Otec na materskej
píšem sem už niekoľký krát ohľadom materskej otca. Máme naplánované, že v januáry 2017 by išiel manžel na materskú s prvým synom, ktorý bude mať v 7/2017 3 roky, takže to víde len tak tak. Chceme to tak lebo minulý rok menil prácu a mal nižší plat. Tento rok mal vyšší, takže by mal mať vyššie materské. Popri tom by pracoval na dohodu u toho istého zamestnávateľa. Okrem prvého syna máme teraz 7 mesačného, ja budem doma s ním bez nároku na nejaké financie zo štátu. Naviac pracujem na dohodu o pracovnej činnosti, takže nejaké soc. aj zdrav. sa mi platia. Sú to ale malé sumy, keďže robím len pár hodín v mesiaci.
Právnik v manželovej firme mu radí, aby išiel ešte tento rok. Údajne sa majú robiť zmeny v zákone. No tým by bola materská dosť nižšia vzhľadom na nízku výplatu minulý rok. Chcem sa Vás spýtať, či viete o nejakých zmenách, ktoré budú mať vplyv na to, ako to chceme urobiť. Jediné čo viem je že sa má materské dvihnúť na 75%.
Prípadne viete mi poradiť ešte nejaké "vychytávky"?
Ďakujem
Žienky, prosim o info, dnes som si chcela na UPSVR vybavut žiadosť o zrusenie poberania RP k 7.3,manzel by chcel ísť na MD od 8.3,avsak na urade mi povedali ze mam prísť az zaciatkom marca(žiadosťou sa aj tak mesiac skor zaoberat nebudú, mohla by sa stratiť... Atd) na moju otázku ci nebude problém ked ku žiadosti o materské hned nedolozime potvrdenie/rozhodnutie o odnati, tak odpovedala ze NIE nebude, staci ak ku žiadosti o materské odložíme nimi potvrdenu kopiu žiadosti a ze potvrdenie dolozime ked nam príde.
Ze so SP takto funguju a su dohodnutí.
Potrebujem si overit správnosť info, lebo ja uz tym úradom neverim, normálne si myslim, ze su schopny dat zlu info aby mohli materske zamietat kvoli formálnym chybam. (dufam ze som len paranoidna).
Dakujem za usmernenie
@because ano funguje to tak. Su medzi sebou prepojeni, len doloz aspon potvrdenu ziadost o odnatie RP. My sme to uz dvakrat takto spravili a muzovi matersku schvalili 🙂 dokonca teraz druhykrat mu pani z upsvaru vydala vyslovene take potvrdenie o odnati rp pre ucel materskeho ked tam isiel poziadat o odnatie rp (u nas tato poberal RP). A to sme dolozili k ziadosti o materske a schvalili to.
Ja som si dala odňať k 2. RP, manžel nastúpil 3.na MD..
Kočky prosím Vás o radu. Miuž je od 1.1.2019 na materskej a v paske ma zrazený odvod do ZP, je to ok alebo nie? Dakujem
@evittam po prve, nenapisala, ze muz pracuje. Ak pracuje, tak ano, ZP sa plati v pripade pracovneho pomeru. Po druhe, su pripady, kedy ludia dostavaju pasku a su len doma na materskej, preto si to mohla vsimnut. A napriklad mojmu muzovi pocas materskej a popri tom praci na zivnost ZP vyrubila 0eurove odvody, takze nie vzdy sa plati.
Prosím vás, kedy príde rozhodnutie od sociálnej ci mužovi schválili materskú? Hneď po novom roku sme podali žiadosť a doteraz nič neprišlo.

@evkao Oplatí-on MD cca 350Eur, neplatí odvody do SP cca 160Eur, cize +510Eur a -280.😉