icon

Otec na materskej

zdena12345
16. nov 2016

píšem sem už niekoľký krát ohľadom materskej otca. Máme naplánované, že v januáry 2017 by išiel manžel na materskú s prvým synom, ktorý bude mať v 7/2017 3 roky, takže to víde len tak tak. Chceme to tak lebo minulý rok menil prácu a mal nižší plat. Tento rok mal vyšší, takže by mal mať vyššie materské. Popri tom by pracoval na dohodu u toho istého zamestnávateľa. Okrem prvého syna máme teraz 7 mesačného, ja budem doma s ním bez nároku na nejaké financie zo štátu. Naviac pracujem na dohodu o pracovnej činnosti, takže nejaké soc. aj zdrav. sa mi platia. Sú to ale malé sumy, keďže robím len pár hodín v mesiaci.
Právnik v manželovej firme mu radí, aby išiel ešte tento rok. Údajne sa majú robiť zmeny v zákone. No tým by bola materská dosť nižšia vzhľadom na nízku výplatu minulý rok. Chcem sa Vás spýtať, či viete o nejakých zmenách, ktoré budú mať vplyv na to, ako to chceme urobiť. Jediné čo viem je že sa má materské dvihnúť na 75%.
Prípadne viete mi poradiť ešte nejaké "vychytávky"?
Ďakujem

liduska12
13. apr 2019

@evittam opat chybne informacie:
2. zamestnana matka po skonceni MD a poziadani o RD u zamestnavatela je po nahlaseni zamestnavatela na Socialke evidovana ako zamestnanec na rodicovskej dovolenke, nie ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov. Do 30.12.2018 preto bolo mozne, aby sa zamestnankyna na RD pocas poberania materskeho otcom dietata prihlasila do Socialnej poistovne na to iste dieta ako osoba starajuca sa o dieta do 6r a stala sa poistencom statu. Nie je to automaticke, zamestnankyna musi o to poziadat v Socialnej poistovni. V sucasnosti nastala zmena v tom, ze matka na RD sa nemoze na rovnake dieta prihlasit ako osoba starajuca sa o dieta do 6r, ale ak je v rodine viac deti do 6r, moze sa prihlasit na ine svoje dieta a opat sa stat poistencom statu a nemusi tak platit do ZP zdravotne odvody a do SP socialne odvody na dochodkove poistenie. V opacnom pripade sa stane platcom zdravotneho poistenia a socialne poistenie sa jej v case poberania materskeho otcom neplati vobec.
3. Zamestnanec urobi dva ukony tykajuce sa svojej RD u zamestnavatela: 1.-ZIADA o poskytnutie RD podla § 166 ods.2 ZP a ZAROVEN OZNAMUJE datum nastupu na RD podla § 166 ods.3 ZP.
Mohla by si si prestat brat do ust akademicky titul ludi, by si sa divila, aky je v zivote dolezity, ale nie samotny titul, ale vysokoskolske vzdelanie a s nim spojene studium. Znevazujes tym vzdelanych ludi. Nie je to spravne.

evittam
13. apr 2019

@liduska12 Ja nikoho neznevazujem. A ano dôležité su vedomosti, prax a skúsenosti. A nie nejaky titul. To ze mas titul este neznamená ze mas aj to ostatne. Cest výnimkám.
Ale teóriu a citáciu zakona ovladas. To ti musim uznat.😉
Ostatné som uz napisala a opakovať sa nebudem. Moja konverzácia skoncila. Pekny vecer.

mata11061
13. apr 2019

@because ahoj prosim a ty si si bola asi uz vybavovat zp ze budes samoplatitelka?ziadali tam aj neaky papier alebo ako to tam prebieha?ja mam trvaly pp ale nechcem nastupit este do zamestnania !

mata11061
13. apr 2019

@mata11061 a este som chcela to zdravotne sa kolko plati ,alebo oni povedia ci ako sa to vyratava?

evittam
14. apr 2019

@mata11061 66.78Eur/mesiac

because
14. apr 2019

@mata11061chceli vidiet iba doklad z uradu prace od akeho datumu mi odnali RP, vypisala som žiadosť, podpisat, nic viac

mata11061
14. apr 2019

@evittam Dakujem,za informacie😘

mata11061
14. apr 2019

@because Dakujemm😘

nikamo33
Odpoveď bola odstránená
nikamo33
Odpoveď bola odstránená
elly23
29. apr 2019

@nikamo33 áno ak je jeden na materskej s jedným a druhy s druhym

sasesoe
29. apr 2019

@nikamo33 ano, je to mozne od 1.1.2019, predtym to nebolo mozne. Ale musi ist o 2 materske vyplacane zo SP, nie md + rd (rodicivky prispevok)

jankafran
9. máj 2019

Prosím o radu.Určite sa to tu už spominalo, ale čítať vyše 150 strán je veľa.
Ja som momentálne na RD končí v auguste 2019,som v 31tt termín mám v júli 2019, nezamestnaná (počas MD mi skončil pracovný pomer) takže nárok na MD nemám.Požiadam o rodičovský príspevok.Ten by som si chcela dať po cca 2 mesiacoch odňať a manžel by išiel na MD ale zároveň by pracoval u toho istého zamestnávateľa ale na inú zmluvu.Ja musím byť dobrovoľne nezamestnaná (platiť si ZP)alebo môžem ísť na neplatenú rodičovskú so starším?A čo rodinné prídavky budem poberať ja alebo muž?

