Otec na materskej
píšem sem už niekoľký krát ohľadom materskej otca. Máme naplánované, že v januáry 2017 by išiel manžel na materskú s prvým synom, ktorý bude mať v 7/2017 3 roky, takže to víde len tak tak. Chceme to tak lebo minulý rok menil prácu a mal nižší plat. Tento rok mal vyšší, takže by mal mať vyššie materské. Popri tom by pracoval na dohodu u toho istého zamestnávateľa. Okrem prvého syna máme teraz 7 mesačného, ja budem doma s ním bez nároku na nejaké financie zo štátu. Naviac pracujem na dohodu o pracovnej činnosti, takže nejaké soc. aj zdrav. sa mi platia. Sú to ale malé sumy, keďže robím len pár hodín v mesiaci.
Právnik v manželovej firme mu radí, aby išiel ešte tento rok. Údajne sa majú robiť zmeny v zákone. No tým by bola materská dosť nižšia vzhľadom na nízku výplatu minulý rok. Chcem sa Vás spýtať, či viete o nejakých zmenách, ktoré budú mať vplyv na to, ako to chceme urobiť. Jediné čo viem je že sa má materské dvihnúť na 75%.
Prípadne viete mi poradiť ešte nejaké "vychytávky"?
Ďakujem
@evittam prosim ta, s tym novym zakonom, co je tu dany link na stranke pred touto o tom, ze ked je muz na materskej, tak matka od 30.12. Nemoze byt evidovana ako osoba starajuca sa o dieta do 6r, plati to aj napr. Pre mna, ked muz pobera matersku od 1.7. Do cca polky januara? Ze si mam zaplatit zdravotku? Ci len pre novych?
Aj to sa dá myslím obísť...aspoň teda viacdetné rodiny. Na jedno dieťa berie otec MD a o to druhé do 6r sa stará matka...takto sa na zp nahlásiť môže, nie? 🙂
@rudkocam ano
Ešte dodám...môžete sa prihlásiť na úrad práce ako hľadač zamestnania a štát za vás bude odvádzať odvody. Ja som tak bola polroka počas doby, čo mm poberal materské. Keď poviete, že o polroka sa vraciate na rod.dovolenku, pôjdete možno max 2x na podpis 🙂 Aj takto sa dá 🙂
@rudkocam áno, ale len ak pracovný pomer skončil. A teda o pol roka sa nevraciaš na rodičovskú dovolenku, len začneš zas poberať rodičovský príspevok. Ale ak žene pracovný pomer trvá, tak keď nemá staršie dieťa, jediná možnosť je platiť si za seba odvody do ZP po novom, alebo teda začať pracovať.
My chceme ist veru teraz tak ze muz pojde na md so starsou dvojročnou a ja budem so 4 mesacnou nahlasena ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov a potom naopak, muz pojde s mladsou na md a ja budem zase so starsou tak evidovana na ZP..mne tpp stale trva preto nemozem ist na upsvar ako nezamestnana..teda ak vôbec nam tie md schvália pri tychto problemoch a vykrucaniach sa SP
@lavender21 jaj, áno. V takom prípade veru :/
A neviete ako to je, keď chlap ide na md a počas bude robiť ako živnostník? Aj tam sú dáke kulehy?
ahojte dnes som bola na vszp sa zahlasit ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov pani mi povedala ze nevie ako to bude lebo ze maju novu smernicu ale az od 25,12 tak ze mam vypisat a uvidia lebo nemaju este info o tom tak som to vypisala na mladsiu a so starsim ide muz na matersku prefotila som oba rodne listy a dala k tomu uvidime
Aj mne dnes pani v Unione ked som sa bola hlasit ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov, povedala že oni ešte nedostali žiadne info takže tiež budu vedieť len potom ale ja mam len jedno dieťa.

@evkagardian Prečo? Príklad:
Tatik max.MD t.j. cca 1400Eur, maka-dalsich cca 1000Eur -neplati SP len 4%ZP. Matka doma za 66Eur pre ZP.....