icon

Otec na materskej

zdena12345
16. nov 2016

píšem sem už niekoľký krát ohľadom materskej otca. Máme naplánované, že v januáry 2017 by išiel manžel na materskú s prvým synom, ktorý bude mať v 7/2017 3 roky, takže to víde len tak tak. Chceme to tak lebo minulý rok menil prácu a mal nižší plat. Tento rok mal vyšší, takže by mal mať vyššie materské. Popri tom by pracoval na dohodu u toho istého zamestnávateľa. Okrem prvého syna máme teraz 7 mesačného, ja budem doma s ním bez nároku na nejaké financie zo štátu. Naviac pracujem na dohodu o pracovnej činnosti, takže nejaké soc. aj zdrav. sa mi platia. Sú to ale malé sumy, keďže robím len pár hodín v mesiaci.
Právnik v manželovej firme mu radí, aby išiel ešte tento rok. Údajne sa majú robiť zmeny v zákone. No tým by bola materská dosť nižšia vzhľadom na nízku výplatu minulý rok. Chcem sa Vás spýtať, či viete o nejakých zmenách, ktoré budú mať vplyv na to, ako to chceme urobiť. Jediné čo viem je že sa má materské dvihnúť na 75%.
Prípadne viete mi poradiť ešte nejaké "vychytávky"?
Ďakujem

xenicka13
29. sep 2018

@sasesoe oficialne sa staci odhlasit z rodicovskeho najneskor den pred otcovou ziadostou o Materske, ale za ten mesiac ja rodicak dostanem aj otec matersku odo dna ziadosti, tak by to mohlo byt?

lavender21
Autor odpoveď zmazal
lily1983
1. okt 2018

Ahojte ženy 😄 idem vám poďakovať,v piatok nám prišlo rozhodnutie o mužovej Materskej 😍 ďakujem za rady a ešte by som sa chcela spýtať že či už môžem ísť spätne ziadat o rodičovský za september čo tam ešte mám za dva dni nárok.dakujem 😂

luliu
1. okt 2018

@lily1983 jasne ze mozes

moninka198
2. okt 2018

Ja viem že je to tu stale dookola ale chcem sa ubezpečiť som na RD s 2 ročným synčekom, manžel szčo chce ist na MD od 1.11. Teda ja musim ist na UPSVR zo ziadostou o odnatie RP z dôvodu nastupu manzela na RD, odtial s tou potvrdenou ziadostou musi ist muzz na socialku zo žiadosťou o MD a tlacivom ze prebera dieta do starostlivosti ( samozrejme ze na ziadosti bude ze chce ist od 3.11.) potom ked pride schvalena ziadost o materske muza sa ist zahlasit do ZP ze som osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov, a teda nemusim podat vypoved v súčastnej praci ano?

nadula01
2. okt 2018

@moninka198 oni ti hneď nedajú to potvrdenie, teda mne dali papier, že som si dala žiadosť o zastavenie RP. Rozhodnutie prišlo poštou a dodatočne som ho poslala na SP. Prečo píšeš, že nastúpi 1. 11 a potom zasa 3.11.tak 1 ci 3?teda RP si pozastavis ku dnu skôr. A pôjdeš na ZP sa prehlásiť ako matka starajúca sa o dieťa do 6 rokov. Žiadna výpoveď, v práci nič nehlás

moninka198
2. okt 2018

To som sa pomylila chcela som aj tam napisat ze nasupi na MD len 3.11. A ďakujem to som si nebola ista že aky doklad mi daju že som si žiadala o odnatie RP.a to nahlasovanie v ZP musim ist až s rozhodnutim o priznanej MD manzela?

