Otec na materskej
píšem sem už niekoľký krát ohľadom materskej otca. Máme naplánované, že v januáry 2017 by išiel manžel na materskú s prvým synom, ktorý bude mať v 7/2017 3 roky, takže to víde len tak tak. Chceme to tak lebo minulý rok menil prácu a mal nižší plat. Tento rok mal vyšší, takže by mal mať vyššie materské. Popri tom by pracoval na dohodu u toho istého zamestnávateľa. Okrem prvého syna máme teraz 7 mesačného, ja budem doma s ním bez nároku na nejaké financie zo štátu. Naviac pracujem na dohodu o pracovnej činnosti, takže nejaké soc. aj zdrav. sa mi platia. Sú to ale malé sumy, keďže robím len pár hodín v mesiaci.
Právnik v manželovej firme mu radí, aby išiel ešte tento rok. Údajne sa majú robiť zmeny v zákone. No tým by bola materská dosť nižšia vzhľadom na nízku výplatu minulý rok. Chcem sa Vás spýtať, či viete o nejakých zmenách, ktoré budú mať vplyv na to, ako to chceme urobiť. Jediné čo viem je že sa má materské dvihnúť na 75%.
Prípadne viete mi poradiť ešte nejaké "vychytávky"?
Ďakujem
Ahojte, vedeli by ste mi prosim poradit. Manzel je zivnostnik a plati si odvody do SP okolo 200 eur mesacne. Neviete mi prosim povedat cca aka vyska materskej by mu vysla? Ci by sa nam oplatilo ak by isiel on na MD. Dakujem 🙂
@denisdenis No ved mu prišlo určite rozhodnutie v juli kolko ma platit-pozri tam VZ-a z toho cca 75% je MD. Podľa toho čo platí jeho VZ moze byt okolo 600Eur, cize MD cca 450Eur.
Ahojte, perosim baby po akej dobe vam asi prišlo rozhodnutie zo SP? Žiadost sme podávali 13.8.
@totatimeka cca 50 dni 🙂
@majusqa77 dakujem pekne za odpoved 🙂
@totatimeka ale u nas cakali na dolozenie papiera o skonceni RP. a € prisli skor
Ahojte, može ma zamestávateľ prepustiť zo zamestnania v období keď si požiadam o MD a kým ten dátum nabehne? som v ochrannej dobe ? Ďakujem
Dobrý deň , chcela som sa ešte opýtať. Manžel je živnostník a chce isť na materskú od 15.10. 2017 vyratavať mu to budu z posledného daňového priznania?
Ahojte, ak je otec zivnostnik na MD, plati za neho stat odvody okrem SP aj odvody do zdravotnej poistovne? Dakujem 😉
@denisdenis nie. Zdravotka sa vzdy platia preddavky a potom je zuctovanie. Pocas md si moze preddavky nastavit na 0, ale ak bude mat prijem, v rocnom zuctovani mu vyjde nedoplatok
@majusqa77 Dakujem za odpoved. A co sa tyka platenia mojho zdravotneho poistenia pocas jeho MD, to si budem platit sama, alebo budem nadalej poistencom statu? Planujem ostat pocas jeho MD nadalej doma na RD. Dakujem 😉
Prosim aj ja o radu- na Slovensko sme sa pristahovali v auguste, neplatili sme tu ziadne poistenie, atd. Muz od 1.10. tu nastupuje do prace. Syn (2.5 roka) nam chodi do jasiel, ma muz narok na prispevok na jasle? Mne bezi dalej pracovna zmluva v zahranici. Dakujem (a ospravedlnujem sa, ak sa pytam hlupost, toto je pre mna uplna spanielska dedina).
@denisdenis mozes sa na zdravotke prihlasit ako osova starajuca sa o dieta do 6 rokov. Akurat dochodkove bude stat platit iba jednemu z vas
@pallacinka ano moze pokial dieta navstevuje zariadenie na SR, podmienkou naroku na prispevok je vykonavanie prace, z ktorej musi byt povinne dochodkovo poisteny.
@9lf9 Ďakujem, to by sme mali vsetko spĺňať.
Ahojte, chcem sa iba uistit, manzel je na MD od soboty 1.4.2017, ak som ratala dobre ze ma trvat 28 tyzdnov, tak mu konci akurat tento piatok 13.10.2017? Alebo sa to rata na cele tyzdne? Ziadost o obnovenie rodicaku si mam teda dat od 14.10.2017? Vopred dakujem!
Ahojte, vedeli by ste mi poradiť v našej situácii? MD mi konci vo februári, manžel by chcel nastúpiť hneď po mne na MD, len by má zaujimalo z čoho sa mu bude rátať MD, nakoľko tento rok 2017 bol pol roka na PN, potom tri mesiace pracoval u jedného zamestnávateľa a teraz pracuje u ďalšieho, od tohto chce ísť aj na MD...viem že keby pracoval cely rok počíta sa to z toho ale neviem ako je to v prípade tej pn....(podmienku 270 dni má splnenú)
Čo sa týka mna, mám živnosť a som aj zamestnaná na tpp z ktorého čerpám materskú, čo vyplýva z toho pre mna keď on bude na materskej a ja pracovať na tpp nebudem ale budem si platiť odvody ako živnostník....pri ďalšom dieťati (možno o nejaký rok a pol) by som rada čerpala MD zo základu z toho tpp, je to možné a ako? Mám mat u zamestnávateľa neplatené voľno alebo ako inak to vyriešiť?
@mimusss u zamestnávateľa budeš evidovaná na rodičovskej dovolenke,
takže robiť nemusíš,
a mng. má odpracovaných v zamestnaní prvom 90 dní?
alebo do nástupu na MD stihne odpracovať v druhom zamestnaní 90 dní ?
podla toho bude záležať to z čoho mu MD vyrátajú .. či z prvého alebo druhého zamestnania alebo dostane len minimálnu

@mimusss áno rátalo by sa len z nového zamestnania ... ak odpracuje 90 dní bez PN a OCR ... a bude sa rátať MD z obdobia od nástupu do zamestnania 2017- do 31.1.2018 ak nastúpi vo februári na MD
ak nastúpi na MD v marci tak sa bude rátať z týchto hrubých miezd od nástupu 2017- do 28.02.2018

@nelca83 vsetko ako pises je mozne. O mesiaci pise zakonnik prace, kratsi cas dohodou