Otec na materskej
píšem sem už niekoľký krát ohľadom materskej otca. Máme naplánované, že v januáry 2017 by išiel manžel na materskú s prvým synom, ktorý bude mať v 7/2017 3 roky, takže to víde len tak tak. Chceme to tak lebo minulý rok menil prácu a mal nižší plat. Tento rok mal vyšší, takže by mal mať vyššie materské. Popri tom by pracoval na dohodu u toho istého zamestnávateľa. Okrem prvého syna máme teraz 7 mesačného, ja budem doma s ním bez nároku na nejaké financie zo štátu. Naviac pracujem na dohodu o pracovnej činnosti, takže nejaké soc. aj zdrav. sa mi platia. Sú to ale malé sumy, keďže robím len pár hodín v mesiaci.
Právnik v manželovej firme mu radí, aby išiel ešte tento rok. Údajne sa majú robiť zmeny v zákone. No tým by bola materská dosť nižšia vzhľadom na nízku výplatu minulý rok. Chcem sa Vás spýtať, či viete o nejakých zmenách, ktoré budú mať vplyv na to, ako to chceme urobiť. Jediné čo viem je že sa má materské dvihnúť na 75%.
Prípadne viete mi poradiť ešte nejaké "vychytávky"?
Ďakujem
Ahonte aj ahojte teda😂😂
Moze mi niekto objasnit ako to je ked muz je na meterskej a zena zostane doma teda nenastupi do zamestnania, ale stale je zamestnancom, samozrejme nepobera rodic prispevok. Treba si platit zdravotne ci nie?
Ahojte, otázka na profesionálky v tejto skupine - čo všetko treba riešiť v súvislosti s ukončením materskej otca a prihlásením matky na opätovné poberanie rodičovského? Čo a kam treba spísať a odniesť?
ďakujem 🙂
@janjochmann No ty zrusis poberanie RP. Od SP vyziadas doklad o skončení tvojej MD a ten spolu so ziadostou matky o RP, rodnym listom a OP dokladuje na UPSVaR.
@evittam ja RP nepoberam, len manželka má prerušené poberanie RP.
Pre materskú otca sa písala aj tá dohoda o prevzatí starostlivosti o dieťa # tak reku či treba niečo podobné niekam dokladovať ..
@janjochmann Prepac, zle som si to prečítala.😉 No plati co som napisala. Okr.toho zrušenia poberania RP.
@evittam ďakujem 😀
Len taká malá pripomienka (keďže aj my sme to chceli takto riešiť, že pôjde manžel na materskú, pretože sa mi naskytla dobrá práca... ), ak je otec štátny zamestnanec- policajt, vojak... Nemá nárok na materské, iba na rodičák... Čiže žiadnych 70% z VZ, ale len 203e... Pretože majú vlastné sociálne zabezpečenie...
Nemate niejto tlacivo ci formular na tu dtarostlivost o dieta do 6 rokov? A cestne prehlasenie? Ci pytat na pobocke zdravotky?
ČESTNÉ VYHLÁSENIE
(pre účely určenia osôb podľa § 11 ods. 7 zákona č. 580/2004 Z. z. v znení neskorších predpisov)
Meno:
Priezvisko:
Rodné číslo (dátum narodenia):
Dole podpísaný/á týmto čestne vyhlasujem, že som v období od ................... do.....................
fyzická osoba, ktorej sa poskytuje starostlivosť v zariadení, v ktorom je umiestnená na základe rozhodnutia súdu, alebo v zariadení sociálnych služieb celoročne
fyzická osoba, ktorá sa osobne celodenne a riadne stará o dieťa vo veku do šiestich rokov
fyzickú osobu, ktorá opatruje fyzickú osobu s ťažkým zdravotným postihnutím odkázaného podľa posudku vydaného podľa osobitného predpisu alebo opatruje blízku osobu, ktorá je staršia ako 80 rokov a nie je umiestnená v zariadení sociálnych služieb alebo v zdravotníckom zariadení
manželka alebo manžel zamestnanca, ktorý vykonáva štátnu službu v cudzine alebo zamestnanca, ktorý podľa pracovnej zmluvy vykonáva práce vo verejnom záujme v zahraničí.
fyzická osoba, ktorá vykonáva pracovnú činnosť pre cirkevné, rehoľné a charitatívne spoločenstvo.
