icon

Otec na materskej

zdena12345
16. nov 2016

píšem sem už niekoľký krát ohľadom materskej otca. Máme naplánované, že v januáry 2017 by išiel manžel na materskú s prvým synom, ktorý bude mať v 7/2017 3 roky, takže to víde len tak tak. Chceme to tak lebo minulý rok menil prácu a mal nižší plat. Tento rok mal vyšší, takže by mal mať vyššie materské. Popri tom by pracoval na dohodu u toho istého zamestnávateľa. Okrem prvého syna máme teraz 7 mesačného, ja budem doma s ním bez nároku na nejaké financie zo štátu. Naviac pracujem na dohodu o pracovnej činnosti, takže nejaké soc. aj zdrav. sa mi platia. Sú to ale malé sumy, keďže robím len pár hodín v mesiaci.
Právnik v manželovej firme mu radí, aby išiel ešte tento rok. Údajne sa majú robiť zmeny v zákone. No tým by bola materská dosť nižšia vzhľadom na nízku výplatu minulý rok. Chcem sa Vás spýtať, či viete o nejakých zmenách, ktoré budú mať vplyv na to, ako to chceme urobiť. Jediné čo viem je že sa má materské dvihnúť na 75%.
Prípadne viete mi poradiť ešte nejaké "vychytávky"?
Ďakujem

ala_26
Autor odpoveď zmazal
ala_26
1. feb 2019

@karajazviny materske vypláca sociálna poisťovňa a ta už od začiatku min. roka robí prihlasovanie a odhlasovanie automaticky takze tam netreba ísť (sama som tam bola zbytočne tento týždeň). Ak potrebuješ nejaké potvrdenie malo by stacit aj zavolať aby to poslali na adresu.. Rodičak vypláca upsvar nie sociálna poisťovňa, tam sa treba ísť prihlasit osobne, ten by mali vyplácať aj spätne ak tam aj nestihneš prísť včas.. .

karajazviny
1. feb 2019

@ala_26 ďakujem za info... ešte na pol roka mám nárok na rodičák, tak si oň pôjdem opäť požiadať, len mi bolo povedané, že potrebujem k tomu potvrdenie, že manžel už nič nepoberá...tak ako on vtedy potreboval, že ja nič nepoberám...
Tak tam skúsime zavolať, možno vybavíme aj po telefóne, tak ako píšete 😊 vďaka ešte raz

nika3033
3. feb 2019

Ahojte potrebujem poradiť muž poberá matersku a zároveň chodí doroboty a chcel by ist na ošetrovne s dcérkou myslíte že sa to da ? Nebude v tom problem kedze pobera materske ? Ďakujem

veronikaszabova
3. feb 2019

@nika3033 treba ist nato logicky. ;)
Nie, nemoze ist na OČR, ked pobera MD

evittam
3. feb 2019

@nika3033 Nie. Nema platene NP cize ani na PN by nemohol ist. Uz pobera jednu dávku z NP a dokonca plat kde neplatí odvody do SP. Co by este chcel poberať?!

veronikaszabova
3. feb 2019

@evittam sak este OČR 🙂 🙂

lavender21
3. feb 2019

@evittam teraz som len zvedavá, ak chlap ktorý poberá materské a pracuje a potrebuje ostať doma-chorý, alebo s dieťaťom, tak aké má možnosti? Môže ísť na neplatenú PN? Či jedine neplatené voľno? To mu ale zamestnávateľ nemusí dať, nie?

evittam
3. feb 2019

@lavender21 Moze ist na PN ale nebude platená.

evittam
3. feb 2019

@veronikaszabova Potom sa ludia divia,ze SP zacala robit problemy a opatrenia.

xenicka13
Autor odpoveď zmazal
kozarovab
Autor odpoveď zmazal
kozarovab
5. feb 2019

otazka: keď mužovi končí materská museli ste doniesť na úrad práce papier/ potvrdenie zo sociálnej poisťovne že ani vy nepoberate materskú?

stejja9
5. feb 2019

@lulu0123
@janauh ahojte. Moj manzel je SZCO, s výkonom práce v zahraničí. Aj v takomto prípade moze ist na MD? Ďakujem.

evittam
5. feb 2019

@stejja9 Splna podmienky nároku?

janauh
5. feb 2019

@stejja9 ahoj. A plati si tu odvody?

stejja9
5. feb 2019

@evittam odvody platí niekolko rokov ,(sp+zdravotna), dieta ma 17mes., druhe dieta 4,5rokov. Čiže spĺňa, ze?

evittam
5. feb 2019

@stejja9 Ano

stejja9
5. feb 2019

@evittam pride mi to trochu z cesty, normalne moze fakturovat v zahranici, dostávať materskú, a neplatit odvody? Ako sa to odzrkadlí na daňovom priznaní buduci rok?

evittam
5. feb 2019

@stejja9 Ano moze.No prijem za MD v DP nijak. Odvody do SP platiť nebude cize ich neodpocita za to obdobie

stejja9
5. feb 2019

@evittam uz predbieham, ale v DP bude priznávam prijem-faktúry + príjem z MD, ze?
A pre mna co bude lepsie, počas manželovej MD ist so staršou na predĺženu rd a platiť si zdravotnú? Len to, ze chodi do škôlky...

evittam
5. feb 2019

@stejja9 Skus čítať s porozumením co pisem. Prijem z MD je nezdanitelny príjem! Pokial starsia chodí do škôlky tak samoplatca ZP.

stejja9
5. feb 2019

@evittam asi som sa zle vyjadrila, ale dokladovať - doložiť k svojmu DP to bude musiet, ze?, ved ja som tiez teraz zháňala papiere zo sp a upsvar, moj príjem za rok 2018, aby som to dolozila k jeho DP.

evittam
5. feb 2019

@stejja9 Nie. Na co? Ani ty si nemusela nic dokladat-jedine ak si poberala MD, podporu,mala zdanitelny príjem,jedine ze si to DU vyziadal.

evittam
5. feb 2019

@stejja9 Vyjadrila si sa jasne-chces zdaňovať príjem z podnikania + MD. Na to som ti dala odpoved 2x. Staci citat.

stejja9
5. feb 2019

@evittam ok, ops, docvaklo mi to.. ;) uz chapem.
Je úplne jedno, ktorý mesiac ja prerusim RD, a manzel nastúpi na MD? Koľko cca by bola jeho materská, ak odvadza min.odvody?

kaja01
5. feb 2019

@stejja9 okolo 300€

evittam
6. feb 2019

@stejja9 Minimalna. Okolo 350Eur

stejja9
6. feb 2019

@evittam staci, ved stále sa to oplatí.
Ja si budem platiť zdravotnú, manzel neplatí ziadne odvody počas MD?
Čo sa týka jeho zivnosti, nic nemení, nic neoznamuje, beží mu dalej? Mom.som na RD, mám TPP, tiež nic neoznamujem zamestnávateľovi?

evkao
6. feb 2019

@stejja9 a oplati sa vam to? prides o rodicak + musis si platit zdravotku, a si skoro na tom istom