Otec na materskej
píšem sem už niekoľký krát ohľadom materskej otca. Máme naplánované, že v januáry 2017 by išiel manžel na materskú s prvým synom, ktorý bude mať v 7/2017 3 roky, takže to víde len tak tak. Chceme to tak lebo minulý rok menil prácu a mal nižší plat. Tento rok mal vyšší, takže by mal mať vyššie materské. Popri tom by pracoval na dohodu u toho istého zamestnávateľa. Okrem prvého syna máme teraz 7 mesačného, ja budem doma s ním bez nároku na nejaké financie zo štátu. Naviac pracujem na dohodu o pracovnej činnosti, takže nejaké soc. aj zdrav. sa mi platia. Sú to ale malé sumy, keďže robím len pár hodín v mesiaci.
Právnik v manželovej firme mu radí, aby išiel ešte tento rok. Údajne sa majú robiť zmeny v zákone. No tým by bola materská dosť nižšia vzhľadom na nízku výplatu minulý rok. Chcem sa Vás spýtať, či viete o nejakých zmenách, ktoré budú mať vplyv na to, ako to chceme urobiť. Jediné čo viem je že sa má materské dvihnúť na 75%.
Prípadne viete mi poradiť ešte nejaké "vychytávky"?
Ďakujem
@moncicici Aj po 1. januári 2018 platí, ak otec dieťaťa poberá dávku materské a nemá prerušené poistenie ako zamestnanec, automaticky štát zaňho platí poistné na dôchodkové poistenie podľa § 128 ods. 5. Matke dieťaťa od 1. januára 2018 nezanikne rola poistenca štátu (bude poistencom štátu podľa § 15 ods.1 písm. c), nakoľko otec nie je poistencom štátu z dôvodu nároku na rodičovský príspevok ale z dôvodu nároku na materské.
Ahojte, prosim vas, ako to je s dovolenkou, ked je viacej (dve) subezne zmluvy u toho isteho zamestnavatela a z jednej sa cerpa materska?
Manzelova mzdarka totiz vymyslela takyto scenar: v mesiaci, ked mu skoncila MD mu preplatili nevycerpanu dovolenku z "novej" zmluvy, kt bola na dobu urcitu pocas jeho poberania MD. A teraz v septemrovej vyplate,ked budu mat kvartalne odmeny, mu chce tuto sumu, kt dostal navyse, stiahnut z odmien (a samozrejme v hrubom).
Co si o tom myslite? Je to ok? Mne to logiku nedava, ale nie som natolko zbehla v zakonoch, aby som vedela argumentovat. Dakujem
@evittam ahoj, keď som bola na sociálke pani mi vravela, že keď im príde z UP, že nepoberam RP, tak ma automaticky odhlásia a nebudem poistenec štátu. Takže podľa toho čo píšeš mi dala zlé info. Ako sa mám teraz sama odhlásiť? Keď som PN v ČR, ako im to dať vedieť? To tam musím ísť zas? :-/
@lavender21 Ano zlu info. Toto neviem ako to je v tvojom pripade.
@evittam ďakujem, tak tam skúsim zavolať, snáď nemusím ísť osobne... :-/
@lavender21 Ja som bola v svojej zdravotnej poisťovni a tam mi dala pani vypísať taký papier,že som poistencom štátu. Pozor je tam obmedzenie, dieťa nesmie byť v jasliach na viac ako 4 hod. denne. Ak je viac hodín potom si musíš platiť zdrav. poistné sama.
@lily1983 Odporúčam prečítať http://www.relia.sk/Article.aspx?ID=156 , tam je tento zákon spomínaný v stati Otec zamestnanec
@kaja01
@evittam
Pracovna zmluva skoncila 26.7.kedy dcera mala 3r a muz tym padom skoncil aj MD, mal ju takto na dobu urcitu.
S tou laskavostou s novou zmluvou to je take,ze ked povedal riaditelovi, ze on chce byt aj doma pocas md, tak sa nanho tak skaredo pozrel, ze to snad nemysli vazne, tak napokon sa dohodli na novej zmluve... on vacsinu dni aj ked ma dovolenku, tak napokon mu ju zrusia a urobia z toho nahradne volno za prace cez vikend (robi z domu, ale su fakturovane zakaznikom)...
Takze podla vas to je ok? Lebo ja to vidim tak, ze mohol sa zamestnat niekde inde na tu dobu (to by hned pokracoval aj v dalsej md so synom) a mal by narok na dve dovolenky a potom mozno aj ostat u noveho zamestnavatela... ale mozno len som prilis unavena, lebo teraz taha aj za kolegu, co je na dlhodobej pn, tak je to narocnejsie a potrebujem nestranny nazor. Asi by som mala byt viac vdacna.
Dakujem aj vam za vyjadrenia <3
@majusqa77 aj ak má menej, tak mi povedali v zdravotnej poisťovni....( to je totiž náš prípad, manžel je na materskej od 2.8 a ja nastupujem späť do práce až od 3.9, tento mesiac ale zacvičujem malého (2r.) do jaslí, chodí na 6 hodín, tetuša v ZP mi najskôr dala vypísať papier, že som osoba poistená štátom a keď som povedala, že malý chodí do jasieľ, povedala, že môže ale len na 4 hodiny, inak si musím ZP platiť sama...
@majusqa77
@evittam
@slavkakni Baby ono to asi blbosť nebude, otec je na materskej, matka sa prehlásila na kód osoba starajúca sa do 6 rokov veku dieťaťa. Na tento kód sa prehlasujú matky ktoré majú staršie deti ako 3 roky a vtedy v škôlke môžu byť iba 4 hodiny (nepoberajú rodičovský príspevok). To, že je na RD to rieši zákonník práce, ale zdravotná poisťovňa rieši poberanie rodičovského príspevku. Keď poberám som som registrovaná ako 1C a keď nepoberám a starám sa o dieťa do 6 rokov tak som 1K.
@slavkakni ja ale neriešim zdravotnú poisťovňu, ale sociálnu. Som PN, čiže akoby som sa vrátila do práce a zdravotnú poisťovňu riešiť nemusím... Riešim ako sa to dozvie slovenská sociálna poisťovňa, keď pracujem v ČR.... Aby som nebola teraz poistencom aj na Slovensku...
@lavender21 Môžeš mi prosím ťa popísať celý problém znovu, akosi som sa stratila, kde si pracovala pred MD, odkiaľ si mala MD čo je teraz.

@kaja01 😂 tak to asi nenájdem takto priamo 😂..