icon

Otec na materskej

zdena12345
16. nov 2016

píšem sem už niekoľký krát ohľadom materskej otca. Máme naplánované, že v januáry 2017 by išiel manžel na materskú s prvým synom, ktorý bude mať v 7/2017 3 roky, takže to víde len tak tak. Chceme to tak lebo minulý rok menil prácu a mal nižší plat. Tento rok mal vyšší, takže by mal mať vyššie materské. Popri tom by pracoval na dohodu u toho istého zamestnávateľa. Okrem prvého syna máme teraz 7 mesačného, ja budem doma s ním bez nároku na nejaké financie zo štátu. Naviac pracujem na dohodu o pracovnej činnosti, takže nejaké soc. aj zdrav. sa mi platia. Sú to ale malé sumy, keďže robím len pár hodín v mesiaci.
Právnik v manželovej firme mu radí, aby išiel ešte tento rok. Údajne sa majú robiť zmeny v zákone. No tým by bola materská dosť nižšia vzhľadom na nízku výplatu minulý rok. Chcem sa Vás spýtať, či viete o nejakých zmenách, ktoré budú mať vplyv na to, ako to chceme urobiť. Jediné čo viem je že sa má materské dvihnúť na 75%.
Prípadne viete mi poradiť ešte nejaké "vychytávky"?
Ďakujem

evittam
6. feb 2019

@evkao Oplatí-on MD cca 350Eur, neplatí odvody do SP cca 160Eur, cize +510Eur a -280.😉

evittam
6. feb 2019

@stejja9 Nemusi platit odvody ale ak bude naďalej podnikať a mat prijem tak ZP platit odporucam,nakolko potom mu príde naraz nedoplatok v RZ.
Ty neriesis so zamestnávateľom nic, si naďalej na RD.

evkao
6. feb 2019

@evittam jasne, zabudla som na odvody 🙂

stejja9
6. feb 2019

@evkao skoda, ze mm vychadza min.materská, a ja keď prídem o rodicak + navyse zdravotná, a ako evittam odporúča aj zdravotnú pre mm, je to tak na hrane.. a ešte, keby ze je to vybavené v jeden deň, a bezproblemov na úrade, ;) :P

stejja9
6. feb 2019

@evittam ok, dakujem.

because
6. feb 2019

Žienky, prosim o info, dnes som si chcela na UPSVR vybavut žiadosť o zrusenie poberania RP k 7.3,manzel by chcel ísť na MD od 8.3,avsak na urade mi povedali ze mam prísť az zaciatkom marca(žiadosťou sa aj tak mesiac skor zaoberat nebudú, mohla by sa stratiť... Atd) na moju otázku ci nebude problém ked ku žiadosti o materské hned nedolozime potvrdenie/rozhodnutie o odnati, tak odpovedala ze NIE nebude, staci ak ku žiadosti o materské odložíme nimi potvrdenu kopiu žiadosti a ze potvrdenie dolozime ked nam príde.
Ze so SP takto funguju a su dohodnutí.
Potrebujem si overit správnosť info, lebo ja uz tym úradom neverim, normálne si myslim, ze su schopny dat zlu info aby mohli materske zamietat kvoli formálnym chybam. (dufam ze som len paranoidna).
Dakujem za usmernenie

evkao
6. feb 2019

@because my budeme ziadat o matersku od 2.3., a tiez mi na UP povedali, aby som prisla az na konci februara

primadona
11. feb 2019

@evkao aj môj muž ide od 2.3. na materskú😉ja plánujem ísť túto stredu zaniesť žiadosť o zrušenie rp-hádam ma neodbijú

liduska12
11. feb 2019

@because ano funguje to tak. Su medzi sebou prepojeni, len doloz aspon potvrdenu ziadost o odnatie RP. My sme to uz dvakrat takto spravili a muzovi matersku schvalili 🙂 dokonca teraz druhykrat mu pani z upsvaru vydala vyslovene take potvrdenie o odnati rp pre ucel materskeho ked tam isiel poziadat o odnatie rp (u nas tato poberal RP). A to sme dolozili k ziadosti o materske a schvalili to.

