Otec a rodičovský príspevok

dankabetka
18. okt 2020

Dobry den zelam zienky, potrebujem trosku poradit, hladala som v diskusiach riesenie na moju dilemu ale nenasla som a preto pisem takto.
Mame dve deticky 1,5 rocneho a 4,5 rocneho
Bola som na Urade prace poziadat o rodicovsky prispevok na mladsieho( ma byt vo vyske 270€) pani uradnicka mi poradila , ze ale ak bude poberat rodicovsky prispevok manzel, bude to ten vyssi (370 €) , a vraj ja mozem byt v Zdravotnej poistovni vedena ako " osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov " a tym padom mozem ostat doma a bude sa mi platit zdravotne poistenie, ale ja som sa docitala , ze ak budem osoba co sa stara o dieta do 6 rokov, tak starsi syn nemoze navstevovat skolku na 8 hodin, ale len na pol dna. Prosim Vas ma niekto s tym skusenosti?Dakujem vopred za kazdu odpoved, nerada by som si narobila nejake problemy, preto sa pytam.

marlenka222
18. okt 2020

@dankabetka áno pochopila si to správne a áno je to tak všetko ako píšeš. + Zdravotná poisťovňa ťa nechá podpísať papier kde prehlasuješ riadnu starostlivosť o dieťa do 6 rokov - teda skutočne áno na 1/2 dňa v škôlke. Zistiť to môžu jednoducho- zavolajú do škôlky a zistia si info. A poväčšinou predstavitelia škôlky /školy s takýmito inštitúciami spolupracujú a uvádzajú pravdivé informácie, jedine ak máš znamych, že by ťa niekto zakryl.

dankabetka
autor
18. okt 2020

Dakujem za tak rychlu odpoved

alenah31
18. okt 2020

@dankabetka ale pozor - manzel bude poberat RP v tej vyssej sume len v pripade ak ziadal aj o materske a bolo mu priznane.

lucka_ke
18. okt 2020

manžel poberal MD na mladšie dieťa? ak nie tak tiež dostane len 270 Eur
najskôr by musel nastúpiť na MD s mladším a potom poberať RP 370 Eur
ty do práce, na úrad práce alebo osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov (obmedzenie ako píšeš vyššie so škôlkou)

mogaa
18. okt 2020

@dankabetka presne ako je prípevok vyššie, nárok na vyšší RP má ten kto poberal materskú....takže manžel by musel ísť najskôr na materskú a až potom žiadať o rodičák

dankabetka
autor
18. okt 2020

V poriadku, dakujem Vam zienky, uz tomu rozumiem, dakujem

lavender21
18. okt 2020

@dankabetka baby majú v niečom pravdu, manžel by musel najskôr na materskú, ale stačí ak ju bude poberať pár dní a potom ju ukončí. Následne môžete poberať vyšší RP, bude napísaný na neho. Ty môžeš byť v zdravotnej poisťovni uvedená ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov, pokojne na mladšie dieťa. A to nesmie navštevovať škôlku viac ako 4 hodiny denne.

mamanadruhuu
18. okt 2020

Záleží od škôlky, poznám matky ktoré poberajú rp nepracujú a nedarí majú v škôlke aj na celý deň.. mne sa to osobne nepáči, keď má dieťa ísť do predškolskej v poriadku nech ide, ale načo tam cpať deti keď je matka doma a nepracuje? Rp poberá matka ktorá sa o to dieťa stará, ja mám prácu rp a ešte dve deti a do škôlky nechodia ..

alenah31
19. okt 2020

@mamanadruhuu pokial pobera RP dieta ma narok byt v skolke cely den a je fuk ci matka popri tom pracuje alebo nie. Pokial ale nepobera RP a je evidovana ako "osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov" narok na skolku je len 4 hodiny - stat za nu plati ZP, lebo je "osoba, ktora sa stara" - ak by bolo v skolke 8 hodin tak sa stara skolka a nie matka - cize by to nedavalo zmysel a matka by si musela ZP platit sama. Dieta ma narok na socializaciu - to nesuvisi s matkou, ktora sedi doma a berie RP.