Otec na materskej
píšem sem už niekoľký krát ohľadom materskej otca. Máme naplánované, že v januáry 2017 by išiel manžel na materskú s prvým synom, ktorý bude mať v 7/2017 3 roky, takže to víde len tak tak. Chceme to tak lebo minulý rok menil prácu a mal nižší plat. Tento rok mal vyšší, takže by mal mať vyššie materské. Popri tom by pracoval na dohodu u toho istého zamestnávateľa. Okrem prvého syna máme teraz 7 mesačného, ja budem doma s ním bez nároku na nejaké financie zo štátu. Naviac pracujem na dohodu o pracovnej činnosti, takže nejaké soc. aj zdrav. sa mi platia. Sú to ale malé sumy, keďže robím len pár hodín v mesiaci.
Právnik v manželovej firme mu radí, aby išiel ešte tento rok. Údajne sa majú robiť zmeny v zákone. No tým by bola materská dosť nižšia vzhľadom na nízku výplatu minulý rok. Chcem sa Vás spýtať, či viete o nejakých zmenách, ktoré budú mať vplyv na to, ako to chceme urobiť. Jediné čo viem je že sa má materské dvihnúť na 75%.
Prípadne viete mi poradiť ešte nejaké "vychytávky"?
Ďakujem
@erio ja som teraz na neplatenom rodicku, lebo manzel je an materskej. Odvody si platit nemusis, dochodkove pokial sa neodhlasis za Teba aj nadalej plati stat. Vo vseobecnej zdravotnej poiztovni som musela poziadat o zmenu statusu na Matka starajuca sa o dieta do veku 6 rokov dietata a tym padom nemusim platit ani zdravotne.
@evittam
@majusqa77 Kocky, ked manzel skonci matersku dovolenku a potom sa pojde hlasit na urad prace (kedze na matersku nastupoval po skonceni prac. pomeru v ochrannej lehote), ma nejake povinnosti voci zdravotke alebo socialke? Musi sa z niecoho odhlasovat? Ci staci ist len na urad prace a tym je vsetko vybavene? Dakujem
@ajja1 platí to v každej zdravotnej poisťovni že sa nahlasim ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov? Manžel chce ísť tiež na materskú a ja chcem ostať doma, máme 5 ročne a 2 ročné dieťa. Len neviem zistiť ako je to s odvodmi, či si ich musím platiť potom sama.
@matejajanka nemusis. A este aj na socke sa mozete prihlasit na dochodkovom kazdy na 1 dieta( do 6 rokov)
@matejajanka neviem, ale asi by malo. Ja som vtedy volana na moju zdravotku a tam mi toto riesenie sami navrhli. Tak skus si tam zavolat, ak mas inu zdrvotku.
O.k. vďaka, skúsim to pozistovat uvidím čo mi kto poradí.
@matejajanka Ahojky aj ja to riešim bola som už na socialnom a tam som to nahlasila , že ostavam doma s dieťatom do 6 rokov a manžel ide na matersku. A na zdravotke mi povedala , že mám prisť až keď budem mať rozhodnutie z Uradu prace o ukončení RO.
@evittam ahoj ale mozem to zmenit aj teraz ked som uz na RD? Ak teda manzel pojde na MD.
@matejajanka Nie. Spatne sa to neda. Ak si sa neprihlasila kedy si sa mala tak to obdobie sa ti nepocita do dochodku.
kocky, prosim, ak je muz na materskej , moze dieta chodit do skolky?
kocky a prepacte, ze este otravujem. Nemoze mat prerusenie rodicovskeho prispevku nejaky vplyv na to, ked si budem po rodicovskej ziadat podporu? Myslim, na uznanie davky v nezamestnanosti....
s manzelkou sme dlho uvazovali ze na posledny polrok pred 3. rokom nasej dcery by som nastupil na matersku ja. teraz sa vsak situacia zmenila, lebo od 1.1. pravdepodobne budem pracovat na zivnost v novej robote. v tejto suvislosti mi napadlo nasledovne:
- od 1.1. by som nastupil na matersku, mal by som dostat maximalnu hranicu podla predchadzajucich prijmov z TPP
- popritom by som nasutpil pracovat ako SZCO. ak chapem spravne, odvody ktore by som platil ako SZCO uz vysku materskej ovplyvnovat nebudu, lebo ta sa mi vypocita podla predchadzajucich prijmov.
- zena by ukoncila materske, bola by dobrovolne nezamestnana doma s detmi a pocas tohto obdobia by si platila zdravotku vo vyske 62 eur.
Je taketo uvazovanie uplne mimo, alebo by to mohlo fungovat?
@demorez nastupila by som par dni neskor, napriklad 2.1. (ochranna lehota pre muza je 7 dni) manzelka dostane RP za januar, ty zaplatis za 1 den zdravotku.
zdravotku platit treba, socialku nie. preddavky sa sice mozu nastavit na 0, ale tak ako je danove priznanie, je aj rocne zuctovanie zdravotky
neviem ako velke deti mas, zdravotku platit nemusi, v praci moze ostat na RD, len zrusi poberanie RP
@demorez inak, ked ty budeš na materskej a zároveň szčo tak nie si povinný platiť poistné do SP v tom čase, to vieš, že? 🙂 http://www.relia.sk/Article.aspx?ID=89 - druhá polovica článku

kocky, ak moj muz nastupil 1.5 na matersku , ku ktoremu datumu mu skonci? Je to 28. tyzdnov, t. j do 12.11 a 13.11 musi uz nastupit do prace alebo sa zaevidovat ako nezamestnany? Prosim, ratam dobre?