icon

Otec na materskej

zdena12345
16. nov 2016

píšem sem už niekoľký krát ohľadom materskej otca. Máme naplánované, že v januáry 2017 by išiel manžel na materskú s prvým synom, ktorý bude mať v 7/2017 3 roky, takže to víde len tak tak. Chceme to tak lebo minulý rok menil prácu a mal nižší plat. Tento rok mal vyšší, takže by mal mať vyššie materské. Popri tom by pracoval na dohodu u toho istého zamestnávateľa. Okrem prvého syna máme teraz 7 mesačného, ja budem doma s ním bez nároku na nejaké financie zo štátu. Naviac pracujem na dohodu o pracovnej činnosti, takže nejaké soc. aj zdrav. sa mi platia. Sú to ale malé sumy, keďže robím len pár hodín v mesiaci.
Právnik v manželovej firme mu radí, aby išiel ešte tento rok. Údajne sa majú robiť zmeny v zákone. No tým by bola materská dosť nižšia vzhľadom na nízku výplatu minulý rok. Chcem sa Vás spýtať, či viete o nejakých zmenách, ktoré budú mať vplyv na to, ako to chceme urobiť. Jediné čo viem je že sa má materské dvihnúť na 75%.
Prípadne viete mi poradiť ešte nejaké "vychytávky"?
Ďakujem

lucia1059
25. jún 2017

@kaja01 takže priateľ ako živnostník by bol oslobodeny od platenia soc.a zdr. Poistenia????a ja by som si ZP platila sama alebo by sa mňa platil stáť keď sa v poisťovni nahlásim ako osoba starajuca sa o dieťa? A ina môžem to pobehat všetko sama a doniesť mu to len na podpis alebo tam bude musieť ísť osobne?

kaja01
25. jún 2017

@lucia1059 Ako živnostník by soc. a zdravotné neplatil, ale pozor, zdravotné sa mu bude počítať z príjmu, ktoré fyzicky zarobí, t.j, v ročnom zúčtovaní mu môže vyjsť nedoplatok. A či to môžeš vybaviť všetko ty, k tomu sa neviem vyjadriť, nikdy som to nevybavovala.

lucia1059
25. jún 2017

@kaja01 nechápem,ako sa mu bude počítať z príjmu ?ja som z tychto veci vol no potrebujem si to poprezistovat
.....😑

majusqa77
25. jún 2017

@lucia1059 presne tak isto ako dan funguje aj zdravotka

lucia1059
25. jún 2017

@majusqa77 zdravotnú stále platí rovnako cca 62€....

lucia1059
25. jún 2017

@kaja01 a sociálne teda platiť nemusí?tam sa nemôže stať to čo pri zdravotnom?

kaja01
25. jún 2017

@lucia1059 áno platí rovnako 62 € (minimum), keď bude na materskej nemá povinnosť platiť ani tých 62 €, ale keď za rok 2017 bude popri materskej aj pracovať tak zdravotná poisťovňa mu zoberie príjem za rok 2017 a vypočíta koľko z toho je zdravotné poistenie a odpočíta zaplatené preddavky 62*počet mesiacov koľko zaplatil a môže mu vyjsť nedoplatok.

kaja01
25. jún 2017

@lucia1059 sociálku neplatí, tam sa nemôže stať to čo pri zdravotke, zdravotka funguje na inom princípe, tam sa platia mesačne preddavky a poistné sa vypočíta z príjmu a odpočítajú sa preddavky, na sociálku sa odvádza každý mesiac rovnaká čiastka, nič sa po skončení roka nedopočítava.

lucia1059
25. jún 2017

@kaja01 čoskoro budeme vedieť koľko mu bude vychádzať zdravotné a asi to spravíme Tak ,že počas materskej si bude pre istotu platiť zdravotnú ...to je to najmenej....dakujem pekne za rady 😀

llaurita
26. jún 2017

Ahojte prosim o radu. Som momentalne na druhej materskej, len teraz som zacala a koncit by mi mala v januari 2018. Po skonceni mojej materskej by sme chceli, aby isiel na matersku aj manzel. Momentalne pracuje ako zamestnanec, ale jeho zamestnavatel chce zrusit do konca roka 2017 s.r.o., kde pracoval. Dalej by mal pracovat uz ako zivnostnik. Viem, ze zivnostnik zo zaciatku neplati socialne odvody, tym padom nema narok ani na matersku? Neviem kedy presne manzel skonci ako zamestnanec a zacne podnikat na zivnost, len viem, ze do konca roka 2017 to musi urcite stihnut. Na matersku by chcel ist hned ako sa skonci mne, teda niekedy v januari 2018.

majusqa77
26. jún 2017

@llaurita musi mat 270dni nemocenskeho poistenia a bud aktivne nemocenske poistenie, alebo ochrannu lehotu. ak bude mat ist na md az v januari 2018, z TPP to pravdepodobne nestihne. ochranna lehota pre muza je 7 dni od skoncenia PP

casperka1980
26. jún 2017

Ahojte žienky... Manžel ide na MD od 1.8. čiže na UPSVaR už môžme ísť začiatkom 7 mesiaca? A potvrdenie MD od zamestnávateľa odnesie do koľkých dní na SP? Lebo ide si vybavovať živnosť počas MD.. stačilo by že 4.8(8.8) si pôjde vybavovať živnosť a vtedy odnesie aj žiadosť?

