icon

Otec na materskej

zdena12345
16. nov 2016

píšem sem už niekoľký krát ohľadom materskej otca. Máme naplánované, že v januáry 2017 by išiel manžel na materskú s prvým synom, ktorý bude mať v 7/2017 3 roky, takže to víde len tak tak. Chceme to tak lebo minulý rok menil prácu a mal nižší plat. Tento rok mal vyšší, takže by mal mať vyššie materské. Popri tom by pracoval na dohodu u toho istého zamestnávateľa. Okrem prvého syna máme teraz 7 mesačného, ja budem doma s ním bez nároku na nejaké financie zo štátu. Naviac pracujem na dohodu o pracovnej činnosti, takže nejaké soc. aj zdrav. sa mi platia. Sú to ale malé sumy, keďže robím len pár hodín v mesiaci.
Právnik v manželovej firme mu radí, aby išiel ešte tento rok. Údajne sa majú robiť zmeny v zákone. No tým by bola materská dosť nižšia vzhľadom na nízku výplatu minulý rok. Chcem sa Vás spýtať, či viete o nejakých zmenách, ktoré budú mať vplyv na to, ako to chceme urobiť. Jediné čo viem je že sa má materské dvihnúť na 75%.
Prípadne viete mi poradiť ešte nejaké "vychytávky"?
Ďakujem

evittam
13. feb 2019

@elly23 Nie

lusyc
14. feb 2019

Prosím vás, tiez som si dala odňať rodičovský ku 2.1.2019, teraz mam čakať alikvotnu výšku rodičovského ešte za tie dva januárové dni? Ďakujem.

evkagardian
14. feb 2019

@lusyc rodicak ti pride za cely mesiac, nie alikvota

lusyc
14. feb 2019

@evkagardian ďakujem.

martuska2
14. feb 2019

Ahojte len narychlo otazka mozno sa aj v tomto nieco zmenilo. Je mozne aby otecko bol na materskej s mladsim a ja na starsiu poberat rodicovsky prispevok? Ci to zostalo po starom ze nie?

evkao
14. feb 2019

@martuska2 nie, ak pojde otecko na matersku, tebe rodicak zrusia (aj ked je to na ine dieta)

martuska2
14. feb 2019

@evkao dakujem takze tak ako doteraz

gurags
14. feb 2019

Dnes som bola v zdravotke, že sa prihlásim ako samoplatca, lebo mám k 31.1.ukonceny RP, manžel požiadal o materské od 5.2. Pani v poisťovni mi povedala, že zamestnávateľ má neukoncil keď som presla z materskej na rodičovskú. Ze ma musí ukončiť a až potom ma vedia prihlásiť ako samoplatcu, nevite mi vysvetliť o čo ide? Je to zle? Stále som a chcem zostať zamestnaná... Ďakujem

zalka
14. feb 2019

@gurags zamestnávateľ len elektronicky ťa nahlási že ti skončila materská a že ideš na rodičovskú .
Zamestnávateľ mal ukončiť tvoju MD kodom 1O .. znakom K ... dnom kedy ti končilo poberanie MD
kodom 1C ťa mal nahlásiť na rodičovskú dovolenku znakom Z .. dnom kedy ti začala rodičovská dovolenka
https://www.vszp.sk/platitelia/tlaciva/oznameni...

gurags
14. feb 2019

@zalka ďakujem pekne za vysvetlenie. V pondelok si zavolám na personálne.

bambula2605
14. feb 2019

@evittam ahoj. Mozem poprosi radu? Snazim sa to tu najst, mozno som to len prehliadla... Manzel je na MD od 2.9.2018. Nepracuje teraz ani na dohodu. Ja som nadalej doma, na ZP ako osoba starajuca sa o dieta do 6 r. s tym istym dietatom. Pochopila som, ze sa teda od 30.12. musim nahlasit ako samoplatca. Da sa to aj teraz neskor? Nebude to problem? A teraz manzelovi zamestnavatel robi dan.priznanie a manzel si chce dat odpocet dane na mna. Tam mu povedali, ze ja svojmu zamestnavatelovi musim nahlasit, ze som doma a ze som ako samoplatca. Je to pravda? Mne akoze tympadom nepokracuje neplatena rodicovska, dovolenka? Ja si o mesiac budem ziadat obnovit RP, kedze manzelovi bude koncit MD. Mam narok este do 14.5. Potom budem v praci davat vypoved. Mne hlavne toto lame hlavu, ze ako ma teraz vladstne ,,vidi" zamestnavatel 🤔

evittam
14. feb 2019

@bambula2605 Od 30.12.si povinna si platiť ZP. U zamestnávateľa si nadalej na RD.

