icon

Otec na materskej

zdena12345
16. nov 2016

píšem sem už niekoľký krát ohľadom materskej otca. Máme naplánované, že v januáry 2017 by išiel manžel na materskú s prvým synom, ktorý bude mať v 7/2017 3 roky, takže to víde len tak tak. Chceme to tak lebo minulý rok menil prácu a mal nižší plat. Tento rok mal vyšší, takže by mal mať vyššie materské. Popri tom by pracoval na dohodu u toho istého zamestnávateľa. Okrem prvého syna máme teraz 7 mesačného, ja budem doma s ním bez nároku na nejaké financie zo štátu. Naviac pracujem na dohodu o pracovnej činnosti, takže nejaké soc. aj zdrav. sa mi platia. Sú to ale malé sumy, keďže robím len pár hodín v mesiaci.
Právnik v manželovej firme mu radí, aby išiel ešte tento rok. Údajne sa majú robiť zmeny v zákone. No tým by bola materská dosť nižšia vzhľadom na nízku výplatu minulý rok. Chcem sa Vás spýtať, či viete o nejakých zmenách, ktoré budú mať vplyv na to, ako to chceme urobiť. Jediné čo viem je že sa má materské dvihnúť na 75%.
Prípadne viete mi poradiť ešte nejaké "vychytávky"?
Ďakujem

lavender21
22. aug 2018

@kaja01 pracovala som v ČR, mám zmluvu na dobu neurčitú. Presťahovali sme sa na Slovensko. RP som poberala na Slovensku+česi mi to vyrovnávali do ich výšky. Český som už vybrala, na Slovensku som si ho nechala odňať, lebo manžel je od 2.8. na MD na Slovensku. Na sociálnej poisťovni na Slovensku som prihlásená ako poistenec štátu, keďže som tu poberala RP. Od 2.8. som PN, poslala som papiere zamestnávateľovi. Neviem čo teraz so slovenskou sociálnou poisťovňou, aby som už nebola vedená ako poistenec štátu. Pani na poisťovni mi povedala, že ma odhlásia automaticky keď im príde z UP že už nepoberam RP, čo práve nie je pravda. Tak neviem...

kaja01
22. aug 2018

@lavender21 Tak poďme skúsiť rozmýšľať. Osoba nemôže byť dôchodkovo poistená v dvoch štátoch EU, treba preveriť ako ťa evidujú v ČR, či si počas čerpania rodičovskej dovolenky nebola stále dôchodkovo poistená v ČR, ak si bola, tak podľa mňa si sa nemohla prihlásiť aj na SK. Ak si v ČR dôchodkovo poistená nebola, tak ku dňu nástupu na PN (návrat do zamestnania) sa treba odhlásiť z dôchodkového na SK, lebo si sa znovu stala poistencom v ČR.

Kde máš zdravotné poistenie?

lavender21
22. aug 2018

@kaja01 zdravotné poistenie mám v ČR, s tým že som vypísala formulár neviem aký, že sa zdržiavam na Slovensku a plne mi tu hradia zdravotnú starostlivosť. Som ako europoistenec. Volala som do českej sociálnej poisťovne a tam je to tak, že sa mi započítavajú roky do dôchodku, ale za to obdobie za mňa nikto odvody neplatí. Tak mi to pani vysvetlila...

slavkakni
22. aug 2018

@kaja01 Presne tak 👍

kaja01
22. aug 2018

@lavender21 Tak si myslím, že tu si sa nemala prihlasovať na dôchodkové poistenie, lebo ty si poistencom v ČR. To, že pracuješ v ČR si nevravela pani na sociálke keď si sa prihlasovala na dôchodkové poistenie. Neviem ako to budú brať keď budeš vybavovať dôchodok, lebo budeš mať to isté obdobie v dvoch štátoch, čo nie je možné.

