icon

Otec na materskej

zdena12345
16. nov 2016

píšem sem už niekoľký krát ohľadom materskej otca. Máme naplánované, že v januáry 2017 by išiel manžel na materskú s prvým synom, ktorý bude mať v 7/2017 3 roky, takže to víde len tak tak. Chceme to tak lebo minulý rok menil prácu a mal nižší plat. Tento rok mal vyšší, takže by mal mať vyššie materské. Popri tom by pracoval na dohodu u toho istého zamestnávateľa. Okrem prvého syna máme teraz 7 mesačného, ja budem doma s ním bez nároku na nejaké financie zo štátu. Naviac pracujem na dohodu o pracovnej činnosti, takže nejaké soc. aj zdrav. sa mi platia. Sú to ale malé sumy, keďže robím len pár hodín v mesiaci.
Právnik v manželovej firme mu radí, aby išiel ešte tento rok. Údajne sa majú robiť zmeny v zákone. No tým by bola materská dosť nižšia vzhľadom na nízku výplatu minulý rok. Chcem sa Vás spýtať, či viete o nejakých zmenách, ktoré budú mať vplyv na to, ako to chceme urobiť. Jediné čo viem je že sa má materské dvihnúť na 75%.
Prípadne viete mi poradiť ešte nejaké "vychytávky"?
Ďakujem

evca65
16. nov 2018

@jarka_ch my sme tak spravili a zamietli nam to

majusqa77
16. nov 2018

@jarka_ch idealne az ked mu schvalia matersku

evca65
16. nov 2018

@majusqa77 nam schvalili presne za tie dni co bol doma a ododna kedy sa zamestnal to zamietli takze na vyplatia 2 dni a nic viac

nivea777
16. nov 2018

@majusqa77 je niekde napisane v zakone,ze rodic pocas materskej nemoze objednat k dietatu pestunku,ktorej bude platit?

mamuska86
16. nov 2018

@majusqa77 tak sa dá?že najprv požiada a ak schvália,tak vtedy urobiť v práci novú zmluvu?lebo som čítala,že pýtajú obe zmluvy

jarka_ch
16. nov 2018

@evca65 a zamestnal sa v tej istej firme?

majusqa77
16. nov 2018

@mamuska86 sak ked sa zamestna az po schvaleni, nemaju co pytat

@nivea777 nie

evca65
16. nov 2018

@jarka_ch nie on menil firmu

nivea777
16. nov 2018

@majusqa77 tak potom nechapem preco vyvracaju splnenie podmienky starostlivosti ked nikde nie je zakazane pocas materskej mat opatrovalku :D

majusqa77
16. nov 2018

@nivea777 ja som skor cakala ze zacnu utocit na to, ze nemocenska davka ma byt nahrada prijmu

evkagardian
16. nov 2018

@evca65 takze asi sa mal zamestnat v tej istej ci nespravnr chapem? Aby vam to nezamietli

mamuska86
16. nov 2018

@evkagardian aj také zamietaju bohuzial

evkagardian
16. nov 2018

@mamuska86 aj keď si da mensi pocet hodin v novej zmluve?

mamuska86
16. nov 2018

@evkagardian každého berú individuálne ako sa im chce.jedna mamička písala že jej muž mal rovnaký plat,rovnaký počet hodín a uznali.ina mamička,že jej muž mal upravený pracovný čas,aj mzdu a neuznali.ja neviem či idú ako kto sa im zapáči😀teraz na nikoho nenarazam ani neurazam.....tiež nás to čaká a už teraz ma bolí brucho z toho.....ale že má byť zreteľne jasné,že má skrátený pracovný čas a aj mzdu inú.....no som zvedavá.

mamuska86
16. nov 2018

@evkagardian nikde nie je písané,že otec nebude robiť iba poobedne trebárs alebo nočné.ked už tak baziruju na Tom zrazu.

evkagardian
16. nov 2018

@mamuska86 no aj nas to caka a muz ide na dve po sebe s 2mi detmi

evkagardian
16. nov 2018

@mamuska86 ked ti raz zamietnu nemozes žiadať znova asi ze?

mamuska86
16. nov 2018

@evkagardian môžeš sa odvolať,ale písali že to už ide do BA a zase čakať 60dni....možno aj to chcú,že ľudia sa zľaknú, neodvolajú a bude pokoj....ale myslím že môžeš aj po čase požiadať,snáď....neviem....🤔

veva87
18. nov 2018

@mamuska86 toto zaujima aj mňa...ak mame 2mesiace cakat na odpoveď tak aby nemal nedoplatky...

lienkasta
19. nov 2018

Dobrý deň, viete mi niekto poradiť právnika v Žiline a okolí, ktorý by vedel poradiť pri odvolaní? Nám žiadosť o materské zamietli.

nadula01
19. nov 2018

@lienkasta prečo vám to zamietli? Aký dôvod?

klaudy2803
19. nov 2018

Žienky neviete či ta nova zmena ktorou zamietaju nove ziadosti , budu uplatnovat aj v pripade ze manzel je 3mesiace doma riadne so synom ale zamestnal by sa az teraz na novu zmluvu. Mozu nam zrusit matersku ?

mamuska86
19. nov 2018

@lienkasta tiež ma zaujíma aký udalosti dôvod

mamuska86
19. nov 2018

@mamuska86 malo byť udali dôvod

schokobons
19. nov 2018

Prosim vas kde najdem ziadost ktoru ma manzel vypisat a zamestnavatel potvrdit? Hladala som na stranke SP ale nenasla som :/

majusqa77
19. nov 2018

@schokobons treba si ist osobne zobrat na pobocku

lienkasta
19. nov 2018

Napísali, že otec neprebral dieťa do starostlivosti, keďže robí 40 hod týždenne.

veveronika333
19. nov 2018

@lienkasta môžem sa opýtať kedy nastúpil na md aky dátum?

lienkasta
19. nov 2018

@mamuska86 oni v socialke vedia, že bude v novej firme, lebo tam nabehnú odvody, jedine, žeby robil nacierno

lienkasta
19. nov 2018