icon

Odobratie rodičovského príspevku kvôli práci v zahraničí

kvetinka4
25. aug 2013

Ahojte. POtrebujem poradiť. Som na materskej s deťmi už pomaly piaty rok. Chcela som si teda požiadať o rod.príspevok na najmladšiu, pretože mi na stredného už končil (má tri roky). Uviedla som po pravde, že momentálne manžel pracuje v Nórsku- je tam však zamestnaný na sezónny zber. Na moje prekvapenie to je problém- ževraj rod.príspevok je vyplácaný štátom len ak je môj manžel zamestnný na SR a ak teraz pracuje v Nórsku, tak si mám pýtať tieto dávky v Nórsku. Keďže viem, že určite nemá nárok na tieto dávky, tak sa o to nejde ani pokúšať (nemá na to čas ani peniaze cestovať) tak mám priniesť rozhodnutie z ich úradu, že nepoberá na deti- to je ale nemožné (nemá čas a ževraj treb ísť osobne- tiež neovláda jazyk ani Aj). Ja som teraz zúfala- tým pádom by sme mali prísť o cca 750eur a to tam išiel preto, aby sme mali aspoň do vianoc, keďže tu nenájde robotu. Nejde mi na rozum jedna vec- rodičovský je predsa pre rodiča, ktorý sa stará o svoje dieťa v SR. A vlastne moja otázka znie- skúšala som nájsť o tomto informácie na webe úradu práce a rodiny ale nič som nenašla- kde by som mohla tieto informácie nájsť? alebo má úradnička pravdu? nemám na tie dávky nárok? Ďakujem vám za všetky rady

kvetinka4
autor
25. aug 2013

a ešte pripájam- zatiaľ mi ponechala rodičovský s tým že mám odniesť to rozhodnutie, ale prídavky mi zastavila na všetky deti ☹

winka99
25. aug 2013

urcite ti kocky co maju konkretne skusenosti poradia lepsie, ja viem len tolko ze na rodicovsky prisp. v norsku by mal narok len ak by tam mal min.prechodny pobyt....a este viem, ze v zahranici su rodinne pridavky o riadny kus vyssie ako na svk...takze ak by si nasiel cas, tak sa vam to oplati vybavit...aspon teda co viem v UK je to okolo 180 €, ale ci tiez musi mat trvaly pobyt k tomu netusim
no aj tak aj tak bude musiet tie urady obehat, ked uz si tak povedala

ervenka
25. aug 2013

@kvetinka4 podla ma uradnicka pravdu. V akom state mm pracuje, tam si ma pytat pridavky,rodicovsky, vsetky rodinne veci atd... Asi by predsa mal len skusit v Norsku, inak to nevidim velmi pozitivne pre vas. skuste kontaktovat svk ambasu v Norsku, ale viem, ze ludia sa dost nacestovali aj medzi Nl- SVk, Uk-SVK. Co sa tyka vysky prispevkom, neviem ako je to v Norksu, ale napr. my v Nlpoberame okolo 140e kvartalne, aby si nebola prekvapena, @winka99 ak ta vyska nebude velmi vysoka a mozno nizsia ako je na SVK.

kvetinka4
autor
26. aug 2013

@winka99 Ahoj. V Norsku su pridavky naozaj vyssie,ale naopak rodicovksky je len okolo 45eur. Mne stopla pridavky, ale sama mi povedala ze si precitala na ich strankach, ze na rodicovsky nema narok manzel, lebo tam nepracuje 6mesiacov. Takze predpokladam, ze aj pridavky su tak nejak. Manzel nebude kvoli tomu cestovat- ako som si precitala v ang (ale iba trochu, lebo nie vsetko maju po ang o tychto veciach) tak by som potrebovala more veci a k tomu by musel manzel s tym na ten urad behat, co by nas vyslo neumerne draho (kedze tou dobou uz bude na SR). No nic, prideme teda o tie davky. Esteze clovek ide zarobit na rodinu a nic z toho...

kvetinka4
autor
26. aug 2013

@ervenka zrejme ma pravdu, ale zda sa mi to nelogicke, pretoze ja sa staram o dieta a nie on- teda fyzicky a bola som v tom, ze je to plat rodiaca za to ze sa stara o dieta. Pretoze, ak by manzel pracoval v inej krajine a mne neposle ani korunu (napr.) tak ja aj tak nedostanem od statu prispevok- to je trochu na hlavu.

anjelicek26
26. aug 2013

@kvetinka4 - dolezite je, kde odvadza dane. Tam ma narok na prispevky. Robi danove zuctovanie na slovensku? Ci norsku?

