icon

Otec na materskej

zdena12345
16. nov 2016

píšem sem už niekoľký krát ohľadom materskej otca. Máme naplánované, že v januáry 2017 by išiel manžel na materskú s prvým synom, ktorý bude mať v 7/2017 3 roky, takže to víde len tak tak. Chceme to tak lebo minulý rok menil prácu a mal nižší plat. Tento rok mal vyšší, takže by mal mať vyššie materské. Popri tom by pracoval na dohodu u toho istého zamestnávateľa. Okrem prvého syna máme teraz 7 mesačného, ja budem doma s ním bez nároku na nejaké financie zo štátu. Naviac pracujem na dohodu o pracovnej činnosti, takže nejaké soc. aj zdrav. sa mi platia. Sú to ale malé sumy, keďže robím len pár hodín v mesiaci.
Právnik v manželovej firme mu radí, aby išiel ešte tento rok. Údajne sa majú robiť zmeny v zákone. No tým by bola materská dosť nižšia vzhľadom na nízku výplatu minulý rok. Chcem sa Vás spýtať, či viete o nejakých zmenách, ktoré budú mať vplyv na to, ako to chceme urobiť. Jediné čo viem je že sa má materské dvihnúť na 75%.
Prípadne viete mi poradiť ešte nejaké "vychytávky"?
Ďakujem

paulinka1986
28. nov 2018

@lavender21 prosím ťa.mojho muža prizabijem.dala som si rp odňať od 2.12. a on požiadal 3.12. o MD.teraz mi píše,že aj novú zmluvu mu urobili od 3.12. a to som mu stále opakovala,že nemôže byť ten istý dátum.... Budú mať dobrý dôvod zamietnuť 🤦😂😣

paulinka1986
28. nov 2018

@majusqa77 malo to ísť tebe😀

majusqa77
28. nov 2018

@paulinka1986 to budu

paulinka1986
28. nov 2018

@majusqa77 ja ho zabijem....no čo už....takto si to dosrat.....vlastnou chybou....

paulinka1986
28. nov 2018

@paulinka1986 a potom keď neschvália,dá sa opraviť dátum na zmluve?či to sú zbytočné ťahanice potom?

majusqa77
28. nov 2018

@paulinka1986 daj si to opravit teraz, kym nieje prihlaseny do poistovni

liduska12
28. nov 2018

@lavender21 270 dni nemocenskeho poistenia z oboch pracovnych pomerov musi mat ak bude ziadat z dvoch nemocenskych poisteni sucasne matersku (aby mal vyssiu). Ak ziada ale iba z jedneho nemocenskeho poistenia a chce mat z noveho zamestnania a z vyssieho prijmu vypocitanu, staci mu 90dni nemocenskeho poistenia bez prerusenia.

lucinkapc1
28. nov 2018

Dievcata prosim o radu. Kedy moze realne nastupit mm na MD?. Hned ako poda ziadist alebo az po rozhodnuti? Ide o to, ze ja realne nastupujem do roboty a on bude realne doma. Neviem co mam povedat v zamestnani kedy nastupim. Dakujem

rudkocam
28. nov 2018

@lucinkapc1 reálne nastupuje v deň, ku ktorému materské žiada. Rozhodnutie príde dodatočne 🙂

rudkocam
28. nov 2018

@paulinka1986 ale 3.12 ešte nie je. Máte pár dní k dobru na to, aby to pozmenil 🙂 len musíte rýchlo konať ;) držím palce 🙂

nivea777
28. nov 2018

@majusqa77 jedna mamicka mi pisala,ze dostala odpoved na otazku z SP a napisali jej,ze PP moze zacat aj ten isty den ako MD.. ja som ale mail nevidela takze neviem ci hovorila pravdu

paulinka1986
28. nov 2018

@nivea777 rozmýšľam že sa pôjdem informovať do našej sp,keďže každá sp má iné "podmienky"😀 len neviem ako citlivo sa to opýtať 😀aby to blbo nevyznelo🤨😃

guglina
28. nov 2018

Dakujem vsetkym za odpovede, pre nas bola klucova informacia ze na to aby si uplatnil materske len z druheho zamestnania musel by v prvom dat vypoved-to nechceme. Vyssi prijem som spominala v suvislosti s tym ze to sp pouziva ako argument preco zamietnut materske a tomu sme sa chceli vyhnut. Oni to odovodnuju tym ze ,,zákon definuje účel nemocenského poistenia ako poistenia pre prípad straty alebo zníženia príjmu zo zárobkovej činnosti a na zabezpečenie príjmu v dôsledku dočasnej pracovnej neschopnosti, tehotenstva a materstva."