lavender21
22. aug 2018

@kaja01 mňa prihlásili automaticky 1.1.2018 :-/ keďže som začala tu poberať rodičovský príspevok... a na úrade práce vedia že mám pracovný pomer v ČR... len zas sa bojím že keď pôjdem k "okienku" tak mi nejakú somarinu povedia. Asi im tam napíšem cez kontaktný formulár...

kaja01
22. aug 2018

@lavender21 Zavolaj si na ústredie do BA.

liduska12
22. aug 2018

@lily1983
@kaja01 toto je uvedene v § 50 Zakonnika prace, je to vyklad toho paragrafu

jana005
22. aug 2018

@majusqa77 ahoj. Môžem ta poprosiť o radu?
Manžel nastupuje od septembra na materskú a ja som sa chcela ísť na ten čas zatiaľ prihlásiť na úrad práce,aby si potom mohol na mňa uplatniť daň.
Len som si čítala diskusiu a úplne náhodou na str. 79 píšeš,že ak mám dieťa do troch rokov,tak nemusím ísť na urade práce,že môžem ostať na neplatenej RD, a aj tak manzelovi daň vrátia.
Je to ozaj tak? A vedia to vôbec mzdarky,keď budú manželovi robiť ročné zúčtovanie? Lebo nerada by som prišla o tie peniaze,len kvôli tomu,že nepôjdem na úrad.
Ďakujem pekne za odpoveď

majusqa77
23. aug 2018

@jana005 ano, je to tak. Ja som si pisala dotaz na danovy urad. A ci to vie ta-ktora mzdarka - netusim

jana005
23. aug 2018

@majusqa77 ďakujem,tak hádam to bude v poriadku,keď to tak urobím 🙂

bambula2605
24. aug 2018

@majusqa77 ahoj. Prosim ta, kolko dopredu je potrebne podat ziadost o materske na soc.poist., ak chce manzel nastupit 2.9.?

majusqa77
24. aug 2018

@bambula2605 nastupuje ako co? dopredu netreba podavat

bambula2605
24. aug 2018

@majusqa77 jaj pardon. Chce nastupit na matersku dovolenku 2.9. Tu žiadosť, potvrdenu zamestnavatelom aj s ostatnymi papiermi, ze dokedy toto treba odovzdat na soc.poistovni.

majusqa77
24. aug 2018

@bambula2605 no.. ...papier o zruseni RP sa moze stat, ze budes mat az v oktobri.. ..takze ja by som ziadost aj s dohodou o prevzati dietata do starostlivosti a pripadne potvrdenu kopiu ziadosti odovzdala. a standard je do 8 dni hlasit zmeny

bambula2605
24. aug 2018

@majusqa77 no ide o to, ze ziadost o materske, dohodu, atd....manzel vsetko odovzdal zamestnavatelovi koncom jula. Cize oni by to mali podat na socialku. A na socialke este nic neeviduju. Papier o zruseni RP este ani zdaleka neriesim, lebo na UPSVAR mi povedala, ze az ked pride rozhodnutie zo SP, ze vtedy a vtedy manzel nastupuje na matersku, tak vtedy mozem ziadat o zrusenie RP. Tak ja som uz z toho vsetkeho mimo. Kazdy na nieco caka a nic sa nehybe.

majusqa77
24. aug 2018

@bambula2605 no, to ti pani na UP podala velmi zlu informaciu. oni su povinni zrusit tvoj RP na zaklade tvojej ziadosti. muzovi matersku nepriznaju dovtedy, kym nedorucis papier z UP (a nenechaj sa odbit, mne to tiez tvrdila pani na UP)

bambula2605
24. aug 2018

@majusqa77 to fakt? Tak toto vsetko vybavit, to chce riadnu trpezlivost. A teda mozem napisat tu ziadost v skratke tak, ze ziadam o odnatie RP ku dnu 1.9. z dovodu nastupu otca na matersku dovolenku ku dnu 2.9.? Nebude mi zas robit problemy pre tie datumy?

