icon

Otec na materskej

zdena12345
16. nov 2016

píšem sem už niekoľký krát ohľadom materskej otca. Máme naplánované, že v januáry 2017 by išiel manžel na materskú s prvým synom, ktorý bude mať v 7/2017 3 roky, takže to víde len tak tak. Chceme to tak lebo minulý rok menil prácu a mal nižší plat. Tento rok mal vyšší, takže by mal mať vyššie materské. Popri tom by pracoval na dohodu u toho istého zamestnávateľa. Okrem prvého syna máme teraz 7 mesačného, ja budem doma s ním bez nároku na nejaké financie zo štátu. Naviac pracujem na dohodu o pracovnej činnosti, takže nejaké soc. aj zdrav. sa mi platia. Sú to ale malé sumy, keďže robím len pár hodín v mesiaci.
Právnik v manželovej firme mu radí, aby išiel ešte tento rok. Údajne sa majú robiť zmeny v zákone. No tým by bola materská dosť nižšia vzhľadom na nízku výplatu minulý rok. Chcem sa Vás spýtať, či viete o nejakých zmenách, ktoré budú mať vplyv na to, ako to chceme urobiť. Jediné čo viem je že sa má materské dvihnúť na 75%.
Prípadne viete mi poradiť ešte nejaké "vychytávky"?
Ďakujem

xenicka13
12. okt 2018

@evittam prosim ta, ked skonci muzovi materska tri mesiace pred tretimi narodeninami, bude to vela vybavovaciek, aby mi vratili rodicak? Diky moc

evittam
12. okt 2018

@xenicka13 Nie, podas znovu žiadosť o RP.

baska1
15. okt 2018

Momentálne muž ukončuje materskú a ja sa zase chcem ísť prihlásiť na poberanie RD a volala som do ZP ohľadom zmeny a rám mi povedali, že všetko im mal hlásiť môj zamestnávateľ u ktorého som mala byt počas poberania mužov ej materskej na neplatenom voľné.. to cu sú zase za novinky???

janauh
15. okt 2018

Dobrý deň. Chcem sa spýtať, manžel je SZCO, mne skoncila materska, zajtra si ide podat ziadost muz, ale naskytla sa mu prilezitost ist pracovat na TPP a musi zrusit zivnost. Musime pockat na rozhodnutie aby mohol nastupit na zmluvu a zrusit zivnost alebo staci si podat ziadost ako SZCO a medzitym kym pride rozhodnutie ju zrusit? Ďakujem

majusqa77
15. okt 2018

@janauh ja by som so zrusenim zivnosti pockala kym nebudete mat priznanie materskej

liduska12
15. okt 2018

@baska1 to ti povedali hlupost, predpokladam, ze si v praci stale na rodicovskej dovolenke. Niekedy na tych uradoch len nepoznaju zakony...

baska1
15. okt 2018

@liduska12 áno som, ved teraz som zostala v pomykove, že to čo za novinky, keďže keď som sa nahlasovala žiaden problém s tým teta na prepazke nemala..

janauh
15. okt 2018

@majusqa77 ďakujem skusime sa dohodnuť v novej praci

nivea777
15. okt 2018

@janauh zamestnavatelovi moze byt jedno ci tvoj muz ma alebo nema živnosť..nijak ho to neovplyvní

janauh
15. okt 2018

@nivea777 normalne ano ale tu im ide o to aby ksefty dohadzoval firme a nerobil bokom.

martuska2
15. okt 2018

@zuzanaete
@lavender21 ahojte baby aj mne prislo teraz ze od 1.3 mi zaniklo dochodkove poistenie v soc.poistovni. k tomu datumu som maka odnatie rodicovskeho prispevku lebo muz diel na matersku od 5.2.
Volala som tam ze co mam robit a pani ze mam si orist vypisat orihlasku na dochodkove a daju mi to spatne..dnes som.bola a dve zeny ma tam zrusili ze spatne sa neda len od dnes. To co ma akoze byt? A tvrdili mi ze to oreto kebo som nebola evidovana na urade orace..pritom ja som. Bola ba rodicovskej dovolenkr z roboty vez rod.prisoevku normslne...
Co robite ci vo odporucate?

martuska2
15. okt 2018

@zuzanaete
@lavender21 a este ked som volsla pytam sa preco teraz v ojt.prisiel ten list o zaniku? Tak ze teraz sa to automaticky generuje a podiels. Zmena bola 1.1. Ja dom vo februari volala ci mi to plynie dalej ci mam nieco zmenit ci co a pani ze nie ved dochodkove mi ide dalej bez zmeny..a teraz ked som sa spyrala preco mi to tak povedali ked v realite mi to stopli tak ze oni vo febr.este nevedeli o tejto zmene..

lavender21
15. okt 2018

@martuska2 podľa mňa je hlúposť že sa to nedá spätne, hlavne keď až teraz prišlo rozhodnutie... Ja som sa spätne odhlásila od 1.1., lebo mňa automaticky prihlásil ich systém, ale ja som aj v ČR prihlásená, nemôžem byť na dvoch miestach... ja na tvojom mieste si vypíšem prihlášku čo majú na nete a pošlem im to poštou, poprípade aj so sprievodným listom. Ale možno baby @majusqa77 a @evittam budú vedieť lepšie poradiť, ony sa vyznajú...

martuska2
15. okt 2018

@lavender21 asi budem musiet zajst do Kosic..bola som v inom.meste
.

