icon

Otec na materskej

zdena12345
16. nov 2016

píšem sem už niekoľký krát ohľadom materskej otca. Máme naplánované, že v januáry 2017 by išiel manžel na materskú s prvým synom, ktorý bude mať v 7/2017 3 roky, takže to víde len tak tak. Chceme to tak lebo minulý rok menil prácu a mal nižší plat. Tento rok mal vyšší, takže by mal mať vyššie materské. Popri tom by pracoval na dohodu u toho istého zamestnávateľa. Okrem prvého syna máme teraz 7 mesačného, ja budem doma s ním bez nároku na nejaké financie zo štátu. Naviac pracujem na dohodu o pracovnej činnosti, takže nejaké soc. aj zdrav. sa mi platia. Sú to ale malé sumy, keďže robím len pár hodín v mesiaci.
Právnik v manželovej firme mu radí, aby išiel ešte tento rok. Údajne sa majú robiť zmeny v zákone. No tým by bola materská dosť nižšia vzhľadom na nízku výplatu minulý rok. Chcem sa Vás spýtať, či viete o nejakých zmenách, ktoré budú mať vplyv na to, ako to chceme urobiť. Jediné čo viem je že sa má materské dvihnúť na 75%.
Prípadne viete mi poradiť ešte nejaké "vychytávky"?
Ďakujem

symoneta
15. jan 2019

Ahojte, prosím, koľko týždňov môže byť otec na materskej pri jednom dieťati? Ďakujem.

evkao
15. jan 2019
symoneta
16. jan 2019

@evkao Po novom som počula, že materská je u mamičiek 34 týždňov, tak je to zlá informácia? Ďakujem.

evkao
16. jan 2019

@symoneta po novom? je to tak stale, u matky dietata trva materska 34 tyzdnov, pytala si sa na otca dietata, tam je to 28 tyzdnov

gurags
16. jan 2019

@evittam keď sa prihlásim ako samoplatca na dobu kým bude manžel poberať materskú. Som zamestnaná na neurčito a zostávam doma, budem mať normálne nárok na ďalšiu materskú? , plánujeme ďalšie dieťa. Ú zamestnávateľa budem stále na rodičovskej, áno? Vďaka

symoneta
16. jan 2019

@evkao Ďakujem za odpoveď, je to tak ako píšeš, povedala mi to suseda, ktorá robí na sociálnom.

evittam
16. jan 2019

@gurags Ano

lulu0123
17. jan 2019

Prosim Vas a je potrebne nejako riesit dochodkove poistenie na Socialnej poistovni?Ked manzel szco bude poberat materske a ja ostavam doma a mam trvaly pracovny pomer?

evittam
17. jan 2019
lily1983
17. jan 2019

Ahojte.prosim vás je pravda že po novom neplatí za mňa štát zdravotné poistenie ak som osoba starajuca sa o dieťa do 6 rokov? Muž je na materskej a robí popri tom.dakujem

evittam
17. jan 2019

@lily1983 Od 30.12..2018 je novela zákona o ZP. Štát uz neplati dvom rodicom ZP ak su poistencom štátu na jedno dieta. Otazne je,ze vlastne ak pracuje na inú zmluvu uz nie je z nového PP poistencom štátu,nakolko za neho ZP odvadza zamestnavatel......

lily1983
17. jan 2019

@evittam áno má novú dohodu čiže platí za neho zamestnávateľ.tak teoreticky by mali za mňa platiť nie? No musím to vyzistit v zdravotnej teda.dakujem

jana005
17. jan 2019

@evittam ahoj,akurát čítam,že píšeš,že keď manzel pracuje na inú zmluvu,tak nie je poistencom statu a zdravotku za neho platí zamestnávateľ. Takže ja môžem ostať na neplatenom rodicaku? Ďakujem
Už som sa síce bola nahlásiť ako samoplatitel,ale to môžem hocikedy zmenit.
@lily1983 prosím ta,ak niečo zistis v zdravotke,dáš mi vediet? Ďakujem

lily1983
17. jan 2019

@jana005 oki 😉

moncicici
17. jan 2019

@lily1983 prosim aj mne by si dala vediet, co vyzistis v zdravotke, tiez manzel pracuje na inu zmluvu

evittam
18. jan 2019

@lily1983 Je to len teoria. Ako to budu riesit v ZP este sami určite nevedia. A nejaká referentka uz tym duplom nie.

evittam
18. jan 2019

@lily1983
@moncicici Je to len teoria. Ako píšem vyssie.A kym ti to na ZP niekto neda pisomne tak by som sa nespoliehala na ziadnu informáciu. Uz som tu mala zopar incidentov-ved mi to tetuska tam a tam povedala a pritom hlupost ale ja som bola ta co nic nevie.😁😎😉

lily1983
18. jan 2019

@evittam
@moncicici
@jana005 Čaute,takže za mňa platí naďalej štát.Pani má prepla ďalšej a tá to pozerala v systéme

lily1983
18. jan 2019

@evittam veď niekto musí byť na vine🤔a podľa mňa si dosť nadupana informáciami😉

moncicici
18. jan 2019

@lily1983 tak ja ked si pozriem cez epobocku tak tam mam, ze plati za mna stat, otazne je, ci je to v poriadku

mamina321
18. jan 2019

@moncicici tak ono to tam bude stále svietiť pokial sa neprihlásite ako samoplatca, až keď budú dozadu kontrolovať tak na to prídu. Podľa zákona už neplatí že za matku platí stat, aj keď muž platí zdravotné z nového PP tak ja teda neviem. Mala by som obavu keby sa neprihlásim ako samoplatiteľ , aj mne to tam tak svietilo, a bola som v zdravotnej a treba sa prihlásiť.

jana005
18. jan 2019

@lily1983 ďakujem za info. A si im hovorila,že manzel je na materskej?

lily1983
18. jan 2019

@jana005 jasné všetko dopodrobna 😉

primadona
18. jan 2019

@lily1983
@lily1983 tak ako baby treba sa isť prihlásiť či nie?

rudkocam
18. jan 2019

@primadona bolo to pred pár dňami v správach. Pani tam hovorila, že už sa mamičky musia prihlásiť ako samotlátcovia, alebo registrovať na úrade práce

luliu
18. jan 2019

@primadona áno od januára je potrebné si platiť ZP ak je manžel na materskej

evittam
19. jan 2019

@luliu Od 30.12.2018

xenicka13
19. jan 2019

Bola som na zp sa pýtať, a tetuška povedala, ze ked mi odnimaju rodicak od 1.2, teraz nemusím nic riešiť, aj ked je muz uz na materskej , ale radsej pojdem na úrad prace skôr, ako neskoro

9lf9
19. jan 2019

@xenicka13 ty prestavas byt poistenec statu ktory pobera RP dnom nastupu otca na MD

anka3x3
19. jan 2019

@lily1983
@mamina321
@evittam
@ primadona ahojte, riešila som túto otázku so svojou zdravotnou poisťovňou aj ja. Tiež som si myslela, že by štát mal za mňa naďalej platiť, keďže manžel odvádza odvody do ZP z novej zmluvy a teda nie sme, resp. by sme neboli obaja poistencom štátu. Prišla mi však odpoveď, že aj tak musím byť samoplatiteľ od 30. 12.