon na polovicny uvazok, alebo dohodu. Zelam vela stastia.

monyccka
20. nov 2012

@nina233 este mi napadlo, sudne mozes ziadat vyzivne aj bez rozvodu. Ako presne ti skor poradi nejaky pravnik, napriklad aj na upsvare. tam je to dokonca bezplatne. Manzel ma vyzivovaciu povinnost voci tebe aj voci dietatu a idealna situacia je ta, ked ma plat aj na papieri pekny, nie len na cierno. Vtedy sa vyzivne pocita jedna radost ;)

lea641981
20. nov 2012

@monyccka presne tak,to je najlepsie 🙂 suhlasim 🙂

lea641981
20. nov 2012

ten rozvod to je mudre a mat vsetko sudnou cestou mat vsetko podlozene 🙂

nina233
autor
20. nov 2012

@monyccka dakujem, radsej by som najskor preferovala tu druhu moznost, zatial bez rozvodu....oslovim pravnika, nech mi poradi..... nech si manzel plni vyzivovaciu povinnost za oboch, ma na to. Dakujem velmi pekne za radu 🙂

monyccka
20. nov 2012

@nina233 tak teda drzim prsty, nech sa podari dotiahnut to do rychleho a vyhovujuceho konca.

nina233
autor
20. nov 2012

@monyccka dakujem, snad uz coskoro obrati karta 🙂