Otec na materskej
píšem sem už niekoľký krát ohľadom materskej otca. Máme naplánované, že v januáry 2017 by išiel manžel na materskú s prvým synom, ktorý bude mať v 7/2017 3 roky, takže to víde len tak tak. Chceme to tak lebo minulý rok menil prácu a mal nižší plat. Tento rok mal vyšší, takže by mal mať vyššie materské. Popri tom by pracoval na dohodu u toho istého zamestnávateľa. Okrem prvého syna máme teraz 7 mesačného, ja budem doma s ním bez nároku na nejaké financie zo štátu. Naviac pracujem na dohodu o pracovnej činnosti, takže nejaké soc. aj zdrav. sa mi platia. Sú to ale malé sumy, keďže robím len pár hodín v mesiaci.
Právnik v manželovej firme mu radí, aby išiel ešte tento rok. Údajne sa majú robiť zmeny v zákone. No tým by bola materská dosť nižšia vzhľadom na nízku výplatu minulý rok. Chcem sa Vás spýtať, či viete o nejakých zmenách, ktoré budú mať vplyv na to, ako to chceme urobiť. Jediné čo viem je že sa má materské dvihnúť na 75%.
Prípadne viete mi poradiť ešte nejaké "vychytávky"?
Ďakujem
@kaja01 len pre zaujimavost, mozno niekomu pomoze. Na socialke mi potvrdili, ze dobrovolne zdravotne poistenie nema na ochrannu lehotu ziaden vplyv. Ale ak by sa uzatvorilo dobrovolne nemocenske alebo dochodkove poistenie, tak tym sa ochranna lehota zrusi a tak by uz nebolo mozne poziadat o materske.
Ahojte chcela by som sa opytat ak by manzel isiel na matersku ako mu musia zmenit zmluvu? Moze pracovat normalny pocet hodin? Dakujem
baby prosím vás, tie, ktoré máte chlapov na materskej a pracujú na novú zmluvu, dá sa dať len na dohodu? či ako? Lebo ženská v práci, ktorá mu to rieši povedala, že na sociálke jej povedali, že bude môcť robiť len na dohodu a len 40hod/mes. Nie je to hlúposť? Ja budem doma s dieťaťom lebo som študent
Zienky, neviete mi este povedat, ci ma zamestnavatel nejaku moznost zistit, ze nepoberam rodicovsky prispevok?
Nasa situacia je taka, ze mne skoncila materska 26. marca, muz nastupil od 1. aprila. Myslela som, ze sa staci odhlasit z dochodkoveho poistenia a prihlasit sa na zdravotke ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov. Na pobocke zdravotky som sa dnes pohadala s "milou" pani pracovnickou, ktora mi najprv povedala, ze ten formular na prihlasenie mozem vyplnit, az ked budem mat rozhodnutie o odnati rodicovskeho prispevku (poberala som ho 5 dni v marci). Dnes si okrem tohto rozhodnutia zmyslela, ze este potrebuje potvrdenie o poberani rodicaku, potom mi zas povedala, ze to musim dostat vypoved a az tak sa mozem prihlasit na zdravotne poistenie. S muzom nas tak vytocila, ze sme este raz volali na infolinku, tam nam zas povedala, ze zamestnavatel plati odvody nadalej, takze netreba nic nahlasovat. Teraz teda neviem, moze za mna platit zdravotku, aj ked nepoberam prispevok? Ako viem, ze rodicovska dovolenka a rodicovsky prispevok su dve rozne veci, ale mam pocit, ze to nechape ziadna uradnicka 😕
A ako to teda je? Pocas poberania rodicovskeho prispevku plati odvody do zdravotky aj do socialky zamestnavatel? Alebo plati len zdravotne a dochodkove poistenie plati stat?
@stryel nevim jak na Slovensku pro ČR ale řešila jsem asi to stejné, ted v cervnu mi konci rodičovský prispevek, ale v praci mam nahlasenou dovolenou do unora 2018 zaměstnavatel to na zacatku hlásil pojišťovně, takze dal stat plati pojištění, i kdyz uz nebudu pobírat příspěvek a nemusim sama nikam na pojišťovnu se nahlasovat .
@evittam Inac moze mi s tymi odvodmi zamestnavatel klamat? Vcera muz stretol nasu mzdarku a stihol jej vykecat, ze on je na materskej a ja som doma zadarmo. A prave mi prislo toto v maili:
Kedze Ti 26.03.2017 skoncila materska dovolenka, po tomto termine nemame ako zamestnavatel ziadny doklad, co s Tebou je. Tzn. ci pokracujes v rodicovskej dovolenke, rizikovom tehotenstve, PN – ke a pod. Kazdu zmenu statusu musi zamestnanec zamestnavatelovi pisomne, resp dolozenim vyjadrenia nejakeho organu OZNAMIT !
Zamestnavatel totiz zamestnanca vedie v evidencii a kazda zmena v statuse ma dosah na mzdu, odvodove povinnosti a pod.
Nuz ake odvodove povinnosti uz len on moze mat? 😀

@kaja01 ano, daju taky papier, ale v odovodneni je uvedene, k akemu datumu bola podana ziadost o odnatie...