Otec na materskej
píšem sem už niekoľký krát ohľadom materskej otca. Máme naplánované, že v januáry 2017 by išiel manžel na materskú s prvým synom, ktorý bude mať v 7/2017 3 roky, takže to víde len tak tak. Chceme to tak lebo minulý rok menil prácu a mal nižší plat. Tento rok mal vyšší, takže by mal mať vyššie materské. Popri tom by pracoval na dohodu u toho istého zamestnávateľa. Okrem prvého syna máme teraz 7 mesačného, ja budem doma s ním bez nároku na nejaké financie zo štátu. Naviac pracujem na dohodu o pracovnej činnosti, takže nejaké soc. aj zdrav. sa mi platia. Sú to ale malé sumy, keďže robím len pár hodín v mesiaci.
Právnik v manželovej firme mu radí, aby išiel ešte tento rok. Údajne sa majú robiť zmeny v zákone. No tým by bola materská dosť nižšia vzhľadom na nízku výplatu minulý rok. Chcem sa Vás spýtať, či viete o nejakých zmenách, ktoré budú mať vplyv na to, ako to chceme urobiť. Jediné čo viem je že sa má materské dvihnúť na 75%.
Prípadne viete mi poradiť ešte nejaké "vychytávky"?
Ďakujem
@evittam prosim ta vies mi povedat ci moze muz na materskej co ma pracu na pol.uvezok z tej zmluvy na pol.uvezok dostat mimoriadnu odmenu bez toho aby ten mesiac prisiel o matersku? pisala som aj na socialku ale klasika sedia tam uplny tupci-cest vynimkam...sa necudujem ze aj sem baby pisu aj bludy ked im tie bludy nakecaju na socialke
akoze schvalne to sem okopcim co mi odpisuje pani zo socialky:
MOJA OTAZKA:
Dobry den,chcela by som sa informovat ze ked je otec dietata na materskej a popritom pracuje na polovicny uväzok ci mu moze byt vyplatena mimoriadna odmena z prac.zmluvy na pol.uväzok....
ODPOVED SOCIALKY:
Želáme Vám pekný deň.
V zmysle § 30 zákona č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení v znení neskorších predpisov, s účinnosťou od 1. januára 2014, má zamestnanec nárok na nemocenskú dávku, ak
a) splnil podmienky ustanovené na vznik nároku na nemocenskú dávku počas trvania nemocenského poistenia alebo po jeho zániku v ochrannej lehote a
b) z nemocenského poistenia, z ktorého sa posudzuje nárok na nemocenskú dávku, nemá príjem, ktorý sa považuje za vymeriavací základ podľa § 138 ods. 1 zákona v znení neskorších predpisov, okrem príjmu, ktorý sa poskytuje z iného dôvodu, než za vykonanú prácu, za obdobie trvania dôvodu na poskytnutie nemocenskej dávky uvedeného v § 33 ods. 1, § 39 ods. 1, § 48 ods. 1 a § 49 ods. 1 zákona v znení neskorších predpisov.
Na záver poznamenávame, že v danej veci sme Vám poskytli len všeobecné informácie, o nároku na dávku a nároku na jej výplatu rozhoduje príslušná pobočka Sociálnej poisťovne, ktorá pri posudzovaní nároku na materské a pri určení jeho výšky má k dispozícii všetky relevantné podklady.
S pozdravom
MOJA OTAZKA :
nepochopila som odpoved....samozrejme ze otec dietata nema prijem z prac.pomeru z ktoreho je mu vyplacana materska,
>ma novu prac.zmluvu na pol.uvezok o ktorej vie aj socialna poistovna, kedze po novom si ich soc.poistovna pyta aj s uvedenim platu a preto sa pytam,ci nenastava problem ak by na tuto zmluvu na pol.uvezok bola vyplatena odmena nad ramec uvedeneho platu v zmluve?
>dakujem
ODPOVED SOCIALKY:
Želáme Vám pekný deň.
Ak bude mať zamestnanec nárok na nemocenskú dávku (nemocenské, materské) a bude mať vyplatený príjem, ktorý sa zamestnancovi poskytuje z iného dôvodu, ako za vykonanú prácu, vyplatenie odchodného, odstupného, plnenia zo sociálneho fondu a obdobných plnení považovaných za vymeriavací základ, neovplyvní to nárok na nemocenskú dávku.
S pozdravom
@milagros odporucam pozri si presne vsetky tie zakony ktore su vymenovane, navzakom vysvetľujú veci a súvisia, vymeriavací základ bol za minuly rok 460 €,tento rok je vyssi....v tych zakonoch sa pise ze nesmie mat prijem ktory sa považuje za vymeriavací základ (nad tu sumu) mimo davok davanych statom a vymenovaných v tých zákonoch.Takze podla mna je mozne ze sa toho mozu chytiť a mozu to povazovat uz za nesplnenie podmienky.
