icon

Otec na materskej

zdena12345
16. nov 2016

píšem sem už niekoľký krát ohľadom materskej otca. Máme naplánované, že v januáry 2017 by išiel manžel na materskú s prvým synom, ktorý bude mať v 7/2017 3 roky, takže to víde len tak tak. Chceme to tak lebo minulý rok menil prácu a mal nižší plat. Tento rok mal vyšší, takže by mal mať vyššie materské. Popri tom by pracoval na dohodu u toho istého zamestnávateľa. Okrem prvého syna máme teraz 7 mesačného, ja budem doma s ním bez nároku na nejaké financie zo štátu. Naviac pracujem na dohodu o pracovnej činnosti, takže nejaké soc. aj zdrav. sa mi platia. Sú to ale malé sumy, keďže robím len pár hodín v mesiaci.
Právnik v manželovej firme mu radí, aby išiel ešte tento rok. Údajne sa majú robiť zmeny v zákone. No tým by bola materská dosť nižšia vzhľadom na nízku výplatu minulý rok. Chcem sa Vás spýtať, či viete o nejakých zmenách, ktoré budú mať vplyv na to, ako to chceme urobiť. Jediné čo viem je že sa má materské dvihnúť na 75%.
Prípadne viete mi poradiť ešte nejaké "vychytávky"?
Ďakujem

majusqa77
6. sep 2018

@breeenda treba vidiet rozhodnutie. stava sa, ze zle vyhodnotia

breeenda
6. sep 2018

@majusqa77 pozrela by si sa prosím ak pošlem do IP? Ďakujem 🙂

janauh
11. sep 2018

Dobrý deň. Môžem poprosiť o radu? Manžel SZCO bude žiadať o matersku. Ja sa odhlásim z poberania RP, som zamestnana (tam som na RD) ale mám ešte i jednu dohodu na pracu 2 hod.denne. Musím si platiť zdravotku sama keď mi idú nejake min.odvody i z dohody? Alebo aký je postup v tomto prípade? Nemôže nám tá moja dohoda skomplikovať situáciu? Ďakujem.

evittam
12. sep 2018

@janauh Nie

janauh
12. sep 2018

@evittam ale nemozem sa nahlasit do zdravotky ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov. Staci ze idu odvody z tej dohody? Lebo mam pocit ze v zdravotnej aj tety nevedia jednoznacnu odpoved.

evittam
12. sep 2018

@janauh Nemozes sa prihlasit do ZP ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov ked pracuješ. To ci je ZP dostatočne neviem.

livia211
14. sep 2018

@breeenda ahooj,uz sa to vyriesilo?

judita3
16. sep 2018

Ahojte. manzelovi skoncila v piatok materska. co vsetko si mam teraz vybavit ked sa vraciam na rodicovsku? Manzel potrebuje zo socialnej poistovni potvrdenie o ukonceni a stym papierom mam ist na urad prace? a aj do zdravotnej? Pre ten papier do socialky mozem ist aj ja alebo musi ist manzel? a mozem ist hocikde alebo tam kde patri manzelova firma ( to je 250km od nasho bydliska) ? dakujem velmi pekne za odpovede

veronika1603
17. sep 2018

@judita3 Baby prosím vás ako je to s tou materskou keby išiel muž na materskú? Môže normlane robiť tam kde robil, stačí len keď mu zmenia funkciu?a ja by som skončila rodičak išla do prace, vybrala dovolenku a mohla dat výpoveď a byť doma a poberať socialku?

zorilka
17. sep 2018

@veronika1603 Ahoj, co som tu ja citala par stran, ty nemusis ist do prace (pokial nechces), budes na neplatenom rodicaku a ako pises, manzel by mal zmenit funkciu.

veronika1603
17. sep 2018

@zorilka niekde píšu ze treba zmeniť aj zamestnávateľa. Niekde že stačí ak bude mať novú pracovnú zmluvu a môže aj u svojho zamestnávateľa. Mal to niekto tak ze len zmenil funkciu u svojho zamestnávateľa a stačilo to.?

nadula01
17. sep 2018

@veronika1603 je ich tu 300 takých, čo len zmenil pozíciu 😂, stačí prečítať túto diskusiu a vedela by si všetko potrebné 👌

veronika1603
17. sep 2018

@nadula01 ďakujem... Idem skúsiť pohladat

petricka1984
17. sep 2018

Ja som sa bola 2t dozadu prihlásiť na Upsvar kvôli rodicaku a tete som oznámila, že za nejaké 2mesiace ho pre ruším, lebo manžel nastúpi na MD.. A ze by sme to chceli spraviť tretieho v mesiaci (nech mam rodicak aj za ten mesiac). A teta mi povedala, že sa to nedá, že manžel musí nastúpiť na MD k prvému v mesiaci.. A tvárila sa veľmi neoblomne. Akože viem, že je to odrb, keďže sa to tu už riešilo, ale jej mam potom argumentovať, keď to budeme reálne riešiť? Dskujem

evittam
17. sep 2018

@veronika1603 Musi mat novú zmluvu na inu prac.poziciu. Ty zostavas na RD bez naroku na RP. Na ZP sa prihlásis ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov. Piseme to tu dookola.