bambula2605
14. feb 2019

@evittam dakujem pekne ☺

sasesoe
18. feb 2019

Ahojte, prosim vas poradit s nasledujucou situaciou - otec ide na MD ako zamestnanec, ale predtym si otvori zivnost a pocas MD bude pracovat na zivnost, potom zivnost zrusi. Predtym zivnost nemal. Uplatni si pausalne naklady.
1) z pohladu ZP, plati odvody 14% z kazdej faktury?
2) kazdy mesiac moze platit aj viac ako min odvody? - aby ich mohol dat do nakladov pre DP a znizil si o ne dan
3) ma zmysel potiahnut otvorenu zivnost nejaky mesiac/dva dlhsie? - ovplyvnilo by to vysku odvodov do zp ak by tie mesiace nemal ziadnu fakturu? (Eventualne malo by zmysel vystavit fa na 1euro?)
4) ak by po skonceni md chcel docerpat riadnu dovolenku v praci (ma vela aj starej, ktora pravidelne prepadava), mohol by za ten cas este pokracovat vo fakturacii na zivnost? - ako by to ovplyvnilo dalsie odvody zp, sp?
5) ked zivnost zanikne najneskor 31.12 s tym, ze prijmy za tento rok budu vyssie ako hranica oslobodena od odvodov pre SP, cize nasledujuci rok by mu vyslo teorericky platit SP - bude ju musiet platit nejako spatne? Napr za obdobie kedy uz nebol na md, ale iba na dovolenke a robil na zivnost?
Dakujem

katka8855
19. feb 2019

Už je od 1.1. 2019 na Materskej so starším synom, tá skončí 6.7. keď syn dovŕši 3 roky. Od 11.1.2019 pracuje na 1/2 úväzok na inú zmluvu. Môže nastúpiť od 7.7.2019 na ďalšiu materskú s mladšou dcérou? Čo by bol vymeriavací základ novej materskej? Existuje u muža reťazové materské a pravidlo že druhá materská nemôže byť nižšia ako prvá?

sasesoe
20. feb 2019

@evittam ahoj, pls vedela by si mi poradit? O 2 spravy vyssie som pisala... vdaka

evittam
20. feb 2019

@sasesoe Prepáč nemam na toto cas. ZP sa plati mesacne a z akého VZ sa rozhodne a nie z FA. Btw.na toto si nájdi účtovníka. Vsetko nieco stojí aj rady

sasesoe
20. feb 2019

@evittam vdaka aj za to

meryjaane
21. feb 2019

Zdravim Vás, možno sa to tu už riešilo, ale i tak poprosím o radu..
Rozhodli sme sa, že muž pôjde na materskú. Mame dvojičky v júni budú mať 2 roky. Na materskú pôjdeme postupne s každým dietatom zvlášť. Všetko okolo podania žiadosti mi je jasne, len, nemáte niekto ozajstnú skúsenosť ako je to potom s matkou, ktorá ostáva doma starajúc sa o druhé dieťa do 6. rokov, konkrétne myslim:

Pokiaľ matka počas otcovej materskej zostane doma a v rodine majú len jedno dieťa vo veku do 6 rokov (na ktoré otec poberá materské), štát za matku od 30.12.2018 neplatí poistné na zdravotné poistení, ALE
Pokiaľ majú v rodine ďalšie dieťa vo veku do 6 rokov, ktoré nechodí do škôlky, respektíve chodí do škôlky len na pol dňa, tak za matku naďalej štát platí poistné na zdravotné poistenie podľa § 11 ods. 7 písm. j) ZZP ako za fyzickú osobu, ktorá sa osobne celodenne a riadne stará o dieťa vo veku do šiestich rokov, pretože z pohľadu zákona o zdravotnom poistení sa stará o toto druhé dieťa.

Mate s tým niekto skúsenosť? Ďakujem za odpovede

elly23
22. feb 2019

Mam otázku, keď je manžel teraz na materskej so synom a ja som samoplatitel v ZP, a neplatím teda nič do SP a od júna by som mala byt znova na MATERSKEJ, budem mať nárok na materskú??? Ide o reťazovy porod.

jarka_ch
22. feb 2019

Ahojte.Je tu niektorá z vás samoplatca v ZP a zamestnaná ? Pani v zdravotke mi povedala že ma nemôže prihlásiť ako samoplatcu keď som zamestnaná.Ako to teda je? Ďakujem

evkao
22. feb 2019

@jarka_ch ved ak si zamestnana, odvody do ZP za teba plati zamestnavatel

elly23
22. feb 2019

@jarka_ch no ak je manžel na materskej teda chce ísť na materskú a ty na RD tak co by si nemohla? Tiež som zamestnaná

evkao
22. feb 2019

@jarka_ch ach jasne, asi som to zle pochopila, ty realne nepracujes (si na RD), ale stale si v PP.... tak ale v tom pripade sa naozaj mozes nahlasit ako samoplatca

jarka_ch
22. feb 2019

@elly23 bola si sa prihlásiť v ZP?

elly23
22. feb 2019
jarka_ch
22. feb 2019

@elly23 a akú máš poisťovňu?Tak tam pôjdem ešte raz.Dakujem.

elly23
22. feb 2019

@jarka_ch dovera

klaudy2803
Autor odpoveď zmazal
klaudy2803
28. feb 2019

Ahojte, nebola som tu dlho. A nakolko tu nie je lupa na hladanie v diskusii, prosim viete mi poradit ako postupovat? Manzelovi konci 17.3. materska, dal vypoved v praci, ja mam pozastaveny rodicovsky,platim zdravotku od noveho roku,zamestnanie mi stale trva ale chcem ist naspat na rodicak nakolko syn bufe mst 3 roky az v marci 2020 , Prosim ako mam postupovat co treba vybavit ako prve? Viete mi prosim poradit. Musim si to nejako zacat vybavovat lebo 13.3. Idem na operaciu a chcem mat poriesene tie veci. Dakujem pekne za odpovede.