Otec na materskej
píšem sem už niekoľký krát ohľadom materskej otca. Máme naplánované, že v januáry 2017 by išiel manžel na materskú s prvým synom, ktorý bude mať v 7/2017 3 roky, takže to víde len tak tak. Chceme to tak lebo minulý rok menil prácu a mal nižší plat. Tento rok mal vyšší, takže by mal mať vyššie materské. Popri tom by pracoval na dohodu u toho istého zamestnávateľa. Okrem prvého syna máme teraz 7 mesačného, ja budem doma s ním bez nároku na nejaké financie zo štátu. Naviac pracujem na dohodu o pracovnej činnosti, takže nejaké soc. aj zdrav. sa mi platia. Sú to ale malé sumy, keďže robím len pár hodín v mesiaci.
Právnik v manželovej firme mu radí, aby išiel ešte tento rok. Údajne sa majú robiť zmeny v zákone. No tým by bola materská dosť nižšia vzhľadom na nízku výplatu minulý rok. Chcem sa Vás spýtať, či viete o nejakých zmenách, ktoré budú mať vplyv na to, ako to chceme urobiť. Jediné čo viem je že sa má materské dvihnúť na 75%.
Prípadne viete mi poradiť ešte nejaké "vychytávky"?
Ďakujem
Je tu tak dlha diskusia,že som nikde nenašla,že keď súbežne budú oba rodičia poberať materskú,tzn. rodičovský sa mi potom bude vyplácať či prídem on na tu chvíľu kým bude otec na materskej.dakujem za odpovede
Dobry vecer,poprosim o radu. Mame s priatelom dvojicky ktore dosiahnu tri roky zivota 19.9.2019 kedy mi ma skoncit poberanie rodicovskeho prispevku. Priatel by chcel vyuzit moznost ist na matersku a pri vypocte 37 tyzdnov by mal nastupit na matersku 4.1.2019. Kedze prebehla zmena v novele zakona,ak by nastupil v tomto termine,musim ja ukoncit poberanie rodicovskeho prispevku a mozem nastupit do zamestnania,alebo mozem pripadne ak by zamestnanie nevyslo zostat doma s nahlasenim starania sa o deti v domacnosti do 6 rokov? Priatel zaroven pri poberani materskej planuje zostat pracovat v rovnakej firme s pracou na dohodu na inom pracovnom mieste. Moze zaroven zostat na dohodu aj v inej firme kde ju ma uzatvorenu na 10 hodin mesacne? Dakujem za odpoved.
Vychadzam z informacii priamo zo soc poistovne
Iný poistenec, ktorý prevzal dieťa do starostlivosti a ktorý sa o toto dieťa stará, má nárok na materské odo dňa prevzatia dieťaťa do starostlivosti v období 28 týždňov od prevzatia dieťaťa do starostlivosti.
Osamelý iný poistenec, ktorý sa stará o dieťa prevzaté do svojej starostlivosti, má nárok na materské v období 31 týždňov od vzniku nároku na materské. Iný poistenec, ktorý prevzal do starostlivosti dve alebo viac detí a aspoň o dve z nich sa stará, má nárok na materské 37 týždňov od vzniku nároku na materské.
Skor som myslela ci v tej novele nie su nejake zmeny tykajuce sa aj RP
Dobrý večer, chcem poprosiť o radu. Manžel sa chystá nastúpiť na materskú a súčasne sa na ten čas zamestnať v inej práci. Do novej práce by mal nastúpiť od januára. Ak by mal termín nástupu 2.1.2019 a na md by nastúpil 1.1.2019 tak materské by sa vypočítavalo z celého roka 2018, však? Môže vôbec nastúpiť na md 1.1. aj keď je to sviatok? A nevadí že je to iba 1 deň pred nástupom do novej práce? Ide nám o to že ak by nastúpil na md už v decembri tak by sa mu materské vyrátavalo z roka 2017(ak sa nemýlim) a to by bolo oveľa nižšie. Ďakujem
@evittam Cize asi treba este pockat na plne znenie tej novely,kym to bude jasne a zrozumitelne co a ako. V podstate ale podla starej novely,teda existujucej by priatel mohol nastupit na matersku na jedno dieta na 28 tyzdnov a potom rovnako na druhe z dvojiciek,aj ked uz len alikvotnu cast do 19.9.2019
Este skusim taku modelovu situaciu,cisto hypoteticky. Priatel si poda ziadost o matersku so synom,to jest jednym dietatom z dvojiciek, o 10 dni by nastupil na matersku na 28 tyzdnov. Mozem zostat na RP s druhym dietatom,to jest s dcerou a nasledne ked mu vyprsi materska so synom,nastupil by na matersku s dcerou a ja by som zostala na RP zasa so synom do veku troch rokov. Je to vobec pravne a technicky mozne a zakonne?
@dadicka78 Su to dvojičky. Tiez nedostavas na kazde RP. Ako som uz pisala,novela ma upravovať len subeh dvoch MD a to v prípade matky na MD,ktora caka dieta alebo je teda na MD s mladsim a otca ktory bude so starším do 3rokov. Ak by si bola napr.este stále na MD s dvojickami tak nemôžes byt ty s jedným a muz s druhým. Moj nazor
Dakujem za odpovede,len hladame s priatelom najlepsi sposob ako vyuzit tuto zakonnu moznost a neviem co je lepsie,ci ma ist priatel na MD najskor s jednym dietatom na 28 tyzdnov materskej a potom s druhym dietatom na zostavajuci pocet mesiacov materskej do 3 roka zivota alebo ist s oboma naraz na 37 tyzdnov kde to vychadza od 4.1.19 do 19.9.19 s tym aby som sa znova nemusela prihlasovat potom na soc poistovnu na RP.
No dievcence len uvazujem co by bolo lepsie tak aby som uz nemusela ziadat nazad o RP a ani on,skor ma zaujima ci uz niekto takto prakticky riesil matersku,myslim otec deti,ze siel najskor s jednym z dvojiciek a potom s druhym

@nikil No tak odovzdať do SP a kopiu si nechať potvrdit o prevzatí. A cakat na rozhodnutie, prípadne skor peniaze.