icon

Otec na materskej

zdena12345
16. nov 2016

píšem sem už niekoľký krát ohľadom materskej otca. Máme naplánované, že v januáry 2017 by išiel manžel na materskú s prvým synom, ktorý bude mať v 7/2017 3 roky, takže to víde len tak tak. Chceme to tak lebo minulý rok menil prácu a mal nižší plat. Tento rok mal vyšší, takže by mal mať vyššie materské. Popri tom by pracoval na dohodu u toho istého zamestnávateľa. Okrem prvého syna máme teraz 7 mesačného, ja budem doma s ním bez nároku na nejaké financie zo štátu. Naviac pracujem na dohodu o pracovnej činnosti, takže nejaké soc. aj zdrav. sa mi platia. Sú to ale malé sumy, keďže robím len pár hodín v mesiaci.
Právnik v manželovej firme mu radí, aby išiel ešte tento rok. Údajne sa majú robiť zmeny v zákone. No tým by bola materská dosť nižšia vzhľadom na nízku výplatu minulý rok. Chcem sa Vás spýtať, či viete o nejakých zmenách, ktoré budú mať vplyv na to, ako to chceme urobiť. Jediné čo viem je že sa má materské dvihnúť na 75%.
Prípadne viete mi poradiť ešte nejaké "vychytávky"?
Ďakujem

limetka713
5. nov 2017

@majusqa77 prosím ťa, vieš mi poradiť, ked manžel je vedený zamestnanec, ale vo svojej firme , je lepšie to zmeniť na szčo aby mohol popri materskej nadalej aktívne podnikať alebo byť nadalej zamestnanec, ale zmeniť prac.pomer na dohodu? A ak dohodu, je tam nejaká stanovená výška príjmu, ktorý sa nesmie prekročiť? vdaka

majusqa77
5. nov 2017

@limetka713 podmienka je zmena pozicie a naplne prace (papierovo). prijem obmedzeny nieje

limetka713
5. nov 2017

@majusqa77 dakujem pekne..a platí to už spätne za nejaké obdobie, či stačí zmena pozície až tesne predtým ako pôjde na materskú?

majusqa77
5. nov 2017

@limetka713 z dovodnej zmluvy na md, potom nova so zmenami

majusqa77
5. nov 2017

*z povodnej

erio
5. nov 2017

Kočky riešili ste tu dôchodkové poistenie, ak je žena na RD a manžel na MD a majú deti 1 ročne a 5 ročne za oboch štát platí dôchodkové poistenie, či iba za jedného? Ďakujem za Váš čas.🙂

loginexistuje
5. nov 2017

@erio len za jedneho podla ich dohody

erio
5. nov 2017

@loginexistuje ďakujem za odpoveď.😉

majusqa77
5. nov 2017

...a podla mna sa moze kazdy prihlasit na jedno 🙂 teda do 6 rokov...

evittam
6. nov 2017

@majusqa77 Tiez som to chcela napísať.😉

erio
6. nov 2017

Tak kočky bola som v SP ohľadom toho dôchodkového platenia, SP povedala, že pokiaľ sú dve deti do 6 rokov za mňa na RD odvádza štát aj za muža na MD. Dokonca aj ja môžem byť v žiadosti DP evidovaná na to ročne dieťa aby som zbytočne po pol roku, keď bude mať malý už 6 sa zas neprehlasovala. Ďakujem za rady veľmi pomohli.🙂

zuzuzuzka
6. nov 2017

@erio a mne v SP povedali, ze sa musim z dochodkoveho odhlasit, aby mohli manzelovi uznat matersku.
A v ZP mi povedali, ze sa nemozem prihlasit ako osoba starajuca o dieta do 6 rokov veku, pretoze to je az pre deti od 3rokov. Akoze ja uz neviem, ci debilna ja alebo oni. Mala ma 1rok.
Podla toho, co tu citam, tak za mna moze platit poistne v oboch pripadoch stat. Som zamestnanec, ale momentalne vedena na rodicovskom prispevku u zamestnavatela.
A este ma vsade sprdli, ze som nedala vediet zamestnavatelovi, ze som poziadala o odnatie rodicovskeho prispevku z dovodu, ze manzel ide na matersku. To tiez im musim toto oznamovat? Je to strasne vycerpavajuce cele toto. Prv mi tvrdili, ze na MD moze manzel nastupit iba k 1. dnu v mesiaci, resp.ja mozem ukoncit RD k poslednemu dnu v mesiaci...nakoniec som ich presvedcila o opaku :/ ale este mi treba dotiahnut to SP a ZP.

