Otec na materskej
píšem sem už niekoľký krát ohľadom materskej otca. Máme naplánované, že v januáry 2017 by išiel manžel na materskú s prvým synom, ktorý bude mať v 7/2017 3 roky, takže to víde len tak tak. Chceme to tak lebo minulý rok menil prácu a mal nižší plat. Tento rok mal vyšší, takže by mal mať vyššie materské. Popri tom by pracoval na dohodu u toho istého zamestnávateľa. Okrem prvého syna máme teraz 7 mesačného, ja budem doma s ním bez nároku na nejaké financie zo štátu. Naviac pracujem na dohodu o pracovnej činnosti, takže nejaké soc. aj zdrav. sa mi platia. Sú to ale malé sumy, keďže robím len pár hodín v mesiaci.
Právnik v manželovej firme mu radí, aby išiel ešte tento rok. Údajne sa majú robiť zmeny v zákone. No tým by bola materská dosť nižšia vzhľadom na nízku výplatu minulý rok. Chcem sa Vás spýtať, či viete o nejakých zmenách, ktoré budú mať vplyv na to, ako to chceme urobiť. Jediné čo viem je že sa má materské dvihnúť na 75%.
Prípadne viete mi poradiť ešte nejaké "vychytávky"?
Ďakujem
Prosim Vas a je potrebne nejako riesit dochodkove poistenie na Socialnej poistovni?Ked manzel szco bude poberat materske a ja ostavam doma a mam trvaly pracovny pomer?
Ahojte.prosim vás je pravda že po novom neplatí za mňa štát zdravotné poistenie ak som osoba starajuca sa o dieťa do 6 rokov? Muž je na materskej a robí popri tom.dakujem
@evittam ahoj,akurát čítam,že píšeš,že keď manzel pracuje na inú zmluvu,tak nie je poistencom statu a zdravotku za neho platí zamestnávateľ. Takže ja môžem ostať na neplatenom rodicaku? Ďakujem
Už som sa síce bola nahlásiť ako samoplatitel,ale to môžem hocikedy zmenit.
@lily1983 prosím ta,ak niečo zistis v zdravotke,dáš mi vediet? Ďakujem
@moncicici tak ono to tam bude stále svietiť pokial sa neprihlásite ako samoplatca, až keď budú dozadu kontrolovať tak na to prídu. Podľa zákona už neplatí že za matku platí stat, aj keď muž platí zdravotné z nového PP tak ja teda neviem. Mala by som obavu keby sa neprihlásim ako samoplatiteľ , aj mne to tam tak svietilo, a bola som v zdravotnej a treba sa prihlásiť.
Bola som na zp sa pýtať, a tetuška povedala, ze ked mi odnimaju rodicak od 1.2, teraz nemusím nic riešiť, aj ked je muz uz na materskej , ale radsej pojdem na úrad prace skôr, ako neskoro
@lily1983
@mamina321
@evittam
@ primadona ahojte, riešila som túto otázku so svojou zdravotnou poisťovňou aj ja. Tiež som si myslela, že by štát mal za mňa naďalej platiť, keďže manžel odvádza odvody do ZP z novej zmluvy a teda nie sme, resp. by sme neboli obaja poistencom štátu. Prišla mi však odpoveď, že aj tak musím byť samoplatiteľ od 30. 12.

Ahojte, prosím, koľko týždňov môže byť otec na materskej pri jednom dieťati? Ďakujem.