evittam
17. sep 2018

@petricka1984 Neargumentuj proste napis ziadost o zrušenie RP k 3.v mesiaci z dôvodu nástupu muza na MD 4.v mesiaci a hotovo. Tetuska nech ti podpise kopiu o prevzatí.

sasesoe
17. sep 2018

@petricka1984 no daj si odobrat rp o mesiac skor - ku koncu predchadzajucemu a ked budete mat papier zo sp z datum 3.x. tak si pojdes zase poziadat o rp za tie 3 dni.

@veronika1603 my sme tiez tak mali,ze menil len poziciu, mali kontrolu vo firme, povedali,ze vsetko ok a nebol problem.

evittam
17. sep 2018

@sasesoe Ano ale musel mat aj novu zmluvu 😉.

sasesoe
17. sep 2018

@evittam ano, nova zmluva na novu poziciu. Dakujem za doplnenie

lavender21
17. sep 2018

@petricka1984 a ak by si skúsila odniesť len niekde na podateľnu vypísanú žiadosť? Ja som sa dohodla telefonicky s tou pani čo som s ňou riešila rodičák že jej pošlem poštou. Do žiadosti som napísala, že žiadam odňatie od 2.8., papier prišiel že odnímajú od 1.9., nakoľko manžel nastupuje 2.8. na materskú. Prvú materskú už máme na účte, takže to určite ide 😉 Aj rodičák za august prišiel normálne...

zorilka
18. sep 2018

Ahojte, chcem sa spytat, nesiel niektorej manzel/partner na MD a ma zamestnavatela Volkswagen? Zaujimalo ma ako siel na MD (ci zostal doma alebo pracoval nadalej na "inej pozicii". Lupu som samozrejme pouzila... Dakujem

karamelkax
18. sep 2018

Ahojte žienky, chcela by som vás poprosiť o radu. Manžel je zamestnanec vo výpovednej lehote, pracovný pomer mu končí 30.11.2018, hneď nástupuje do novej práce, teda 3.12.2018. Vzťahuje sa naňho ochranná lehota 7dni? V ktorý deň môže požiadať o materské? Ktorý deň má podpísať prác. zmluvu? Mne končí materské 9.11.2018 stačí mi prihlásiť sa iba na RD bez poberania RP a potom spätne po ukončení manželovej materskej si to vybavím? Či sa mám od 10.11.2018 prihlásiť na rodicak a hneď ho aj prestať brať k 3.12.? Ďakujem

kaja01
18. sep 2018

@karamelkax Nech nastúpi na materskú ešte počas trvania pracovného pomeru, t.j. koncom novembra.

evittam
18. sep 2018

@karamelkax Jasne, že podaj ziadost o RP-dostanes za november.

karamelkax
18. sep 2018

@kaja01 Ale koncom novembra je predsa zamestnaný ešte u starého zamestnávateľa, a nemôže mať od neho príjem za november a zároveň už čerpať materské v ten istý mesiac? Chápem správne?

kaja01
18. sep 2018

@karamelkax Za november by mal u zamestnávateľa pomernú časť mzdy za odpracované dni, ak nastúpi 30.11. tak bude mať príjem od 1-29.11 a 30.11 už bude mať materské od SP.

karamelkax
18. sep 2018

@kaja01 Dobre, ale nebude problém, keď by nastúpil 30.11. na materskú u pôvodného zamestnávateľa, že nebude zamestnaný tie dva dni 1. a 2 decembra kým podpíše novú pracovnú zmluvu až 3.12.? Alebo ju môže podpísať skôr? Nestačí mu ísť na materskú od 3.12.? Keď zároveň nastúpi do nového zamestnania? Ďakujem pekne za rady

kaja01
18. sep 2018

@karamelkax Nebude problém, lebo bude od 30.11. čerpať materské.

breeenda
18. sep 2018

@livia211 no nevyriešilo sa nič... mzdarka neodviedla do sociálky odvody vraj ju na sociálke odkázali na to že som bola v nejakej výlučnej dobe tým,že som prechádzala z materskej na rodičovskú... takže odvody do sociálnej sa vtedy vraj neodvádzajú, iba do zdravotnej... odvody mi teda za prečerpnie dovolenky nenabehli a teda mám minimálnu podporu vypočítanú...

sasesoe
18. sep 2018

@kaja01 ty o RP mozes poziadat do 6mesiacov od naroku na vznik, cize ja by som on ziadala az ked bude rozhodnutie zo SP, ze manzel pobera MD. Dolozis tvoj papier zo Sp o poberani MD aj jeho a dojdu peniazky. K jeho MD ale budes potrebovat potvrddenie ze ani jeden nepoberate RP.