moninka198
2. okt 2018

A kedy je najlepšie aby manžel išiel do SP? Môže isť skôr či radšej posledný oktobrový týždeň? Ďakujem

nadula01
2. okt 2018

@moninka198 keď budeš mat ten papier. Ale kľudne môžeš počkať do konca októbra. Oni to všetko vyplatia spätne

nadula01
2. okt 2018

@moninka198 ešte ma napadlo, že v SP mi nechceli dat papier, musel ísť manžel sám pre tu žiadosť s OP

moninka198
2. okt 2018

@nadula01 neposlu to postou? Oki budem si pamatat dakujem

nadula01
2. okt 2018

@moninka198 co myslíš poštou? Tu žiadosť? Neviem, manžel bol pre to osobne

moninka198
2. okt 2018

No oki ja tiez radsej vyslem rovno muza

majusqa77
2. okt 2018

@moninka198 ak myslis ziadost o materske - podla mna neposlu, pri odovzdavani cistej ziadoosti si pytali cislo op a rc

nivea777
2. okt 2018

@majusqa77 odo mna nechceli absolutne nic.ani sa nepytali ako sa volam

moninka198
2. okt 2018

@majusqa77 je to zvlastne aspon skusit to mozem ked uz budem v tej budove a uvidim ale ak nie pojde si po to muz a hotovo 🙂

majusqa77
2. okt 2018

@moninka198 nieje to zvlastne. Aj gynekolog eviduje k cislu ziadosti meno ziadatela

bambula2605
2. okt 2018

Ahojte zeny. Prosim vas, dokedy sa musím na ZP nahlasit ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov? Manzel je na MD od 2.9. Ziadost o materske bola podana koncom augusta a rozhodnutie stale nikde. Na SP povedali, ze maju na to 60 dni, tak treba cakat. Mna uz ,,nahana" aj pani z UPSVAR, ze aby mi odnali RP tak potrebuju rozhodnutie o materskej. Aj na ZP potrebujem to rozhodnutie?

nadula01
3. okt 2018

@bambula2605 ale to nefunguje tak ako píšeš ty, tebe najskôr UPSVAR odnime RP a rozhodnutie tu posielajú oni, a to zanesies na SP. Na ZP mi stačilo potvrdenie kt mi dali hneď ten deň na UPSVAR, že si chcem dať odňať RP

bambula2605
3. okt 2018

@nadula01 no tak to je super...cize my cakame na rozhodnutie a oni asi cakaju na rozhodnutie z upsvar. Mna z nich vazne vystrie...od zaciatku robia problemy vzdy na tom urade prace.

nadula01
3. okt 2018

@bambula2605 ty musíš ísť na UPSVAR pozastaviť RP, ale deň skôr ako si dá manžel nástup na MD, a to rozhodnutie zaniest na SP

majusqa77
3. okt 2018

@bambula2605 toto iste trenovali so mnou. Pani z up treba usmernit, ze ona ma odnat rp na zaklade tvojej ziadosti

bambula2605
3. okt 2018

@nadula01 ja som tam bola so ziadostou, dali mi len peciatku na kopiu ziadosti a ze rozhodnutie mi pride domov. A minule mi volala pani z upsvar, ze aby mi odnala RP, tak potrebuje rozhodnutie o manzelovej materskej 🙈 Ja uz nemam na nich slov

bambula2605
3. okt 2018

@majusqa77 a nebudem mat teraz problem na zdravotke? Lebo tam som este nebola, kedze so mnou cvicia na up

nadula01
3. okt 2018

@bambula2605 ved to nemá logiku, ty si môžeš odňať RP aj len tak, keď nechceš poberat peniaze, bez jediného dôvodu. Pekne tam chod

bambula2605
3. okt 2018

@nadula01 ok. Dakujem za info teda. Ale dnes im uz poviem svoje, lebo od jula, co som zistovala co a ako, mi vzdy trepali nieco ine.

majusqa77
3. okt 2018

@bambula2605 zdravotka je najmenej dolezita. Tam ti spravia spatne cokolvek

bambula2605
3. okt 2018

@majusqa77 ok. Tak dakujem. Takze najskor ten urad.... 😡🙈

livia211
3. okt 2018

@bambula2605 ja som odovzdala v auguste papier na urade na odnatie rp a stale nic,manzel isiel na matersku 1.oktobra. V pondelok som bola na urade vypitala som si potvrdenie a dlzke poberania rp,to mi tam pani vytlacila 3x, presne tento papier som odovzdala na ZP , aj na urade u pani ku komu patrim,kedze som sa prihlasila na podporu,,,

monikka22
3. okt 2018

Baby chystaju sa nejake zmeny?aj Mihal sa v nejakej diskusii vyjadril ze nieco sa ma schvalovat neviete co?dakujem