icon

Otec na materskej

zdena12345
16. nov 2016

píšem sem už niekoľký krát ohľadom materskej otca. Máme naplánované, že v januáry 2017 by išiel manžel na materskú s prvým synom, ktorý bude mať v 7/2017 3 roky, takže to víde len tak tak. Chceme to tak lebo minulý rok menil prácu a mal nižší plat. Tento rok mal vyšší, takže by mal mať vyššie materské. Popri tom by pracoval na dohodu u toho istého zamestnávateľa. Okrem prvého syna máme teraz 7 mesačného, ja budem doma s ním bez nároku na nejaké financie zo štátu. Naviac pracujem na dohodu o pracovnej činnosti, takže nejaké soc. aj zdrav. sa mi platia. Sú to ale malé sumy, keďže robím len pár hodín v mesiaci.
Právnik v manželovej firme mu radí, aby išiel ešte tento rok. Údajne sa majú robiť zmeny v zákone. No tým by bola materská dosť nižšia vzhľadom na nízku výplatu minulý rok. Chcem sa Vás spýtať, či viete o nejakých zmenách, ktoré budú mať vplyv na to, ako to chceme urobiť. Jediné čo viem je že sa má materské dvihnúť na 75%.
Prípadne viete mi poradiť ešte nejaké "vychytávky"?
Ďakujem

monikka22
30. dec 2018

@sasesoe do zp chod az s rozhodnutim o odobrati rp skor sa s tebou nebudu ani bavit a ja som to tak spravila so starsim je na md a s mladsou som nahlasena v zp

nivea777
30. dec 2018

@sasesoe ja som sa bola prihlasit v ZP hned ako som poziadala o odňatie rodicaku.Bez problemov ma prihlásili

elly23
31. dec 2018

@evittam som doma, manžel bude na materskej, mne rodičak zrušia....dnes som sa bola po úradoch pýtať, že ak mám jedno dieťa tak nie, nemôžem byť doma....ani ako samoplatca do ZP, zmluvu by som musela zrušiť a to nechcem

evittam
31. dec 2018

@elly23 To je blbost. Kto ti to konkrétne povedal? Na základe akeho zákona? Dal ti to pisomne?! Ty zostavas na RD. A ano zrusis poberanie RP, nikoho nezaujima ci na RD poberas aj RP. To skus pochopit. Vid ZP.
Ale rob ako uznas za vhodné. Nie som tu od toho aby som niekoho presviedcala. Odborných rad tu mas dost.

evittam
31. dec 2018

@elly23 Inak neviem na čo ty a niektore "vesate na nos" úradníkom podobne veci. Ti často nevedia základné veci, bohužiaľ. Proste ruším poberanie RP kvôli nástupu otca na MD. Bodka a hotovo. Co ma zamestnanec UPSVaR spolocne so zamestnávateľom? Ty si podla ZP na RD, na ktorú mas narok do 3 rokov veku dieťaťa, bodka. RP rusis len kvoli MD otca nakolko nie je mozne poberať tieto dve dávky súbežne. Len sa zmenil zakon o ZP, kde si musis platit ZP nakolko nemôžete byt obaja poostencom štátu na jedno dieta. Dufam,ze uz si to pochopila.

elly23
31. dec 2018

@evittam áno, tomu rozumiem, ale na ZP budem musieť ísť, ale ako budem potom vedená tam? Keď nemôžem byť osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov podľa nového zákona? Ci tam nič nepôjdem vybavovať, len si začnem platiť? Sorry, ale už sa pýtam po lopate, lebo zo všetkých strán počúvam niečo iné a už mám z toho u manželom chaos nakoľko aj jemu na rozprávali kdeco, ďakujem za ochotu

evittam
31. dec 2018

@elly23 Ako dobrovoľny platca

elly23
1. jan 2019

@evittam ôk a ako je to s nemocenskym? Keď od mája pôjdem na matersku

evittam
1. jan 2019

@elly23 Na PN nemáš nárok. Si na RD. Jedine,ze by sa ti obnovilo NP.