vroni
26. aug 2013

Pokial viem, toto je smernica EU (ze pridavky a rodicovsky sa platia v state, ktory ich ma vyssie). Odkedy je Norsko clenom EU? Takze si nemyslim, ze ma uradnicka pravdu, ale asi bude treba nejake pisomne potvrdenie z Norska, ze narok nema....

eeffka
26. aug 2013

@kvetinka4 pracovnicka ti povedala blbost, nenechaj sa odbit
http://www.employment.gov.sk/rodicovsky-prispev...

mas pobyt mimo SR? nemas.howgh.narok ako opravnena osoba mas, inak nechapem naco si jej hlasila ze muz dakde robi v zahranici, do toho ju nic.

kvetinka4
autor
26. aug 2013

@eeffka takto rodičovský mi ponechá, zastavila len prídavky z dôvodu, že keďže som pred materskou nepracovala (nastúpila som na MD po vysokej škole) tak sa tieto dávky vyplácajú vlastne za rodiča, ktorý pracuje to jest môj manžel (aj keď tomu stále nechápem) a tým pádom, keďže som musela vypísať na žiadosti o rodič. príspevok kde momentálne pracuje manžel a netušila som, čo to bude mať za následok, tak som napísala pravdu. Kebyže viem, čo bude tak napíšem posledného zamestnávateľa a nemám žiadny problém. Teraz prídem cca o 140 eur až 210 podľa toho, za koľko mesiacov mi zastaví prídavky. Vďaka za link, ale mne tvrdí, že ako som spomínala vyššie, tak je to kvôli mojej ne-práci a manželovej momentálnej brigáde. Inak mám trvalý pobyt na SR aj manžel.

kvetinka4
autor
26. aug 2013

@vroni budem sa snažiť získať to potvrdenie e-mailom, ale neviem, či sa mi to podarí. Manžel tam neni ani prihlásený na prechodný pobyt takže okrem zmluvy o ňom vlastne nórske úrady nič nevedia (teda nie je tam na čierno, ale z pohľadu nejakej úradníčky na sociálnom nórskom úrade je neexistujúci človek)

vroni
26. aug 2013

@kvetinka4, ved normalne ich poziadaj o vyplacanie davok, resp. o informaciu, kedy vam ich vyplatia, oni ti napisu, ze nikdy, lebo nemas narok a potvrdenie je na svete 😎 (skus aj mailom, mozno aj v anglictine to prejde)

kvetinka4
autor
26. aug 2013

@vroni skúsim- nemám inú možnosť, ale počula som od slovákov ktorí tam žijú, že vybavíš niečo iba osobne, preto tie starosti kolo toho,

vroni
26. aug 2013

@kvetinka4, drzim palce. Pridavky by si urcite vybavila len osobne, ze ti nic nedaju ti snad oznamia aj bez osobnej intervencie 😉

monkka21
26. aug 2013

@winka99 pridavky na dieta v UK je na prve dieta 81£ a na dalsie deti 53 😉

eeffka
27. aug 2013

@kvetinka4

pre pridavky plati to iste
http://www.employment.gov.sk/pridavok-na-dieta....

nenechajte sa zeny odbit uradnicky su ako opice, treba kavu varit, nechty lakovat... takisto pokial ty ako opravnena osoba mas pobyt v SR neni o com. nech ti ukaze paragraf na zaklade ktoreho ti to zastavi.

maznacik007
27. aug 2013

@eeffka mylis sa existuju aj vyhlasky ktore sa tykaju socialneho zabezpecenia pracovnikov ktori migruju v EU ...

vyhlaska plati myslim od maja 2010 neni to novinka treba si to pozriet...

uradnicky maju pravdu .... ak chces poberat davku na SK musi doniest potvrdenie z krajiny kde jej muz pracuje a odvadza dane ze tam nema narok na obdobnu davku ....

tychto tem je tu plno kde sa to riesi ...

vroni
27. aug 2013

@maznacik007, @eeffka ma pravdu, Norsko NIE JE v EU!!!!! Predpokladam, ze tete uradnicke tato "drobnost" unikla.

maznacik007
27. aug 2013

@vroni nemas pravdu ty lebo tato oblast sa riadi nariadeniami EWG - európskeho hospodárskeho spoločenstva č. 1408/71 ide tu o dohodu o sociálnom poistení medzi štátmi EÚ, Európskym hospodárskym priestorom a Švajčiarskom.

a medzi Europsky hospodarsky priestor sa radí mimo Islandu a Lichtenštajnska aj Nórsko. 😉

vroni
27. aug 2013

@maznacik007, nuz, ja ju "poznam" ako dohodu vramci EU a Svajciarska (bez EHP), ale pripustam, ze moze ist o chybny miestny preklad (mam ju v nemcine, Norsko a Island su mimo mojho bezneho zaujmu)