Opatrovanie dôchodcu

borda
21. okt 2018

Mamičky neviete niektorá aká výška sa dostáva na opatrovanie starého človeka keď som na rodičovskom a či vlastne o to aj môžem žiadať?

mimi3706
21. okt 2018

uz neviem aka vyska asi, ja som takto brala pred par rokmi na starych rodicov popri rodicovskej, bola to makacka ale inak to neslo, a aj tych par eur potesilo popri 200 eurach...myslim ze na 1 osobu okolo 150 eur asi ale to len strielam nepamatam si vobec...bolo to uz pred 9 rokmi...

borda
autor
21. okt 2018

Ďakujem

gabriellka
21. okt 2018

To zavisi od viac veci. Spytaj sa na urade. Je to tvoj priamy príbuzný ? Potom sa tam posudzuje aj vyska dochodku a jeho zdravotny stav

miriam439
21. okt 2018

@borda nech sa páči, pozri tu, máš tu všetko
https://www.employment.gov.sk/sk/rodina-socialn...

tretiedieta
2. nov 2018

dievčatá,toto zaujíma aj mna.Treba k tomu aj opatrovatelsky kurz? Dakujem.

borda
autor
3. nov 2018

Ja som už bola na úrade práce sa informovať. Treba si zobrať oba občianske aj toho koho budete opatrovať, a dajú vám papiere na vyplnenie. Keď je to príbuzný tak nemusí byť ani v spoločnej domácnosti, ja som neni vydatá, tak so svokrom musíme mať spoločnú domácnosť, lebo papierovo som cudzia. Do 410€ dochodku sa dostáva plná výška 365€ opatrovateľské. Všetko čo má dôchodca viac tak vám odpočítajú z tej sumy. Netreba žiadny kurz.

tretiedieta
4. nov 2018

@borda a ake diagnozy musí mat? Na ktorom konkretnom urade? Urad prace socialnych veci a rodiny? Ci na socialnej poistovni? Dakujem.Budu potom dochodcu volat pred posudkovu komisiu osobne? Alebo staci doniest papiere od lekarov specialistov? Dakujem.

miriam439
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
miriam439
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
miriam439
4. nov 2018

@tretiedieta Vybavuje sa to na vašom okresnom UPSVAR. Stačí si ísť po čisté tlačivá - žiadosť, lekársky nález a vyhlásenie o majetku. Opatrovany človek nepôjde pred komisiu, zanesu sa tam kópie od lekárov odborníkov najviac pol roka staré.
Čo sa týka diagnóz - bolo nám to vysvetlené tak, že kým sa ten starý a chorý človek dokáže najesť, napiť a zájde na wc, aj keď s oporou dvoch ľudí, ale zájde, tak opatrovné naň nedostaneme.
A napr. nám neschválili ani ZTP so sprievodcom, hoci ten človek ledva chodí o dvoch barlach, ale teda on má nárok na dopravu k lekárovi sanitkou, ale my s nim v tej sanitke ísť nemôžeme.
A na opatrovné môžme rovno zabudnúť, lebo dedo zájde na wc a ani ho kŕmiť nemusíme 😢