elly23
1. jan 2019

@evittam viem ze nemám nárok, ani to nechcem, len ci to nebude mať vplyv na materskú ci netreba platiť ako zp

evittam
1. jan 2019

@elly23 Nie

ivu80
3. jan 2019

Prosím vás žienky čo sa vyznáte... manžel plánuje ísť od 3.2.na MD, kedy by som mala ja požiadať o odobratie RP? Ide o to, že neviem, či treba ísť na soc.poistovnu už s potvrdením od Upsvar že mi odňali RP..? Alebo ako to je?? Snáď som to napísala zrozumiteľne 😊

elly23
3. jan 2019

@ivu80 najprv na upsvar vraj

liduska12
3. jan 2019

@ivu80 daj si odobrat k tomu 3.2.. Moj manzel to bol vcera vybavovat a pani z upsvar mu aj vydala potvrdenie ze poziadal o odnatie RP k datumu nastupu na MD (u nas poberal RP manzel). To potom prilozi k dokladom na ziadost o materske. Takze aby som odpovedala na tvoju otazku, ty chod na upsvar poziadat o odnatie RP a manzel s tym potom pojde na socialku (aj s dohodou o prevzati dietata do starostlivosti, RL dietata a ziadostou o materske). Niekedy ziadost o materske zasiela zamestnavatel do socialky.

lavender21
3. jan 2019

@ivu80 ja som im to na UPSVaR posielala asi mesiac vopred, i tak prišlo rozhodnutie cca tri týždne po dátume nástupu na materskú. K žiadosti na sociálku sme to doplnili keď sme to mali v rukách... Dovtedy nemali žiaden papier k tomu...

tiumen
3. jan 2019

@sasesoe prosím ťa, tá diskusia so zamietnutými md je tu na koni?

mufka7
3. jan 2019

Ahojte, manžel poberal materskú do 4.7.2018. Ja som bola na neplatenej RD a od 5.7.2018 poberám rodičovský príspevok. Môže si manžel uplatniť nezdaniteľnú položku na manželku aj za 7/2018? Alebo má nárok len za 5 mesiacov? Ďakujem

majusqa77
3. jan 2019

@mufka7 ak mate dieta do 3 rokov, tak za cely rok

mufka7
3. jan 2019

@majusqa77 Ďakujem, nemá ešte 3 roky. Len som si myslela že nemám nárok za tie mesiace keď manžel poberal materskú , lebo som sa akože nestarala o dieťa ja. Ďakujem tak si uplatníme.

denisdenis
3. jan 2019

Ahojte, manzelovi konci poberanie materskeho. K obnoveniu poberania RP budem potrebovat pre UPSVAR potvrdenie o ukonceni muzovej MD a potrebujem opat vypisat ziadost o rodicovsky prispevok, alebo nejaky iny papier? A do zdravotnej poistovne, prosim potrebujem zaniest ake tlacivo, ak sa idem opat nahasit na poberatela RP? Dakujem.

majusqa77
3. jan 2019

@denisdenis komplet novu ziadost

denisdenis
3. jan 2019

@majusqa77 Dakujem a prosim do zdravotnej poistovne potrebujem dolozit ake tlacivo?

majusqa77
3. jan 2019

@denisdenis podla mna ziadne, nahlasia ta z up. Ale ak, tak o zacati poberania rp

anka3x3
7. jan 2019

ahojte, prosím o radu. Manžel poberá materskú, pracuje však na novú zmluvu a odvody do ZP odvádza z tejto PZ, nie je teda poistencom štátu, čo sa týka ZP. Aj tak sa musím prihlásiť ako samoplatiteľ do ZP? Veľmi pekne ďakujem, už sa v tom asi veľmi motám...

evittam
7. jan 2019

@anka3x3 No toto je velmi dobra otazka. Podla mna nie . Ale tazko riesit ked ani na ZP este sami riadne nevedia....

anka3x3
7. jan 2019

@evittam Ďakujem, tiež tak uvažujem, len či správne 🙂

moncicici
7. jan 2019

@anka3x3 toto by aj mna zaujimalo, tiez to mame takto rovnako

bajka0112
7. jan 2019

@moncicici @anka3x3 aj moj muz tak pracuje, že má novú zmluvu a zo starej je na materskej, no a tetušky v ZP mi povedali, že teda od 30.12. Si mám zaplatiť zdravotku, teda na ten ich papier mám uviesť rovno dátum 29.12 (nechapem prečo) .. a ak som dobre pozerala, tak do zajtra by sa malo za tieto dni vyplatiť zdravotné? @evittam (30,31.12.?)

evittam
7. jan 2019

@bajka0112 Ano presne tak.