nivea777
28. nov 2018

@paulinka1986 je urcite lepšie zacat novy PP az neskor .. s nou sa hádať nechcela,ked jej to napísali ale boli tu pripady kedy matersku zamietli prave kvoli tomu

majusqa77
28. nov 2018

@nivea777 asi zase ako kde, lebo ja som videla koli tomu zamietnutie

nivea777
28. nov 2018

@majusqa77 ved ja som jej to pisala 🙂 ze zamietli ale ona ,ze jej napisala ze to nevadí..budem sa hadat? Nebudem :D

xenicka13
29. nov 2018

Maminy, ktore sa v tom vyznate, manzel planuje 7.1 nastupit, ja si mozem ist dat odnat rodicak cca 5.12? odnimu to od 1.1, bude to OK? Dik

majusqa77
29. nov 2018

@xenicka13 este za januar mas narok

xenicka13
29. nov 2018

@majusqa77 ja viem, to si potom vybavim spatne, Len ked tu citam, kolko I'm trva schvalenie, chcem mat papier z uradu pri podani... Ja Len ze ci tych sedem dni nebude Nikomu Vadit

zdenulkam
29. nov 2018

Prosim ,moze ist otec z materskej jednej na matersku druhu plynule ? ci musi byt den mimo ? a moze ist na matersku od dna narodenia dietata ? ak zena nema narok na matersku ? dakujem

liduska12
29. nov 2018

@zdenulkam moze ist plynule z jednej na druhu, ale nemoze ist od narodenia dietata, ale az od 6 tyzdnov veku dietata.

xenicka13
29. nov 2018

Zienky, zamestnavatel mm dnes povedal, ze ho po materskej naspat nazoberie! To je vyhrazka, alebo skor zufalstvo, ze nenajde nikoho miesto neho ? Ako sa Branit??

lavender21
29. nov 2018

@xenicka13 má zmluvu na dobu neurčitú? Podľa zákonníka práce: § 157
(1)
Ak sa zamestnankyňa vráti do práce po skončení materskej dovolenky alebo ak sa zamestnanec vráti do práce po skončení rodičovskej dovolenky podľa § 166 ods. 1, zamestnávateľ je povinný zaradiť ich na pôvodnú prácu a pracovisko. Ak zaradenie na pôvodnú prácu a pracovisko nie je možné, zamestnávateľ je povinný zaradiť ich na inú prácu zodpovedajúcu pracovnej zmluve. Zamestnávateľ je povinný zaradiť zamestnankyňu a zamestnanca za podmienok, ktoré pre nich nebudú menej priaznivé ako podmienky, ktoré mali v čase, keď nastúpili na materskú dovolenku alebo rodičovskú dovolenku podľa § 166 ods. 1, a zamestnankyňa a zamestnanec majú právo na prospech z každého zlepšenia pracovných podmienok, na ktoré by mali právo, ak by nenastúpili na materskú dovolenku alebo rodičovskú dovolenku podľa § 166 ods. 1.

On mu nemôže len tak ukončiť pracovný pomer, na to sú jedine zákonné dôvody...

xenicka13
30. nov 2018

@lavender21 diky moc, takze ho prijat musi, ale potom za kolko mu moze dat vypoved?

lavender21
30. nov 2018

@xenicka13 pozri si zákonník práce, sú tam uvedené dôvody pre ktoré môže s ním skončiť pracovný pomer. To nie je len tak, že mu dá výpoveď. Musel by rušiť jeho miesto, alebo by musel tvoj muž opakovane hrubo porušiť pracovnú disciplínu. Nie je to len tak...

sonka26
30. nov 2018

Dobrý deň žienky. Prosím vás, viete mi niekto poradiť. Manžel od 1.12. nastupuje na materskú, ja budem prihlásena na zdravotnej poisťovni ako osoba starajúca sa o dieťa do jeho 6. rokov, ale zároveň som v pracovnom pomere. Po skončení jeho materskej opäť požiadam o RP. Ak by som medzitým otehotnela, budem mať nárok na materskú? Ďakujem

evittam
30. nov 2018

@sonka26 Ano

sonka26
30. nov 2018

@evittam Ďakujem

elly23
30. nov 2018

Ahojte, ako to je keď manžel od prvého pôjde na materskú ja sa prihlásim do ZP ako ze sa starám o dieťa do 6 rokov, stále som v pracovnom pomerne, nedala som zatiaľ výpoveď, čakáme druhé a keď nahlásim v zp že sa starám o dieťa že naďalej ostávam doma, naďalej platí odvody zamestnávateľ? Ci ako. Manžel je živnostník.

majusqa77
30. nov 2018

@elly23 zamestnavatel odvody pocas md a rd neplati. Nemas prijem, nemas vz, nema preco