primadona
11. feb 2019

@evkao prosím ťa poberanie rodičáku ukončíš ku 1.3 alebo 2.3?

evkao
11. feb 2019

@primadona ku 1.3

primadona
11. feb 2019

@evkao aha len potom nedostaneš asi rodičák už za ten mesiac nie?mne pani kázala dať tam ten dátum kedy nastupuje na materskú aby sme dostali za ten jeden den ešte rodičák:(ja som z toho už jeleň

evkao
11. feb 2019

@primadona tam ide o formulaciu, ak si zrusis rodicak odo dna 1.3., uz za ten mesiac nedostanes, ak k 1.3, mala by si dostat este aj za ten mesiac

primadona
11. feb 2019

@evkao no a ja mám na tej žiadosti uvedené odo dňa tak potom 2.3?tlačivo mi dala na úrade

evkao
11. feb 2019

@primadona to netusim, asi ano

evkao
11. feb 2019

@primadona hadam nebude problem s tym, ze ziadas odnatie rodicovskeho prispevku odo dna, ked nastupuje manzel na MD, ved to aj dava logiku, nie?

ivu80
11. feb 2019

Ja som si dala odňať k 2. RP, manžel nastúpil 3.na MD..

evkao
11. feb 2019

@primadona a prosim ta, ked pojde manzel na matersku, ty budes doma, alebo sa vracias do prace?

primadona
11. feb 2019

@evkao no ja idem od 1.marca do roboty

primadona
11. feb 2019

@evkao práve mi písali z úradu práce,že ak chcem dostať ešte za marec rodičovský tak mám dať odnať odo dna 2.3.

zuzka56
13. feb 2019

Kočky prosím Vás o radu. Miuž je od 1.1.2019 na materskej a v paske ma zrazený odvod do ZP, je to ok alebo nie? Dakujem

liduska12
13. feb 2019

@zuzka56 nemal by to mat zrazene, ved je predsa poistencom statu a neplati si ziadne odvody v obdobi, ked pobera materske.

evittam
13. feb 2019

@zuzka56 Ano je to ok. ZP sa plati. Teda ak samozrejme pracuje na inu zmluvu.
@liduska12 Odvody sa neplatia len do SP, len zamestnavatel plati GP a UP. ZP nemá nic spolocne s MD. Cize nepodávaj zavádzajúce informácie.

zuzka56
13. feb 2019

@evittam
Ano na inu zmluvu pracuje. Dakujem to som nevedela, takze zdravotka sa normalne plati. Este raz vdaka a pekny den 🙂

evittam
13. feb 2019

@zuzka56 Ano ZP sa plati. Za malo.😉

liduska12
13. feb 2019

@evittam po prve, nenapisala, ze muz pracuje. Ak pracuje, tak ano, ZP sa plati v pripade pracovneho pomeru. Po druhe, su pripady, kedy ludia dostavaju pasku a su len doma na materskej, preto si to mohla vsimnut. A napriklad mojmu muzovi pocas materskej a popri tom praci na zivnost ZP vyrubila 0eurove odvody, takze nie vzdy sa plati.

evittam
13. feb 2019

@liduska12 Tak ak nemal ziadny príjem preto mal 0Eur odvody. A ak fakturoval tak si počkaj na RZ od ZP. Lebo SZCO nie je povinný pri MD platit mesacne odvody ale mu to zrátajú v RZ. A sa pýtala na zrazene odvody na ZP tak logicky z niečoho ich museli odviezť-cize z HM.

elly23
13. feb 2019

Prosím vás, kedy príde rozhodnutie od sociálnej ci mužovi schválili materskú? Hneď po novom roku sme podali žiadosť a doteraz nič neprišlo.

evittam
13. feb 2019

@elly23 A to my mame odkiaľ vediet?! Na rozhodnutie maju 60dni.

elly23
13. feb 2019

@evittam nie 30? Len informačné som chcela vedieť, mne rozhodnutie prišlo hneď...