Otec na materskej
píšem sem už niekoľký krát ohľadom materskej otca. Máme naplánované, že v januáry 2017 by išiel manžel na materskú s prvým synom, ktorý bude mať v 7/2017 3 roky, takže to víde len tak tak. Chceme to tak lebo minulý rok menil prácu a mal nižší plat. Tento rok mal vyšší, takže by mal mať vyššie materské. Popri tom by pracoval na dohodu u toho istého zamestnávateľa. Okrem prvého syna máme teraz 7 mesačného, ja budem doma s ním bez nároku na nejaké financie zo štátu. Naviac pracujem na dohodu o pracovnej činnosti, takže nejaké soc. aj zdrav. sa mi platia. Sú to ale malé sumy, keďže robím len pár hodín v mesiaci.
Právnik v manželovej firme mu radí, aby išiel ešte tento rok. Údajne sa majú robiť zmeny v zákone. No tým by bola materská dosť nižšia vzhľadom na nízku výplatu minulý rok. Chcem sa Vás spýtať, či viete o nejakých zmenách, ktoré budú mať vplyv na to, ako to chceme urobiť. Jediné čo viem je že sa má materské dvihnúť na 75%.
Prípadne viete mi poradiť ešte nejaké "vychytávky"?
Ďakujem
@ellison333 preco si "musela"?
@majusqa77 volali mi,ze musim v ziadosti vraj uviest 31.5.
Aj mne to je cudne...zajtra tam idem...ale ak mi daju doklad o odnatie RD ku 31.5.
Moze potom manzel nastupit na MD ku 3.5??
@ellison333 @majusqa77 To je to čo som písala aj ja dávnejšie, že ukončujú príspevok iba ku koncu mesiaca.
@ellison333 MD a rodicak sa nesmú prelínať. Teda za ten jeden mesiac nedostanete oba príspevky. Ak si žiadala o odňatie k 31.5 tak manžel môže nastúpiť až od 1.6. Presne to iste sme robili aj my tento mesiac no ja som musela v žiadosti uviesť že žiadam o odňatie k 1.5 a manžel nastupuje od 1.5 na MD.
a dalsia vec, bezne sa md a rd prelinaju... ..aj pri prechode z md na rd aj pri z rd na druhu md. Takze toto je len sprosty niekoho vyklad, ktory nema oporu v zakone
a inak kamoska to riesila teraz, o par dni budem vediet,ci dostali vyplateny aj rp aj md 🙂
@ellison333 žiadosť o odňatie sa dáva spätné vzdy. Ja som chcela od 1.4. a bola som tam koncom marca a nechceli mi žiadosť zobrať. Vraj musím prísť po vyplatnom termíne. Vtedy to vyšlo 10.4. a podať žiadosť o zrušenie k 1.4. zdalo sa mi to úplne na hlavu, že mu nevzali žiadosť v marci.
@majusqa77 Čisto môj súkromný názor, zohľadňujúci moje skúsenosti s vývojom zákonov. Zistili, že sa v hojnom počte začali využívať otcovia na materskej, je len otázka času kedy to obmedzia v zákone, začali tým, že sa nesmie ukončiť RP v priebehu mesiaca a bude pokračovať okresaním podmienok materského v zákone. Otcovia na materskej sú v zákone ak si dobre pamätám už od roku 2004, keď boli aj DNP podľa starých podmienok, posledné dva roky sa začalo dosť využívať materské u otcov, a tak to vidím, že do ďalších dvoch rokov príde nejaký ten škrt v podmienkach.
@corazon76 ja som nakoniec ziadala o ukoncenie RP k 30.4. Ale len z toho dovodu, ze muz si ziadal o materske v ochrannej lehote. Bolo nam vysvetlene, ze takto nam pride rozhodnutie o odnati RP od 1.5. Ak by som ziadala k 2.5, prislo by nam rozhodnutie o odnati az k 1.6 a to by muz uz nebol v ochrannej lehote v tom case. Vraj v case ochrannej lehoty musi byt RP uz odobraty. Neviem, kde je skutocne pravda, ale nechcela som kvoli 200 eur riskovat matersku. Radila som sa este s jednou maminou, ktora mali takyto isty pripad a tiez mala tieto info a postupovali tak isto.
Inak neviem ako to mali ostatni, ale nam na socialke povedali, ze nestaci len potvrdenie z UPSVaR o odnati RP, co som do iesla. Ze v nasom pripade musim dorucit aj Rozhodnutie. Bez toho nam rozhodnutie o materskom nedaju. Tak neviem, ci to setkym takto, ci len nam kvoli tej ochrannej lehote....
@3petka nie je to tak....oni ti odnimaju RP ku koncu mesiaca, lebo to tak musia zo zakona, ja ked som ziadala ale odnatie k 5.2., tak mi k tomu dali aj potvrdenie, ze ukonciem poberanie k 5.2., lebo muz nastupuje na MD 6.2.......ich problem, ze oni to vedia ukoncit az ku koncu mesiaca.....a ty mas narok poberat RP hoci si len 1 den v mesiaci na RP, bez ohladu na ine fakty....Mihal to tak popisal aj vo svojom blogu....prave kvoli tomu, aby ste sa nenchali okradnut statom o 200E
@ellison333 nemusis....nechapem, o co niektorym tetkam na soc. ide...ako keby davalai zo svojho......nam to normalne vzali, bolo to schvalene, ako aj kopu inym, co poznam....je to v sulade so zakonom....nenechaj sa obrat o 200e.....oni ta nemozu donutit k nicomu....ak raz manzel nastupuje nappr. 5.5., tak ty si ukonci k 4.5........pravze nemozes mat na zaidosti 31.5.....nenechajte sa okradat, za to, ze je diera v zakone.....to je ich problem...zakon toto umoznuje, je to vsetko v sulade.......
Stalo sa vam ,ze by ste sa v nestrankovy den,vobec nedovolali na UPSVaR...nechcem tam zbytocne chodit...kedze ani telofon nedvihaju.
Ahojte mamičky potrebovala by som poradiť lebo mam v tom zmätok
Chcem sa opýtať môže manžel nastúpiť na MD a pracovať??
Za akých podmienok
Potom ja by som mala ísť do práce? Alebo ako keď malý bude mať cca len rok či môžem s ním byť doma?
Ďakujem za vysvetlenie
@nelinka158 Prečítala si si príspevky v tejto diskusii? Na posledných 10 stranách to je rozobraté niekoľkokrát aj s presným návodom, čo všetko treba vybaviť.
Ahojte, poprosím ešte jednu radu. Žiadala som UPSVaR o zrušenie RP k 14.5., manžel od 15.5. nastupuje na MD..v rozhodnutí mi prišlo, že mi ho odnímajú od 1.6. A otázka teraz znie, keď sa chcem ísť na zdravotku prihlásiť ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov, mám ísť už teraz k 15.5. alebo až k tomu 1.6.? Ďakujem

Ahojte,takze ak by to nahodou niekomu pomohlo...2.5 som poziadala o odnatie RP...ale v ziadosti som musela uviest 31.5.
A manzel nastupil 3.5.na MD