icon

Otec na materskej

zdena12345
16. nov 2016

píšem sem už niekoľký krát ohľadom materskej otca. Máme naplánované, že v januáry 2017 by išiel manžel na materskú s prvým synom, ktorý bude mať v 7/2017 3 roky, takže to víde len tak tak. Chceme to tak lebo minulý rok menil prácu a mal nižší plat. Tento rok mal vyšší, takže by mal mať vyššie materské. Popri tom by pracoval na dohodu u toho istého zamestnávateľa. Okrem prvého syna máme teraz 7 mesačného, ja budem doma s ním bez nároku na nejaké financie zo štátu. Naviac pracujem na dohodu o pracovnej činnosti, takže nejaké soc. aj zdrav. sa mi platia. Sú to ale malé sumy, keďže robím len pár hodín v mesiaci.
Právnik v manželovej firme mu radí, aby išiel ešte tento rok. Údajne sa majú robiť zmeny v zákone. No tým by bola materská dosť nižšia vzhľadom na nízku výplatu minulý rok. Chcem sa Vás spýtať, či viete o nejakých zmenách, ktoré budú mať vplyv na to, ako to chceme urobiť. Jediné čo viem je že sa má materské dvihnúť na 75%.
Prípadne viete mi poradiť ešte nejaké "vychytávky"?
Ďakujem

denisdenis
Autor odpoveď zmazal
evittam
21. jan 2019

@denisdenis Neznalost zakona neospravedlňuje.

denisdenis
Autor odpoveď zmazal
dai
21. jan 2019

@denisdenis no... To skôr tvoja reakcia je z tých bože to sú reakcie🙂 ako prepáč - mňa táto téma zaujíma len z pohľadu že som na rodičovskej tak si sledujem v médiách zákony týkajúce sa mňa... O súbehu materských a z toho vyplývajúcich práv aj povinnosti sa v médiách - TV aj novinách píše a hovorí už od schválenia - ja som to zachytila niekoľkokrát...
Tu na koňovi to ženy ktorých sa to týka rozoberajú posledné mesiace, čiže si tu vôbec nemusela sedieť od rána do večera...
Zaujimave že si vedela ze súbeh je možný ale z toho vyplývajúce povinnosti si nejak nezachytila, len práva, že? 🙂

lucinkapc1
21. jan 2019

Dievcata, vznika narok na MD zo zivnosti kde sa z dovodu zacinajuceho podnikanua neplatia odvody? 270 dni je splnenych. Dakujem

luliu
21. jan 2019

@lucinkapc1 podľa mňa nie, z čoho by mala byť tá materska, keď neplatí nemocenské. A ešte otázka,akych 270 dní je splnených? Podmienka je 270 dní nemocenského poistenia

lucinkapc1
21. jan 2019

@luliu ja som si aj myslela ze nie. Tak brala som to tak ze nemocenske je zaratane v tych odvodoch.

luliu
21. jan 2019

@lucinkapc1 v akých odvodoch, keď píšeš ze odvody neplati

lucinkapc1
21. jan 2019

@luliu neplati. Tak som to myslela ze poistenie je ich sucastou. Dakujem

evittam
21. jan 2019

@dai No ved tak to byva. Ak aj ludia vedia tak len to na co majú nárok ale za akých podmienok to uz nie alebo ich štát zdiera😀😉. Cest vynimkam.

evittam
21. jan 2019

@lucinkapc1 Samozrejme,ze nie. Neplatis-nemas. Co cakas?! Tak neplatí odvody ale NP ma byt súčasťou tých neplatenych odvodov?! Akych?!

evittam
21. jan 2019

@lucinkapc1 V akých odvodoch ma byt zaratanych 270dni NP? Píš konkrétne. Teda je prihlásený na SP s povinnostou platit a neplatí z dôvodu napr.PN,OCR?!

evittam
21. jan 2019

@luliu Podmienka nároku nie je platit ale mať 270dni NP.😉

luliu
21. jan 2019

@evittam podla mňa nie je PN ani OCR. Je živnostník začínajúci, ktorý nemusí (prvý rok tuším) platiť odvody

evittam
21. jan 2019

@luliu A ja som to tak pochopila.😉 Len ma bavi čítať ako si niekto mysli,ze nema NP ale caka PN,MD,OCR,....a z coho, ľudia?!

lucinkapc1
21. jan 2019

@evittam je zacinajuci podnikatel. Prvy rok neplati odvody do socialnej poistovne.

evittam
21. jan 2019

@lucinkapc1 Pýtam sa ine. Co bolo predtym?!

lucinkapc1
21. jan 2019

@evittam @luliu dievcata keby som tomu rozumela tak tu nerobim zo seba hlupanu. Pytam sa lebo neviem. Ja zijem v tom ze ked platim odvody do sp tak v nich je aj nemocenske. Kedze si tie odvody platit nemusi tak neviem ci ma narok.

evittam
21. jan 2019

@lucinkapc1 Takze si v tom ak platí odvody do SP tak v nich je aj NP. Cize ak ich neplatí tak na co ma asi tak nárok?! Skus rozmyslat logicky celkovo nielen po "ak platí".😉

luliu
21. jan 2019

@lucinkapc1 áno ak platíš odvody je v nich aj nemocenské. Ale sama píšeš, že on ich neplatí, takže.....

evittam
21. jan 2019

@luliu No len tu je otazne čo bolo predtym....Akosi nevieme....

because
Autor odpoveď zmazal
lucinkapc1
21. jan 2019

@evittam ale ja fakt nechapem. Ako predtym? Kedy?

evittam
21. jan 2019

@lucinkapc1 Posledné dva roky pred žiadosťou o MD.

mamina321
21. jan 2019

@lucinkapc1 veď predtým kým začal podnikať, kym si otvoril živnosť ?

lucinkapc1
21. jan 2019

@evittam robil v skolstve na zmluvu. Dal vypoved a zalozil zivnost.

lucinkapc1
21. jan 2019

@evittam moze cerpat z toho?

evittam
21. jan 2019

@lucinkapc1 Z coho? Kedy skoncil PP?

lucinkapc1
21. jan 2019

@evittam v maji minuleho roku ukoncil pracovny pomer v skole. Pokial viem tak z tohto poistenia nemoze ist na MD lebo uz nie je v ochrannej lehote.

evittam
21. jan 2019

@lucinkapc1 No nie ale stačí obnovit NP.
@zalka