icon

Otec na materskej

zdena12345
16. nov 2016

píšem sem už niekoľký krát ohľadom materskej otca. Máme naplánované, že v januáry 2017 by išiel manžel na materskú s prvým synom, ktorý bude mať v 7/2017 3 roky, takže to víde len tak tak. Chceme to tak lebo minulý rok menil prácu a mal nižší plat. Tento rok mal vyšší, takže by mal mať vyššie materské. Popri tom by pracoval na dohodu u toho istého zamestnávateľa. Okrem prvého syna máme teraz 7 mesačného, ja budem doma s ním bez nároku na nejaké financie zo štátu. Naviac pracujem na dohodu o pracovnej činnosti, takže nejaké soc. aj zdrav. sa mi platia. Sú to ale malé sumy, keďže robím len pár hodín v mesiaci.
Právnik v manželovej firme mu radí, aby išiel ešte tento rok. Údajne sa majú robiť zmeny v zákone. No tým by bola materská dosť nižšia vzhľadom na nízku výplatu minulý rok. Chcem sa Vás spýtať, či viete o nejakých zmenách, ktoré budú mať vplyv na to, ako to chceme urobiť. Jediné čo viem je že sa má materské dvihnúť na 75%.
Prípadne viete mi poradiť ešte nejaké "vychytávky"?
Ďakujem

mufka7
18. jún 2017

Ahojte, manžel pracoval 11 rokov v jednej firme, kde skončil dohodou pracovný pomer 31.3.2017. Teraz je nezamestnaný. Novú prácu bude mat pravdepodobne od 1.10.2017, dovtedy je na podpore. Kedy môže začať poberať materskú dávku? Ďakujem vám

evittam
18. jún 2017

@mufka7 Nemoze, nie je v ochrannej lehote a ani nemá aktívne NP.

evittam
18. jún 2017

@mufka7 A je na podpore od 1.4.-30.9.2017...takze ani nema kedy ist na MD.

mufka7
18. jún 2017

@evittam dakujem že si napísala, viem že teraz nemôže poberať 2 dávky. No myslela som že keď sa zamestná od 1.10. ci by mohol napríklad 2.10. začať poberať materskú, alebo kedy.

evittam
18. jún 2017

@mufka7 Fuuha, no tam si myslim,ze by to uz brali z toho noveho zamestnania....@majusqa77, @zalka 😉. Co vy na to?

evittam
18. jún 2017
kaja01
18. jún 2017

@mufka7 Keby nastúpil na materské z toho nového zamestnania a nemal by tam 90 dní, tak rozhodujúce obdobie by bol rok 2016 od starého zamestnávateľa .

mufka7
19. jún 2017

@kaja01 Ďakujem! Takže keď sa zamestná môže potom požiadať o materskú.

stryel
19. jún 2017

inac zienky, nenajde sa tu nejaka, ktora bola na materskej v rovnakom case ako manzel (ale kazdy s inym dietatom)? chystame sa sice prelustrovat zakon a najst presnu cast, kde sa to pise, aby sme sa na socialke mali na co odvolat, ale ak s tym mate skusenost, aspon by ste mi ulahcili robotu 😉

9lf9
19. jún 2017

@stryel to nie je mozne, da sa poberat len jedna

stryel
19. jún 2017

@9lf9 no to tvrdia tetusky na socialke, ale tvorca zakona ma iny nazor http://blogy.hnonline.sk/jozef-mihal/otec-na-ma... (posledny odstavec)...len to musime najst presne v zakone, aby sme sa mali cim ohanat

stevvvka
19. jún 2017

ahojte, manzelovi konci zmluva 31.12.2017. ak mu zmluvu nepredlzia, moze poziadat o materske od 1.1.2018? plati prenho ochranna lehota?
syn bude mat v tom case rok a dva mesiace. mazel bude splnat aj 270 dni nemoc. poistenia.
kedy ziada o materske otec, este kym je zamestnany? totiz v praci davaju vediet, ci pokracuje alebo nie, az posledny pracovny den.

kaja01
19. jún 2017

@stevvvka Takže takto, keď skončí 31.12.2017 áno bude v ochrannej lehote 7 dní, kedy môže požiadať o materské. Ale asi by som si pozrela čo je výhodnejšie, pozrieť aký plat mal v roku 2016 a aký v roku 2017. Ak lepší v roku 2016 tak by som požiadala o materské 31.12.2017 a ak v roku 2017 tak až v tej ochrannej lehote.

kaja01
19. jún 2017

@mufka7 Áno, aby mohol poberať materské musí byť zamestnaný a musí mať 270 dní poistenia v posledných dvoch rokoch.

majusqa77
19. jún 2017

@stryel zle pochopene. Moze aj matka aj otec na jedno dieta, nie obaja naraz na 2 deti...

majusqa77
19. jún 2017

@stryel hm, teraz som to docitala do konca, sory. Ale myslim si, ze toto je zavadzajuca info... ..ja skusim pozriet priamo v jeho najnovsej knihe zajtra, ci to tam este stale ma....

mufka7
20. jún 2017

@kaja01 Ďakujem!

majusqa77
20. jún 2017
oskvarka
20. jún 2017

@stryel zaujimave teda pokial viem sa to neda ale ako pises nieje dolezite co ti povedia na urade ale na co mas narok... mi sme boli v ovnakej situacii a mm materku sme ukoncili po 2 mesiacoch s tym ze este ja som nastupila neskorej na MD aby mm mohol byt kusok dlhsie... daj potom vediet ako to funguje ak to ide

oskvarka
20. jún 2017
majusqa77
20. jún 2017
majusqa77
20. jún 2017

nejde mi to otocit :/ ale proste aj on pise, ze matka nesmie poberat matersku

kaja01
20. jún 2017

@majusqa77 Len tak čítam čo píšete, lebo som sa s tým osobne nestretla, ale zas toto čo ti nejde otočiť, neviem či tam sa to netýka toho, že otec nemôže poberať materské keď matka poberá na to isté dieťa(jednoducho, nemôžu obaja na to isté). Je naozaj otázne či môže nastať situácia, že matka poberá materské na jedno dieťa a otec na staršie, to by sa hodilo k tomu materiálu od Mihála čo bol pridaný ako prvý.

kaja01
20. jún 2017

@majusqa77
@stryel
Tak žienky volala som na ústredie Sociálnej poisťovne a nie je možné poberať materské matka na jedno dieťa a otec na druhé súčasne.

majusqa77
20. jún 2017

@kaja01 oni to maju aj priamo medzi otazkami.. ..link davala oskvarka

stevvvka
20. jún 2017

@kaja01 dakujem pekne za radu 🙂

stryel
20. jún 2017

@majusqa77 tiez sa mi zda, ze tie podmienky pre matku z druhej fotky sa tykaju materskej na to prve dieta
inac aj tak rozmyslam, ze dam podnet niekam do televiznych novin alebo co, nech nejaky reporter oslovi Mihala, ze ako to vlastne myslel...ako uz ma to na Slovensku neprekvapuje, ze jeden tvrdi nieco ine ako druhe, ale bolo by fajn pocut k tomu aj nejake konkretne stanovisko od neho

majusqa77
20. jún 2017

@stryel ved mu napis 🙂 mozno ti odpise

kocurikv
21. jún 2017

Prosím Vás ešte by som potrebovala poradiť. Od manžela chcu písomne že žiada o MD a chcú tam presný paragraf. Ktorý to je? Ďakujem

majusqa77
21. jún 2017

@kocurikv kto to chce?