llaurita
26. jún 2017

@majusqa77 Dakujem. 270 dni nemocenskeho poistenia splna ale z TPP to teda uz nestihne ani v ochrannej lehote. Ako inak by sa to dalo spravit? Mohol by si ako zacinajuci zivnostnik platit dobrovolne socialne poistenie a tym padom by mal aktivne nemocenske poistenie? Kolko aby mu vysla maximalna vyska materskej? Ako zamestnanec ma taky vymeriavaci zaklad, ze by mal dostat matersku v maximalnej vyske.

majusqa77
26. jún 2017

@llaurita ak mam dobre info, tak by ako zivnostnik musel platit 26tyzdnov, aby mu vznikol narok na materske. @evittam ze?

evittam
26. jún 2017

@majusqa77 Ano aj ja si to myslim.😉

llaurita
26. jún 2017

@majusqa77 @evittam Hm, tak to je horsia situacia ako som si povodne myslela. Predpokladala som, ze ak bude pokracovat v plateni odvodov aj ako zivnostnik, narok na materske bude mat. Ake vysoke odvody teda musi platit tych 26 tyzdnov, aby dostal matersku v maximalnej vyske?

evittam
26. jún 2017

@llaurita No ono je to vlastne iné poistenie....No musel by platiť z max.VZ a to sa neoplatí - je to cca 580Eur.

evittam
26. jún 2017

Je nejaké riešenie - @zalka.😉

llaurita
26. jún 2017

@evittam A preco sa to neoplati? Ved teraz zanho plati zamestnavatel cca 480 eur a on plati cca 180 eur na SP. Dokopy je to cca 660 e. A maximalna materska je cca 1200 eur nie? Stale dostane viac ako zaplati nie?

lucia1059
26. jún 2017

@kaja01 inak dúfam že tam nieje problém ze otec a syn nemajú rovnaký trvalý pobyt

evittam
26. jún 2017

@llaurita Tak ak mate dost penazi nech sa paci....V konecnom dosledku dostane viac, ale platit vyse 6 mesiacov 580 Eur mesačne je dosť. Tak som to myslela

kaja01
26. jún 2017

@lucia1059 Myslím, že nie.

kaja01
26. jún 2017

@llaurita , @evittam, @majusqa77 napadla ma takáto vec, čo by mohla pomôcť. Keďže manžel bude končiť do konca roka 2017 v zamestnaní a potrebuje ísť až koncom januára na materskú, tak čo by som spravila ja. Poprosila by som nejakého kamaráta aby muža zamestnal povedzme od 2.1, (musí to byť až v roku 2018) na konci januára by muž nastúpil na materskú, rozhodujúce obdobie keďže by pracovný pomer trval menej ako 90 dní bol rok 2017 (čo zadávateľka hovorí, že zarába dobre), počas poberania materskej by u toho kamaráta zamestnávateľa dal ukončenie pracovného pomeru v skúšobnej dobe. A samozrejme živnosť si môže vybaviť a živnosť a normálne na ňu aj pracovať.

vlastosk
27. jún 2017

V zaostalejsich lokalitach o materskej otca nevedia. Partnerka bola na materskej, teraz je na rodicovskej. Ja este musim ist do prace 3.7.2016 a tym padom ona ju chce vtedy ukoncit. Na materskej budem do konca jula, cize necely mesiac. Ale na socialnom urade ju nutia, ze musi od 1.7.2017...co som pozeral zakon tak tam je definovane, ze ak otec nie je cely mesiac na materskej tak matka ma narok na rodicovsku v ten mesiac. Je mozne, aby si zamestnanci socialneho uradu takto obraciali zakon v svoj prospech? Nakoniec ju chcu prinutit od 1.7 alebo 1.8..vraj sa to spatne vyplati..pritom zakon nic take nedefinuje... Mate niekto s tym skusenosti?

casperka1980
29. jún 2017

Žienky a ako to je ak manžel pôjde na MD so starším... Má 2,4r.. a ja o 3 mesiace nastupujem na ďalšiu MD..?

sandey
29. jún 2017

@casperka1980 tak 3 mesiace moze byt muz na MD so starsim a potom uz len ty s mladsim

marlenka222
29. jún 2017

@vlastosk Ano je to tak. Aj u nas to funguje k 1. Aby si nedostal aj ty aj manzelka "davku". V skutocnosti to zaobaluju peknymi slovkami "aby to bolo na zaciatku mesiaca". Je uplne jedno kedy sa dohodnete. Napr. Aj v strede mesiaca. Proste to tak padlo bodka. Asi je potrebne sa stazovat obcas lebo co vidim citam zazivam, na uradoch su obcas p.uradnicky PANI nad zakonom.

sandey
29. jún 2017

@vlastosk ano mam s tym skusenost, tiez sa mi to snazili takto nahovorit muz isiel na matersku od 4.1.2017, jednoducho som povedala, ze este musi do 3.1. 2017 odrobit a hotovo, treba si trvat na svojom, lebo naozaj dostane zena este cely rodicovsky prispevok, ak nastupis v priebehu mesiaca

marlenka222
29. jún 2017

@majusqa77 nie aj zivnostnik musi mat 270 dni poistenia. V tomto rozdiel nie je.

casperka1980
29. jún 2017

@sandey a ako to funguje? SP automaticky po mojej žiadosti o MD zruší MD manželovi? Alebo treba dávať nejakú žiadosť o ukončenie?