icon

Otec na materskej

zdena12345
16. nov 2016

píšem sem už niekoľký krát ohľadom materskej otca. Máme naplánované, že v januáry 2017 by išiel manžel na materskú s prvým synom, ktorý bude mať v 7/2017 3 roky, takže to víde len tak tak. Chceme to tak lebo minulý rok menil prácu a mal nižší plat. Tento rok mal vyšší, takže by mal mať vyššie materské. Popri tom by pracoval na dohodu u toho istého zamestnávateľa. Okrem prvého syna máme teraz 7 mesačného, ja budem doma s ním bez nároku na nejaké financie zo štátu. Naviac pracujem na dohodu o pracovnej činnosti, takže nejaké soc. aj zdrav. sa mi platia. Sú to ale malé sumy, keďže robím len pár hodín v mesiaci.
Právnik v manželovej firme mu radí, aby išiel ešte tento rok. Údajne sa majú robiť zmeny v zákone. No tým by bola materská dosť nižšia vzhľadom na nízku výplatu minulý rok. Chcem sa Vás spýtať, či viete o nejakých zmenách, ktoré budú mať vplyv na to, ako to chceme urobiť. Jediné čo viem je že sa má materské dvihnúť na 75%.
Prípadne viete mi poradiť ešte nejaké "vychytávky"?
Ďakujem

katrin21
13. okt 2017

@denisdenis urcite sa mu oplati, bude mat MD cez 300E a hlavne bude moct popri tom aj normalne pracovat, takze urcite sa mu oplati, lebo MD bude ako bonus navyse...

evittam
13. okt 2017

@ninan2 Ak manžel poberal MD tak aj na neho.😉

krukky
13. okt 2017

Ahojte baby ktore ste v danej problematike ,,doma"...
V skratke:
Manzel od 13.2.2018 nastup na Md
Ja vsak uz od 2.1.2018 otvaram zivnost ( navrat do prace kde som bola ako zamestnanec ale kvoli zmene podmienok medzicasom musim nastupit akoo zivnostnik)..
Otazky:
1, odisla som ako zamestnanec, no spat sa vratim na povodne miesto ako zivnostnik (co ma caka? myslim nejake specifika, inof o zakladani zivnosti nemyslim)
2, ked mam take obdobie ze uz mam zivnost (uplne novu) a este mesiac mam rodicak, tak mam to niekde bejako dokladovat? Lebo oficialne si chcem dat odnat rodicak nejakeho 12.2.2018
3, z toho mi vyplyva dostanem ja este rodicak za februar a manzel MD za pomernu cast februara?
Pripadne ak vas napadne nejaky problem ktory budeme musiet riesit budem rada za vsetky pripomienky. Dakujem vopred

salvia247
20. okt 2017

Ahojte baby poradi mi niekto? Mame dvojročnú dcéru a čakáme druhé v marci. Manžel by chcel nastupiť na MD so staršou. Ked uplynie 28 tyzdnov poberania Md, môže potom rovno nastupiť na Md s mladšim? Ja som bola pred nastupom na matersku nezamestnana. Čo je potrebne urobiť aby som neplatila odvody?(chcem zostať doma a manžel bude dalej pracovať). Musim zrušiť Rodič. prispevok a prihlasiť sa ako nezamestnana na urad prace? (A teda potom sa chodiť pravidelne hlasiť že si hladam pracu a pod?) Alebo je ešte nejaka ina možnosť? Nevyznam sa v problematike, tak prosim o vysvetlenie. Vdaka.

lubka3232
20. okt 2017

@krukky otázka 1-neviem čo presne myslis,to že si musíš platiť zdravotné a pripadne sociálne odvody asi vies...
2- no asi áno,lebo úradu práve uvádzaš zamestnávateľa do žiadosti a teraz sa to meni,ale ja by som na tvojom mieste len zavolala na úrad a spýtala sa.nech sa tam nemusis trepať a čakať
3- tebe patrí cely rodicak pokial ti vzniká nárok naň aspoň za jeden deň, a manželovi pomerná časť pokial nastúpi na matersku v priebehu mesiaca.tu som sa stretla s tým že mi povedali že mi nemôžu dať rozhodnutie o odňatí rodicaku na iný deň v mesiaci ako na začiatku.preto sme to nakoniec spravili tak že to dala od začiatku mesiaca a vo výroku rozhodnutia bolo presne uvedené že od kedy...

lubka3232
20. okt 2017

@salvia247 áno presne tak das si žiadosť o odňatie rodičovského príspevku na úrade práce.ak nie si zamestnaná tak potom len prihlásiť sa na úrade ako nezamestnaná aby si nemusela platiť zdravotné a veru chodiť pravidelne sa hlásiť.manzel podľa mna môže nastúpiť na md s ďalšou (keď bude staršia ako 6tyzdnov) a ak ty nebudeš mat nárok na matersku,lebo inak si ju musíš vybrať prvá.no a manžel môže ďalej pracovať len ak nie je zamestnaný (živnostník podnikateľ..) ak je zamestnaný tak v tej istej firme tak len na inú zmluvu

1981mirka
20. okt 2017

@lubka3232 dobry den. Poradite? Manzel by chcel v 2018 nastupit na matersku. Do akeho terminu by mu vypocitali matersku za rok 2017 ? Lebo od januara mu plat klesne a matersku by samozrejme chcel co najvyssiu. Mohol by nastupit aj ku koncu aprila ?

lubka3232
20. okt 2017

dobry den. matersku by mali pocitat z poslednych 290 dni pred ziadostou, teda by pre vas bolo najlepsie ziadat koncom tohto roka alebo zaciatkom buduceho. no zo zakona ak ma splnene poziadavky tak je jedno, kedy nastupi, ak to bude vsak v aprili, tak bude materska nizsia lebo uz sa tam budu ratat aj 3 mesiace z novej mzdy.