Čestne vyhlasujem, že uvedené údaje sú pravdivé a som si vedomý/á toho, že škodu, ktorá by mojím nepravdivým vyhlásením vznikla Všeobecnej zdravotnej poisťovní, a.s., sa zaväzujem uhradiť v celom rozsahu a súčasne som si vedomý/á sankcií vyplývajúcich z nesplnenia oznamovacej povinnosti.
V .......................................dňa..................... ......................................
podpis poistenca
Podpis zamestnanca pobočky VšZP:
Čestné vyhlásenie je neoddeliteľnou súčasťou Oznámenia poistenca/platiteľa poistného.
Prosim Vas ak je muž SZČO počas roka kedy bude poberať matersku 28 tyzdnov zarobi cca 11000, nepride mu v zuctovani velky nedoplatok. Ako je to vlastne so SZCO a zdravotnym poistenim? Bude aj pocas materskej platit preddavky mesacne?
@mmarry Do sociálky neplatí. A čo sa týka zdravotnej, keď je PN tak platí preddavok do zdravotnej alebo neplatí? Lebo ak platí a stále máva príjem okolo 11 000 ročne tak mu nemôže vyjsť nedoplatok. Ja vždy radím klientom, ktorý platia viac ako minimálny odvod platiť aj počas PN, lebo keď neplatia dorátajú im to pri ročnom zúčtovaní.
@kaja01 plati kazdy mesiac, ma nastaveny trvaly prikaz. Oni to tam maju tak dementne nastavene. V juni ti pride nedoplatok 200 eur, ten musis zaplatit a ak ho zaplatis tak poziadas o vratenie preplatku ktory vznikol pocas PN. To sme skoro odpadli, ked nam poslali ze ma nedoplatok a on tam suma sumarum mal 50 eur preplatok.
Ale teraz nam poradili, ze mame preplatok pocas PN ziadat najneskor do marca, lebo sa ten preplatok zdani. No hotova kovbojka, ale uz stvrty rok ma nedoplatky vzdy v rocnom zuctovani tym padom.
@mmarry To je blbosť, akonáhle platí viac ako minimálne odvody do zdravotky tak pri PN sa nič neodpočítava, tam sa platí z toho čo zarobil - skutočného príjmy, jedine ak platí minimálne odvody tak pri PN sa mu ten minimálny zárobok prepočíta dňami, ktoré "skutočne odrobil" a tam vznikne preplatok. Píšem ako hotentot, ale neviem to tak jednoducho vysvetliť.
@mmarry Minimálne odvody do ZP za r.2017 sú 61,81 Eur, za r.2016 boli 60,06. Tých 57,68Eur bolo za r.2015, tak potom ak mu vychádza platiť minimum tak má preto taký nedoplatok.😉
@kaja01 Čo sa týka PN - pokiaľ má SZČO nárok na náhradu príjmu počas PN tak toto treba dokladovať do ZP (väčšinou to pošle aj SP) a za to obdobie nemusí platiť SZČO preddavky, nakoľko ich za neho zaplatí štát. Ale jasné, že ak ich zaplatí tak sa to potom zúčtuje v ročnom zúčtovaní.😉

Ahonte,viete mi prosim dat info...ked ste niesli papiere na socialku (teda vasi chlapi) doniesli ste ju v den ked mal.nastupit alebo sa moze aj skor/ neskor. Nemam papiere stale zo upsvar a odnati rodicaku a na socialke mi povedali ze si manzel moze matersku uplatnit aj spatne,ze mame prist az ked budem mat potvrdenia vsetky doma. Nemate s tym skusenost prosim?