SP neverim uz nic, konaju uplne proti zakonu, takze ja by som tu odmenu do platu nedala(moj názor)
Dobry den. Dnes mi prisiel zo SP list, v ktorom ma vyzyvaju na doplnenie dokladov. Na celom liste ma ale zarazila jedna veta a zaroven odsek:
Kedze zakon č.461/2003 Z.Z o socialnom poisteni v zneni neskorsich predpisov neuvádza, že starostlivost o dieta na ucely naroku ineho poistenca na materske je mozne poskytovat aj inou
fyzickou osobou alebo pravnickou osobou, je zrejme, ze je nevyhnutne, aby starostivost dietatu poskytovala osoba, ktora ho do svojej starostlivosti prevzala.
Nie som pravnik ale mam za to, ze obligatorny vyklad prava je nasledovny:
Výklad práva je proces, v ktorom sa objasňujú jednotlivé normatívne slová a vety ako nositeľov určitého normatívneho významu a obsahu, že niečo je:
-- dovolené,
-- prikázané alebo
-- zakázané.
TO znamena, ze ak nie je nieco v zakone uvedene, nemozem si to vykladat , ze je to zakazane. Resp. co nie je v zakone zakazane je dovolene. Ci zle to vnimam?
Prosim o odpoved. dakujem
Poradte, ako moze otec zamestnanec na materskej ešte pracovat momentálne aby z toho nebol problem? 🙂 Môže si popri materskej založiť živnost? alebo dohoda? ake uskalia to v suvislosti so socialnou poistounou prinieslo vám? vopre dakujem 🙂
Ahojte. Čítala som zo 10 posledných strán, ale na moju otázku som nenašla odpoveď.
Ja som momentálne na rodičovskej, od novembra by som chcela znova nastúpiť do zamestnania. Rozmýšľame, žeby manžel išiel od januára 2020 na materskú. Bol by aj reálne doma, nepracoval by na inú zmluvu. Dieťa je od januára prijaté do škôlky. Môže chodiť na celý deň do škôlky? ( To viem že musím potom zrušiť RP) Nerobí sociálka v takomto prípade nejaké problémy?
Vopred ďakujem
@evittam prosim ta. Moze ist manzel szco na matersku s malym zas ako bol pri starsej ze pracoval nadalej? Je szco.
Ja pracujem. Starsia je v skolke a k malemu platim opatrovatelku dochodkynu. Chceli by sme vyuzit muzovu matersku aj na maleho..diky. vsetci mi vravia ze sa nieco zmenilo ze nemoze
@peha81 nase obe deti chodili do jasli, manzel poberal materske, pracoval na zivnost a nebol ziaden problem. Jedine kedy nemoze chodit na cely den do skolky je ak je matka na to dieta prihlasena ako osoba celodenne starajuca sa o dieta do 6rokov, vtedy je tam podmienka, ze dieta moze byt maximalne 4 hodiny denne v materskom zariadeni. RP suvisi s materskym (vylucuje sa sucase poberanie), ale nie so skolkou/jaslami.
@evittam opat si vysvetluju zakon po svojom, je to dost napadnutelne. To, ze zakon nieco neuvadza neznamena, ze to nepovoluje, resp. zakazuje. Zakon o socialnom poisteni nedefinuje presny casovy ani osobny rozsah prevzatia dietata do osobnej starostlivosti ineho poistenca, takze vsetko okolo toho co udavaju ako dovod zamietnutia naroku na materske je napadnutelne.
@liduska12 Napadnutelne to je. A zelam s tým veľa šťastia a odvahy sa odvolavat a sudit.....
Ako pred rokom otec mohol pracovať kolko len chcel na inu PZ a teraz uz nemôže, aj škôlka bola mozna a vidíš - teda citas....
A btw.ani sa im nedivim-otec na MD a v praci, nemusi platiť odvody,matka tiez v práci a dieta v skolke a chce sociálnu davku,ze sa on stara....
Pekný deň prajem. Rada by som sa opýtala znalejsich. Manžel si požiadal o materské s 3 mes.synom (ja som nemala nárok, skončila mi zmluva počas materskej so starším) od 5.8, teraz mu prišiel papier že mu ju schválili. Popri tom robí na zivnost. Starší bude mať v októbri 3 roky a začal chodiť do škôlky. Aké sú teraz moje moznosti ohľadom poistenia keďže nepoberam rodicak ani nie som zamestnaná?
Ahojte, muz chce ist na druhu matetsku (s mladsou dcerkou)..da sa to urobit, ze prejde plynule po sebe na druhu MD ci sa musim ist registrovať na upsvar a potom zase musi nastupit? Viem, ze sa oplati ist prerusovane, ale chceme to takto..dakujem za odpoved
Neviete mi poradit? pocas muzovej "materskej" som bola zamestnana, teraz sa idem opat nahlasit na UP na poberanie RP, v praci som skoncila, musim sa ist nahlasit znovu aj na zdravotku? dakujem
Baby je uz uzakonene ze zvysuju rodicak pre pracujuce od januara? Napevno? Ak ano teraz si viem odnat rodicak jedine za september uz vsak? Akurat som.bola na socialke pre papiere na matersku

@milagros ved presne, clovek len rozmýšľa co ten uskok moze znamenať a o co im ide....