lavender21
15. okt 2018

@martuska2 mne napríklad ani neprišiel papier o tom, že ma prihlásili, keď som začala poberať RP. Keby mi to teraz nezaniklo, alebo sa neinformujem sama, tak sa to asi dozviem keď budem chcieť ísť na dôchodok :-/

martuska2
15. okt 2018

@lavender21 ja jedno nechapem..v pondelok som hned volala do Ke co mam robit a ona ze klud..pridem vypisem spatne a hotovo. Ze im to system sutomaticky vyhodil lebo su napojeni na upsvar..a dnes v Rv ze spatne sa neda..lebo som nebola evidovana na urade prace. Ale oreco by som.mala byt ked som.bola na rodicivskej dovolenke vez prispevku a zam.pomer mi stsle trva

lavender21
15. okt 2018

@martuska2 ale pár stránok do zadu sme to riešili a majú teraz v októbri vyriešiť tento ich "problém" s tým, že niekoho odhlásia a niekoho nie. Majú v tom teraz bordel...

martuska2
15. okt 2018

@lavender21 ano citala som to tam..ale taku info mi nedali ani v Ke ani v Rv..v Ke telefonicky ze mam prist vypisat prihlasku soatne bez problemov a v Rv dnes ze soatne sa to neda

liduska12
15. okt 2018

@martuska2 a ty si nebola prihlasena na socialke ako osoba celodenne strajuca sa o dieta do 6 rokov? Lebo ak si si toto neprehlasila tak si pocas muzovej materskej nebola poistena a ani nebudes. Navyse socialne poistenie je dobrovolne a predpokladam, ze do dochodku este budes aspon 15 rokov pracovat, aby ti vznikol narok na dochodok, tak by som to ani nejak neriesila 🙂

martuska2
15. okt 2018

@liduska12 to sa prehlasuje na zdravitme nie v sp. V sp som bola poistena lebo som bola na rodicovskej dovolenke. Ked som stopla rp tak som volala do socialky a oni ze nic sa nemeni som docgodkovo poistena nadalej. Vyslovene som tam vtedy volala kvoli tomu. Na zdravotke som sa bola prehladit ako osoba starajuca sa o dieta do 6rokov aby mi zdravotku platil stat. Vsetko posla pokynov na bete a tu v skupinke

liduska12
15. okt 2018

@martuska2 pocas poberania materskeho otca matka nie je nemocensky poistena pokial sa nenahlasi ako osoba celodenne starajuca sa o dieta do 6r. Otec pocas poberania materskeho je stale povinne nemocensky poisteny, ale je oslobodeny od platenia poistneho pocas tohto obdobia. To je jedno, ze si ty na rodicovskej dovolenke v praci. Ak matka chce byt poistencom statu aj v Socialnej poistovni pocas otcovej materskej (po spravnosti rodicovskej pocas poberania materskeho), mala si sa v oboch instituciach (ZP aj SP) zahlasit ako osoba celodenne starajuca sa o dieta do 6r.

evittam
Autor odpoveď zmazal
martuska2
15. okt 2018

@liduska12 ale my sa nebavime o nemocenskom posteni ale o dochodkovom

majusqa77
15. okt 2018

@liduska12 nepleties si nahodou nemocenske s dochodkovym???

majusqa77
15. okt 2018

@liduska12 a nesuhlasim... ...sami pisu, ze poisteny moze byt jeden, bud je to na ich dohode, alebi kto sa nahlasi skor 🙂

evittam
15. okt 2018

@liduska12 Do SP sa ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov prihlasovalo hned po MD pri nastupe na RD. Od 1.1.2018 SP tak robí automaticky. Počas RD za matku nikto NP neplati.

liduska12
15. okt 2018

@majusqa77
@martuska2 ano, mate pravdu, myslim dochodkove a pisem o nemocenskom, poplietla som to. Prepacte. Trocha som nad tym tak popremyslala teraz a napadlo ma, ze vlastne my sme to s dochodkovym pocas poberania materskeho muzom vyriesili tak, ze muz je prihlaseny na starsiu a ja som prihlasena na mladsieho. Ked zas pojde muz na matersku na mladsieho, budem si to musiet prehodit zas ja na starsiu, kedze obe deti maju do 6r. A vyriesili sme to tak presne kvoli tomu, ze tam bol ten zadrhel, ze iba jeden z rodicov moze byt dochodkovo prihlaseny na 1 dieta do 6r. Nemozu byt dvaja na to iste. V konecnom dosledku, nevidim to ako nejaky problem. Do dochodku je este daleko a tych 15 rokov dochodkoveho poistenia splnis, nie? Len teraz uz by si mala byt dochodkovo poistena ak poberas RP.

zuzanaete
15. okt 2018

@martuska2 Mne na jednej pobocke v BA povedali na jar, ze si dochodkove poistenie mam neskor skontrolovat, lebo system ma automaticky stopne, aj ked mam narok na poistenie a vedia to spatne opravit. Teraz v oktobri som si to telefonicky overovala na dalsej pobocke a potvrdili, ze dochodkove poistenie mam stopnute a vedia to spatne opravit, ale kedze teraz v oktobri ma byt porada, kde sa maju dohodnut na postupe, tak mam pockat a budeme to riesit po porade. Takze na 2 pobockach mi potvrdili, ze mam narok na poistenie, ale system to stopne a da sa to spatne opravit, ale este to nie je zjedotene. Budem riesit v novembri.

martuska2
15. okt 2018

@zuzanaete
@liduska12 ako mne je to vcelku jedno. I mna ide o 2tyzdne kedze potom som sla ba onku. Ake hneva ma to ze som tam bola kvoli tomu vo febr a tvrdili mi ze to bezi dalej moje dochodkove nic netreba menit. Vyslovene som sla s tymto..

lavender21
17. okt 2018

Baby, nejaké nové info ohľadne súbežnej materskej nemáte? Ako hľadám, tak hľadám, nič nenachádzam... nemali dnes o tom hlasovať?