icon

Otec na materskej

zdena12345
16. nov 2016

píšem sem už niekoľký krát ohľadom materskej otca. Máme naplánované, že v januáry 2017 by išiel manžel na materskú s prvým synom, ktorý bude mať v 7/2017 3 roky, takže to víde len tak tak. Chceme to tak lebo minulý rok menil prácu a mal nižší plat. Tento rok mal vyšší, takže by mal mať vyššie materské. Popri tom by pracoval na dohodu u toho istého zamestnávateľa. Okrem prvého syna máme teraz 7 mesačného, ja budem doma s ním bez nároku na nejaké financie zo štátu. Naviac pracujem na dohodu o pracovnej činnosti, takže nejaké soc. aj zdrav. sa mi platia. Sú to ale malé sumy, keďže robím len pár hodín v mesiaci.
Právnik v manželovej firme mu radí, aby išiel ešte tento rok. Údajne sa majú robiť zmeny v zákone. No tým by bola materská dosť nižšia vzhľadom na nízku výplatu minulý rok. Chcem sa Vás spýtať, či viete o nejakých zmenách, ktoré budú mať vplyv na to, ako to chceme urobiť. Jediné čo viem je že sa má materské dvihnúť na 75%.
Prípadne viete mi poradiť ešte nejaké "vychytávky"?
Ďakujem

evittam
7. dec 2018

@evkagardian Prečo? Príklad:
Tatik max.MD t.j. cca 1400Eur, maka-dalsich cca 1000Eur -neplati SP len 4%ZP. Matka doma za 66Eur pre ZP.....

evittam
7. dec 2018

@veva87 Pri súbehu MD žiadny problém len vyhody.

veva87
7. dec 2018

@evittam no len keď nemôže makat na plný úväzok ked chce MD? Resp neviem odkial si ale u nas v PD muz zaraba cca 650€ a plus keby maka na polovicny uvazok za cca 300€ a ja prídem o rodicak plus platiť poistne tak sme na tom tak isto ako z jeho platom a rodičakom..

veva87
7. dec 2018

@evittam ano keby su realne obaja doma tak áno, tym som chcela povedať len tolko ze na jednej strane chcu pomôcť a na druhej vymyslaju ako to ľuďom co najviac sťažiť,mna napr.uz uplne odradili...

mamuska86
7. dec 2018

@veva87 môj tiež by nedostal Max materskú....a áno,keď oni ešte chcú aby robil na polovičný úväzok....veeeela ľuďom sa to vôbec neoplatí.....teda už aj ja premýšľam,že to vzdáme.

evittam
7. dec 2018

@veva87 Nikde v zákone nie je co pises.

evittam
7. dec 2018

@veva87 Ale čo sťažujú?! Len zaplatali dieru v zakone. To je všetko.

evittam
7. dec 2018

@veva87 Môžeš sa ist registrovat ako nezamestnana a nič nemusíš platiť. Proste chcete MD muža, jeho plat bez platenia poistného a furt problém.....

ivka2302
7. dec 2018

@majusqa77 o ten papier o skonceni materskej si mam poziadat v socialnej poistovni ci ho posielaju automaticky po skonceni? Ďakujem za odpoved

evittam
8. dec 2018

@ivka2302 Žiadať

bajka0112
8. dec 2018

@evittam prosim ta, s tym novym zakonom, co je tu dany link na stranke pred touto o tom, ze ked je muz na materskej, tak matka od 30.12. Nemoze byt evidovana ako osoba starajuca sa o dieta do 6r, plati to aj napr. Pre mna, ked muz pobera matersku od 1.7. Do cca polky januara? Ze si mam zaplatit zdravotku? Ci len pre novych?

evittam
8. dec 2018

@bajka0112 Naozaj neviem ako to budú riešiť. Je to najnovšia informacia. Podla mna este ani ZP nevedia. A som si ista na 100%,ze ani "mudre tetusky" za okienkami ani len netušia,ze je táto zmena. Cest par vynimkam.😉

evittam
8. dec 2018

@bajka0112 A keby aj. Zaplatiť par dni ZP by nemalo byt az taký problém, či?

bajka0112
8. dec 2018

@evittam jasne, ze to nie je problem, ved uvidime, ako to vymyslia 🤔 dakujem, budem to sledovat nadalej

veva87
8. dec 2018

@bajka0112 kamaratka sa zaevidovala teraz v decembri a povedala jej pani na poisťovni ze jej sa to týkať nebude lebo to stihla pred účinnosťou novely.

majusqa77
8. dec 2018

@evittam osobne mi to pride, ze bez ohladu na datum evidencie vznikne povinnost platit.. ...ale je fakt, ze tam clovek nikdy nevie, ake usmernenie si k tomu vydaju

rudkocam
8. dec 2018

Aj to sa dá myslím obísť...aspoň teda viacdetné rodiny. Na jedno dieťa berie otec MD a o to druhé do 6r sa stará matka...takto sa na zp nahlásiť môže, nie? 🙂

evkagardian
8. dec 2018
rudkocam
8. dec 2018

Ešte dodám...môžete sa prihlásiť na úrad práce ako hľadač zamestnania a štát za vás bude odvádzať odvody. Ja som tak bola polroka počas doby, čo mm poberal materské. Keď poviete, že o polroka sa vraciate na rod.dovolenku, pôjdete možno max 2x na podpis 🙂 Aj takto sa dá 🙂

lavender21
8. dec 2018

@rudkocam áno, ale len ak pracovný pomer skončil. A teda o pol roka sa nevraciaš na rodičovskú dovolenku, len začneš zas poberať rodičovský príspevok. Ale ak žene pracovný pomer trvá, tak keď nemá staršie dieťa, jediná možnosť je platiť si za seba odvody do ZP po novom, alebo teda začať pracovať.

evkagardian
8. dec 2018

My chceme ist veru teraz tak ze muz pojde na md so starsou dvojročnou a ja budem so 4 mesacnou nahlasena ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov a potom naopak, muz pojde s mladsou na md a ja budem zase so starsou tak evidovana na ZP..mne tpp stale trva preto nemozem ist na upsvar ako nezamestnana..teda ak vôbec nam tie md schvália pri tychto problemoch a vykrucaniach sa SP

rudkocam
8. dec 2018

@lavender21 jaj, áno. V takom prípade veru :/

rudkocam
8. dec 2018

A neviete ako to je, keď chlap ide na md a počas bude robiť ako živnostník? Aj tam sú dáke kulehy?

evittam
9. dec 2018
levik81
Autor odpoveď zmazal
monikka22
10. dec 2018

ahojte dnes som bola na vszp sa zahlasit ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov pani mi povedala ze nevie ako to bude lebo ze maju novu smernicu ale az od 25,12 tak ze mam vypisat a uvidia lebo nemaju este info o tom tak som to vypisala na mladsiu a so starsim ide muz na matersku prefotila som oba rodne listy a dala k tomu uvidime

evittam
10. dec 2018

@monikka22 Tak ty budeš na jedno dieta a muz na druhe

monikka22
10. dec 2018

@evittam ja som dala len info ze ako som to riesila a v podstate ze pani za oknickom sama nevedela co a ako bude 🙂

moninka198
10. dec 2018

Aj mne dnes pani v Unione ked som sa bola hlasit ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov, povedala že oni ešte nedostali žiadne info takže tiež budu vedieť len potom ale ja mam len jedno dieťa.

evittam
10. dec 2018

@monikka22 A ja som ti tiez len dala info ako to môžeš riešiť.