1981mirka
20. okt 2017

@lubka3232 dakujem

kaja01
20. okt 2017

@1981mirka
@lubka3232

Toto čo píšete je blbosť. Ak pracuje celý rok 2017 a v roku 2018 bude pokracovať zamestnanie u toho istého zamestnávateľa, tak je jedno kedy nastúpi v roku 2018 na MD, rozhodujúcim obdobím na výpočet materského bude celý rok 2017.

lubka3232
20. okt 2017

@1981mirka tak som mala mylnu info, prepacte, v tom pripade, by mal poziadat hocikedy v roku 2018, aby mu to vypocítali za rok 2017.

evittam
21. okt 2017

@lubka3232 Pises jednu blbosť za druhou. Prepáč. Preco keď niečomu nerozumies tak radis?
@salvia247 Ty zostavas na RD len pozastavis vyplacanie RP. Do ZP sa prihlasis ako osoba starajuca sa o dieťa do 6rokov. Kym sa narodi druhé dieta tak dôchodkové sa bude počítať len jednemu z rodičov-musite sa rozhodnúť komu. Cize nic nemusis platit, nikam sa chodiť hlasit.😉
@1981mirka Plati co napísala
@kaja01

salvia247
21. okt 2017

@evittam dakujem. Cize par mesiacov si jeden z nas musi platiť dochodkove poistenie sam? a teda čo sa zmeni v tomto ak sa narodi druhe? A ešte sa opytam na mazela. Pracuje vo firme, kde mu povedala ekonomka ze ak chce ist na tu matersku tak potom si musi zalozit zivnost a robit u nich ako zivnostnik. Lebo tuto vyššie Lubka3232 pise ze:" môže ďalej pracovať len ak nie je zamestnaný (živnostník podnikateľ..) "

kaja01
21. okt 2017

@salvia247 Takto, čiže pár mesiacov za jedného nebude nikto platiť dôchodkové poistenie (sám si platiť nemusí). Ekonómka manželovi povedala dobre, môže si cez obdobie poberania materského založiť živnosť a pracovať na živnosť alebo sa môže dohodnúť na firme, že mu spravia novú pracovnú zmluvu na inú pozíciu. Lubka 3232 píše blbosti.

1981mirka
21. okt 2017

@kaja01 zamestnavatela nemeni. Som rada, ze matersku bude mat vypocitanu z tohto roku. Dost to pomoze.

evittam
22. okt 2017

@salvia247 Tak ako pise
@kaja01

tykat
23. okt 2017

Baby nechcem zakladat novu diskusiu tak skusim takto...jeden otecko sa nam vracia do prace z materskej. Ma aj on nejake povinnosti voči uradom? Či len my ako zamestnavatel nahlasime navrat? Vdaka vopred...

majusqa77
23. okt 2017

@tykat ak je to naozaj po md (nie rd), tak len zamestnavatel

tykat
23. okt 2017

@majusqa77 ..po MD (to co teraz vyuziva vela otcov)...dakujem 🙂

liliana363
23. okt 2017

Ahojte. Manzel tiez pojde na md. Nevadi ze je na invalidnom ? V praci konci k 31.10., ja by som ukoncila rd k 5.11, a on by siel od 6.11na MD. Tym ze by nastupil v ochr. lehote, posiela sa ta ziadost este zamestnavatelovi pred podanim na SP?.oficialne miRD ukoncia k 30.11,, al

liliana363
23. okt 2017

Este dopisem, chcela som vediet ci davaju hn

liliana363
23. okt 2017

Tak rste raz, ze ci davaju hned nejake pot

liliana363
23. okt 2017

Nejake potvrdenie o ukonceni Rd, teda ak je to potrebne k tej ziadosti. Ďakujem

majusqa77
23. okt 2017

@liliana363 k ziadosti otca o materske treba potvrdenie o skonceni poberania RP a dohodu o prevzati dietata do starostlivosti medzi vami dvoma

liliana363
23. okt 2017

@majusqa77 , dobre, takze zamestnavatela vtedy uz byvaleho kontaktovat nemusi. A to potvrdenie o ukonceni mi daju hned?ja len ze aby sme to stihli v tej ochr. Lehote podat s tymi prilohami

majusqa77
23. okt 2017

@liliana363 mne dali az po vyplate posledneho RP

liliana363
23. okt 2017

@majusqa77 . Este mi napadlo, on je na Pn, tak ju pred nastupom na md musi ukoncit vsak?

majusqa77
23. okt 2017

@liliana363 samozrejme. nemoze poberat dve nemocenske davky

liliana363
23. okt 2017

@majusqa77 dobre dakujem

denisdenis
23. okt 2017

Ahojte, prosim Vas ak chce otec poberat materske, je moznost ho cerpat z dobrovolneho nemocenskeho poistenia? Ak ano, ake su podmienky, oplati sa to? Dakujem 🙂