karajazviny
24. aug 2018

@bambula2605 presne ako píše @majusqa77...začínaš od teba...na úrade si podaj žiadosť o odňatie RP, keď ti príde papier o rozhodnutí, zoberte manželove papiere choďte na sociálku a hotovo...my sme v polovici júla takto podali (rozhodnutie prišlo ani nie za 2 týždne) a teraz od 2. už manžel ,,materskuje,, 😊

karajazviny
24. aug 2018

@bambula2605 tak je to správne 👍😊 ešte aj za ten jeden septembrový deň, dostanete rodičak 😇

bambula2605
24. aug 2018

@karajazviny dakujem za radu. Ale som vazne nahnevana...lebo ja som na UP bola ako prve toto riesit a poslala ma prec. Tak hadam sa to aspon poriesi tak rychlo ako vam. Dakujem

majusqa77
24. aug 2018

@bambula2605 jo, ja som to tiez tak davala. len som si vo worde napisala ziadost a odovzdala na podatelni. lebo tetusa mi ju dokonca odmietla aj prevziat.. ..a to bol ten den D, kedy som sa rozhodla, ze sa zacnem o to viac zaujimat a radit ako na to, lebo ma neskutocne nasrala vtedy

karajazviny
24. aug 2018

@bambula2605 ja som sa tiež presne v tejto skupine radšej vopred opýtala...i keď už som sa cítila ako blb 🙈😄 ale najlepšie ísť na úrad už s konkrétnou vecou, že takto to chcem a hotovo...bo keď natrafíte na takú ochotnú, ako ste natrafila zjavne aj vy, vidíte ako to dopadne...fakt sa niekedy správajú ako keby tie dávky zo svojho vyplácajú...😣

sasesoe
24. aug 2018

@bambula2605 to, ze manzel nastupuje na md od 2.9. je super. To ze odobrat RP musis pred jeho nastupom na MD je pravda, doklada sa to k ziadosti. To ze mas narok na RP aj za september tiez. A to, ze uradnicky v tom maju bordel a kazda si to chape po svojim pravdepodobne si si uz vsimla. Preto pre istotu sa odporuca postup - odobrrat RP od 31.8, vybavit MD, s rozhodnutim zo SP poziadat opat o RP od 1.9. (ten jeden den). Inak sa moze (nemusi) stat, ze manzelovi MD zamietnu z dovodu subehu dvoch davok, kt nie je mozny, totiz nemozes poberat MD aj RP.

lavender21
24. aug 2018

@sasesoe na rozhodnutí z UP máme uvedené, že odnímajú RP od 1.9., nakoľko manžel nastupuje na materskú 2.8... verím že to bude v poriadku, keď je to tam vyslovene takto napísané... ak nám to na sociálke zamietnu, som zvedavá čo bude potom, keď už mesiac muž nechodí do práce 😂

lily1983
26. aug 2018

Baby, mužovi chcú urobiť tú novú zmluvu iba ako dohodu u toho istého zamestnávateľa,a uctovnicka tvrdí že musia odvádzať aj z tej odvody..tam by mali len nemocenské nie? A prečo dohodu neviete? Ďakujem vám

evittam
26. aug 2018

@lily1983 Tak nech si uctovnicka naštuduje zakon. Plati len zamestnavatel UP a GP a plati sa ZP. A preco dohodu na to nech ti odpovie zamestnavatel. Pravdepodobne na to aby nemusel platit stravné,nie je nárok na dovolenku

lily1983
26. aug 2018

@evittam ďakujem, prosim ťa tú druhú vetu by si mi objasnila? Ďakujem ti🙏🙏

evittam
26. aug 2018

@lily1983 Urazove poistenie-plati len zamestnavatel 0,8% z HM, garančné poistenie-plati len zamestnavatel 0,25% z HM. Zdravotné poistenie-10% zamestnavatel, 4% zamestnanec.

lily1983
26. aug 2018

@evittam ♥️