liduska12
9. máj 2019

@jankafran mozes sa v zdravotke nahlasit ako osoba celodenne starajuca sa o dieta do 6r, ale dieta nesmie byt v skolke viac ako 4hodiny denne. Vtedy ti odpadne povinnost platit zdravotne poistenie, lebo budes poistencom statu. Takisto sa vies na starsieho prihlasit aj na socialke. Kto bude poberat rodinne pridavky je vec dohody medzi tebou a manzelom...Akurat nech si manzel da pozor na aku zmluvu bude pracovat u svojho zamestnavatela, aby mu SP nestopla materske.

jankafran
9. máj 2019

@liduska12 ďakujem za info.A keď som už dala žiadosť do škôlky na poldennú starostlivosť (do obeda) to nevadí ak by tam teda naozaj bol iba tie 4hodiny?Do škôlky ho príjmu naisto, ale ja som ho chcela dať až od januára.Ale žiadosť mám od septembra,len s riaditeľkou som tak dohodnutá, že nastúpi v januári.Ako má dať pozor?Na tú zmluvu, ktorú má teraz pôjde na MD a novú by mu dali na dobu určitú na tých 28 týždňov čo bude trvať MD na prvej zmulve.Či si to ľahko predstavujem a musí tá zmluvu obsahovať niečo iné?

luliu
9. máj 2019

@jankafran nesmie robiť na plný úväzok, lebo mu MD neschvalia

jankafran
9. máj 2019

@luliu aha... vďaka... takže asi nie je možné aby pracoval na novej zmluve ako teraz aby odpracoval tých cca 40hod. do týždňa (od 6h do 14h)?

liduska12
9. máj 2019

@jankafran nie, s najvacsou pravdepodobnostou mu bud neschvalia materske alebo schvalia a stopnu odo dna, kedy zacne pracovat na dalsiu TPP. Schvaluju momentalne pripady ako praca z domu, poluvazok alebo ak je zamestnany na zivnost.

luliu
9. máj 2019

@jankafran on musí prebrať dieťa do starostlivosti a to nemôže ak bude pracovať ako doteraz.
Teraz už takéto prípady sociálna zamieta.

liduska12
9. máj 2019

@jankafran no zakon umoznuje osobe, ktora sa celodenne stara o dieta do 6r umiestnit doeta do materskej skoly na max 4 hodiny denne. Cize sa jedna o poldennu starostlivost.

bjanca
10. máj 2019

Ahojte vedeli by ste mi poradiť? svagor je SZCO, jeho zena počas materskej - firma skončila robila na dobu určitú. Teraz by on chcel isť na materskú á jeho žena nárok na podporu na UP?
Dakujem
PS: nepotrebujem odpovede od mamičiek tipu písala som to v tom a v tom fore ja nejsom na materskej a nelustrujem celý den konika. bez urážok ale už som sa tu stretla s týmto tipom.

Dakujem

luliu
10. máj 2019

@bjanca dala si veľmi málo info na odpoveď. Ako dlho pracovala, kedy jej skončila zmluva....

bjanca
10. máj 2019

@luliu pracovala dva roky na predlzenie...potom isla na matersku

luliu
10. máj 2019

@bjanca nenapísala si žiadne nové údaje. Dôležité sú dátumy, odkedy dokedy pracovala, kedy skončila zmluva

bjanca
10. máj 2019

@luliu preverim napisem

viktoriaq
15. máj 2019

@evittam prosim ta velmi pekne, ak by si mi mohla poradit. Popisem ti situaciu. Kamarat sa uz cez rok lieci z tazkej choroby, pracoval vsak aj nadalej. Pred 2 tyzdnami nastupil na PNku. Mohol by si poziadat o materske, ked je na PN? A bolo by mu vyplacane? A bol by nadalej PN aj ked bude na materskej, aj ked by samozrejme nebola platena? Po roku si chce poziadat o invalidny dochodok. Alebo ukonci PNku, nastupi na matersku a potom sa da PN? Moze byt vobec pocas materskej PN? Dakujem velmi pekne za odpoved

evittam
15. máj 2019

@viktoriaq Nie nemôže byt súčasne na PN aj MD.

because
3. jún 2019

Viete o tom ze sociálna poisťovňa obvolava oteckov, ktori maju schválenú MD( tento konkretne chodi na max 45hod/mesiac do prace a ma DoVP), aby dolozili cestne vyhlásenie, ze je dieta v tomto čase s nim v praci?
To,že musi personalista posielať každý mesiac dochádzku toho zanestnanca do SP, inak nepustia platbu, ani nehovorím....
Konkretne sa to stalo prave pred chvilou.
Velmi nas to šokovalo... Je nutne s takymto protizakonnym chovanim niečo urobiť.
Ako mame postupovať?
Mate podobnu skúsenosť?

evittam
3. jún 2019

@because No mozes sa súdiť-vela šťastia.

milagros
4. jún 2019

@because to fakt?to je uz nonsens co sa tu deje socialka sikanuje ,zdravotka nepreplaca vysetrenia