Otec na materskej
píšem sem už niekoľký krát ohľadom materskej otca. Máme naplánované, že v januáry 2017 by išiel manžel na materskú s prvým synom, ktorý bude mať v 7/2017 3 roky, takže to víde len tak tak. Chceme to tak lebo minulý rok menil prácu a mal nižší plat. Tento rok mal vyšší, takže by mal mať vyššie materské. Popri tom by pracoval na dohodu u toho istého zamestnávateľa. Okrem prvého syna máme teraz 7 mesačného, ja budem doma s ním bez nároku na nejaké financie zo štátu. Naviac pracujem na dohodu o pracovnej činnosti, takže nejaké soc. aj zdrav. sa mi platia. Sú to ale malé sumy, keďže robím len pár hodín v mesiaci.
Právnik v manželovej firme mu radí, aby išiel ešte tento rok. Údajne sa majú robiť zmeny v zákone. No tým by bola materská dosť nižšia vzhľadom na nízku výplatu minulý rok. Chcem sa Vás spýtať, či viete o nejakých zmenách, ktoré budú mať vplyv na to, ako to chceme urobiť. Jediné čo viem je že sa má materské dvihnúť na 75%.
Prípadne viete mi poradiť ešte nejaké "vychytávky"?
Ďakujem
@kaja01 ďakujem
A to si mám pýtať? Alebo mi to automaticky pošlú? Lebo dostala som potvrdenie o ukončení pracovného pomeru a toto som sa nejak zabudla opýtať
@veronikaveron Mali by ti to vyplatiť vo výplatnom termíne, ale na tvojom mieste by som tam zavolala a informovala sa, že kedy ti bude vyplatená nevyčerpaná dovolenka. Prípadne skús tu napísať dátumy nástupu a skončenia materskej a pozrieme sa na to koľko dní by ti mali preplatiť.
@kaja01 ďakujem, no, hanba mi, lebo neviem nájsť žiadne tlačivo, od kedy do kedy som bola na md. Viem to nejak vypocitat z dátumov narodení deti?
@veronikaveron No ani moc nie, lebo na materskú sa nastupuje spravidla 6-8 týždňov pred plánovaným pôrodom. Skús si zavolať na sociálku a tam by ti to mohli povedať.
@kaja01 ďakujem, tak v pondelok tam zavolam a dám vedieť.
Pekný víkend
Dievčatá mam info od kamošky, čo robí na SP. Dostali nové metodické usmernenie, majú sprisnene podmienky pre posudzovanie druhého pracovného pomeru muža na MD. Ze musí byť zrejmé, že robí menej hodín na nový pomer, že to budú posudzovať, že dat napr, že robí len nočné, alebo robí len 6 hodín denne..
@nadula01 Metodické usmernenie nie je nad zakon, cize si ho mozu strčiť vies kam.😉 Lenže áno určite sa bud zľakne žiadatel alebo ak ten nie tak zamestnávateľ pri kontrole, ktoru mu určite spravia celkovú. Takže to možno nakoniec len par ľudí potiahne cez odvolanie az na sud. A toto tym chcu docieliť.
Tu je clanok od Mihala k zamietaniu materskej pre otca, ak nadalej pracuje. http://www.relia.sk/Article.aspx?ID=183&fbclid=...
Davam to sem len ako info. Realne take neriesim.
@zuzanaete ja som blbec asi ale ja tomu nerozumiem, kocky coz toho vyplyva? @evittam, @majusqs777
@kaja01 Ahoj, takže na materskych som bola: 28.6.13 - 20.2.14
13.9.15 - 7.5.16
Vieš mi prosím povedať na koľko dní dovolenky mám nárok na preplatenie?
Ďakujem pekne
@veronikaveron Ahoj, predpokladám, že si pracovala od začiatku roku 2013, tam si mala celoročný nárok na dovolenku, určite si niečo aj čerpala, krátiť ti nemali čo, v 2014 ti vznikol nárok na 1/12 ročnej výmery. V roku 2015 ti vznikol nárok na 3/12 ročnej výmery a v 2016 celoročný nárok krátený o 1/12 za 100 pracovných dní od 8.5.2016 a 1/12 za každých ďalších 20 dní.
Počítam, že máš nárok na 20 dní.
2013 - 20 dní mínus to čo si čerpala v 2013 pred nástupom na MD
2014 - 1,5 dňa
2015 - 5 dní
2016 - 20 dní krátené o 4/12 - 13,5 dňa
@kaja01 ďakujem pekne za vyčerpávajúcu odpoveď. Si poklad. Uvidím,či mi to príde, alebo zavolam a opýtam sa
@luliu a prečo? ked sa zákon nemenil neviete
@veveronika333 pretože prichádzajú o veľa peňazí, žiada stále viac oteckov
@luliu a majú na to právo ?keď zákon je taky aky je máte reálnu skúsenosť ze teda neschválili materskú?lebo mi čakáme uz skoro mesiac na vyjadrenie a manžel pracuje na novú zmluvu v tej istej firme
@veveronika333 áno, je tu taka téma. Veľa oteckom už neschválili. Odovodnenie: otec neprebral starostlivosť, keďže pracuje na plný úväzok v tej istej firme za cca taky istý plat
@luliu aha no pekne takže je tu veľká pravdepodobnosť ze nam to neschvália tak ďakujem za odpoveď
@veveronika333 tteba sa odvolat ak by nahodou
@majusqa77 dobre no budem čakať co príde
Ahojte. Chcem ísť zajtra na Upsvar požiadať o odňatie RP z dovodu, že chceme, aby manžel nastúpil na MD. Je na tú žiadosť nejaký formulár ci ju vypisujem ručne? A môžem dať na ňu zajtrajší dátum? T. J. Ze žiadam o odňatie od 14.11.2018, ze manžel nastúpi na MD 15.11.2018? Nový pracovný pomer mu začal teraz v novembri. Znamená to, že mne príde ešte RP za november a zároveň mužovi materská za november? Ďakujem

@veronikaveron tak ako pisala
@kaja01
Prečo by mal nový zamestnávateľ, riešiť tvoju starú dovolenku u predchádzajúceho zamestnavatela 🤔