icon

Otec na materskej

zdena12345
16. nov 2016

píšem sem už niekoľký krát ohľadom materskej otca. Máme naplánované, že v januáry 2017 by išiel manžel na materskú s prvým synom, ktorý bude mať v 7/2017 3 roky, takže to víde len tak tak. Chceme to tak lebo minulý rok menil prácu a mal nižší plat. Tento rok mal vyšší, takže by mal mať vyššie materské. Popri tom by pracoval na dohodu u toho istého zamestnávateľa. Okrem prvého syna máme teraz 7 mesačného, ja budem doma s ním bez nároku na nejaké financie zo štátu. Naviac pracujem na dohodu o pracovnej činnosti, takže nejaké soc. aj zdrav. sa mi platia. Sú to ale malé sumy, keďže robím len pár hodín v mesiaci.
Právnik v manželovej firme mu radí, aby išiel ešte tento rok. Údajne sa majú robiť zmeny v zákone. No tým by bola materská dosť nižšia vzhľadom na nízku výplatu minulý rok. Chcem sa Vás spýtať, či viete o nejakých zmenách, ktoré budú mať vplyv na to, ako to chceme urobiť. Jediné čo viem je že sa má materské dvihnúť na 75%.
Prípadne viete mi poradiť ešte nejaké "vychytávky"?
Ďakujem

majusqa77
30. nov 2018

@elly23 a prihlasujes sa tam ako poostemec statu

elly23
30. nov 2018

@majusqa77 uhm a kto bude platiť odvody? Štát ci ja?

nadula01
30. nov 2018

@elly23 aké odvody? ZP budeš mat poriešené, budeš matka starajúca sa o dieťa do 6 rokov

majusqa77
30. nov 2018

@nadula01 no ak sa prihlasis ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov tak stat. Ak sa neprihlasis, tak ty

evittam
30. nov 2018

@elly23 "naďalej" zamestnavatel?! Ten odvody neplatí pocas MD a RD. Plati co pise
@majusqa77

elly23
30. nov 2018

@majusqa77
@evittam
Vďaka ;)

kozarovab
2. dec 2018

@majusqa77 co trebalo doložiť k nahlaseniu že som osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov??? Ďakujem

monikka22
2. dec 2018

@kozarovab oni ti daju žiadosť a donesies rozhodnutie o pozastaveni rp a k nahliadnutiu rodny list dietata

evittam
2. dec 2018

@monikka22 Aku ziadost konkretne ti da ZP?

monikka22
2. dec 2018

@evittam opravujem nie žiadosť ale tlacivo o zmenu

szdan
4. dec 2018

@evittam prosím vieš mi poradiť aj v tomto? Muž vybral materskú na staršieho syna, popritom brigádoval vo svojej práci na dohodu. Teraz už pol roka opäť pracuje na tpp a chce ísť na materskú s dcérou. Ovplyvní čerpanie predchádzajúcej materskej výšku jeho ďalšej? Ďakujem moc 😊

evittam
4. dec 2018

@szdan Nie,nakolko dávka MD je nezdanitelny príjem

moninka198
6. dec 2018

Baby prosim o info manžel je od 2.11. na materskej dovolenke je zivnostnik ja som si od 1.11. Odnala rodičovsky som stale zamestnana. Prosim stačí sa nahlasit na zdravotnu poistovnu ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov? Moj manzel mi tvrdi ze som si mala vybavit vypoved v praci a hlasit sa na urad prace. Tak som sa zlakla že co teraz. Ďakujem za radu

nadula01
6. dec 2018

@moninka198 tvoj manžel nemá pravdu, ty hovoríš správne. Mimochodom je tu 135 strán o tom písané dookola

moninka198
6. dec 2018

@nadula01 ano precitala som uz skoro vsetko odtialto (jasne nie uplne 135 stran) ale prepačte chcela som to pocut presne na moj argument ďakujem 🙂

evittam
7. dec 2018

@moninka198 Je to tu pisane presne. A minimalne na kazdej z tých 135.stran aspoň raz.😉

nikuskatvoja
7. dec 2018

Baby, je tu už strasne veľa toho a určite sa to už riešilo, potrebovala by som vedieť ako to je s dovolenkou, ak je manžel na MD na jednom pracovnom pomere a zároveň pracuje u toho istého zamestnávateľa na inú pracovnú zmluvu na TPP...ďakujem vám za každú radu

veva87
7. dec 2018

@nikuskatvoja tiez ma to zaujíma my sme sa tak s mm dohodli ze viac ako tych 25dni co ma narok normlane si nevezme a ostatne dni ked tak mu naoisu dovolenku ale bude v práci aby nebol zamestnávateľ škodny...

majusqa77
7. dec 2018

@nikuskatvoja vznika dovo na oboch

moninka198
7. dec 2018

@evittam uz slubujem ze nic nenapisem 🙂

evittam
7. dec 2018

@moninka198 Píš si co len chces

ivka2302
7. dec 2018

Dobry den, prosim vas urcite sa to tu už pisalo ale neviem to najst. Prosim aky je postup ked manzelovi konci materska a ja sa chcem znova prihlasit na rodicovsky? Viem ze musim ist na urad prace sa znova nahlasit a co k tomu treba? Musi ist aj manzel na socialku? Dakujem

rudkocam
7. dec 2018

@ivka2302 manžel len v práci 14dní pred oznámil. Na sociálku nemusí. A ja som sa odhlásila z úradu práce a odtiaľ už oni oznamovali pokračovanie v rodičáku 🙂

rudkocam
7. dec 2018

@ivka2302 14dní vpred v práci, kedy nastupuje 🙂

majusqa77
7. dec 2018

@ivka2302 potrebujes papier o skonceni jeho materskej. S tym ziadas o rp

rudkocam
7. dec 2018

@rudkocam a áno....pri odhlasovaní z úradu práce som dávala papier o jeho ukončení a zbytok si na upsvar riešili medzi sebou 🙂

zaba21
7. dec 2018

Neviem, či ti tu už bolo spomínané:

www.porada.sk/t312746-zmeny-v-zdravotnom-poiste...

evkagardian
7. dec 2018

@zaba21 takze vybavene..to sa neoplati uz vobec..ved kolko su min.odvody 66 €?

veva87
7. dec 2018

Toto je ta podpora rodin co chceli dosiahnuť subehom materskych napr... nemam slov 😏

mamuska86
7. dec 2018

@veva87 toto kebyže viem,ani sa do toho nepustíme....