nadula01
6. nov 2017

@zuzuzuzka otras toto.. To ako ti môžu niečo také natarat, asi sa ta chcú zbaviť. Načo budeš co nahlasovať zamestnávateľovi keď budeš na rodičovskom stále, akurát rodičovské dávky ti odňali na pol roka 👎

evittam
6. nov 2017

@zuzuzuzka Pekne ti "natrepali" panicky "mudre"... Zamestnavatela vôbec nezaujíma ci ty poberas RP alebo nie...

zuzuzuzka
6. nov 2017

@nadula01
@evittam je to tu strasne...fakt. Ja som vedela, ze im to nemusim oznamovat, len som nevedela, ze preco...povedat dobry argument. Tak ma len vysmiali a ze samozrejme, ze musia to vediet.
A to,ze som sa odhlasila z dochodkoveho..to som dobre spravila? Lebo ja uz ozaj neviem. Ukazovala som im papier, cestne prehlasenie, ze sa staram o dieta do 6 rokov na ucely dochodkoveho poistenia, ale povedali mi, ze to nieje papier pre nich...ze oni nic take neberu 😯 nepoznaju. Manzel mi to stiahol z netu....

majusqa77
6. nov 2017

@zuzuzuzka dochodkove plati stat jednemu rodicovi na 1 dieta.
Bud matke, alebo otcovi. Je to bud na dohode, alebo tomu, kto sa prihlasi ako prvy

zuzuzuzka
6. nov 2017

@majusqa77 a ked manzel dalej pracuje na dohodu, tak mu to plati zamestnavatel?? A ja som mohla ostat prihlasena?

majusqa77
6. nov 2017

@zuzuzuzka nie. Na dalsich pp popri materskej sa odvody do socialky neplatia

zuzuzuzka
6. nov 2017

@majusqa77 dakujem pekne za rychlu odpoved

evittam
6. nov 2017

@zuzuzuzka Tak ako píše
@majusqa77

erio
6. nov 2017

@zuzuzuzka tak ako mne dali tlačivo na DP mám ho priniesť, keď mi skončí MD. Povedali, že pokiaľ mám dve deti do 6 rokov, DP platí za oboch rodičov štát, tak dúfam, že slovo dodržia. Mrzí ma, že ťa takto zaviedli.😒

limetka713
6. nov 2017

Inak mne povedali na dôvere to isté, že za mňa nebude platiť štát.. a mne to príde aj logické, ked otec ide na MD a bude sa starať o dieťa (dokonca sa spisuje interná dohoda medzi rodičmi, že sa bude starať - aj ked častokrát len pro forma) tak nie je matka počas tých 28 týždnov osoba starajúca sa o dieťa - ked predsa poberá MD otec, on sa aktuálne stará. ved aj Mihál na to upozornuje.. tak ako to teda je ?

evittam
6. nov 2017

@limetka713 Otec je na MD, ty sa prihlasis na ZP ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov. Ta "hviezda" co ti to v Dovere povedala ti to dala sj písomne?😉
Co sa tyka Mihala-najskor po.ral co mohol a teraz ide radiť a este aj za poplatok. Ja brat to co on za každú radu tu na MK tak mám zarobené.😁😉

limetka713
6. nov 2017

@evittam no čo sa týka Mihála máš pravdu, ale čo vidím, píšu to aj v iných článkoch.. plus kočka vyššie má tú istú skúsenosť, tak preto sa pýtam.. Ty robíš v ZP?

evittam
6. nov 2017

@limetka713 Nie, nerobím v ZP.

evittam
6. nov 2017

@limetka713 Plati co piseme s
@majusqa77 . Nielen v tejto diskusii-skus si pohladat. Teda pokial ti to pracovnicka ZP neda "čierne na bielom" aj s peciatkou danej ZP.

majusqa77
6. nov 2017

@limetka713 ja mam v meili aj z dovery aj z vszp potvrdene, ze sa tak nahlasit da...

zalka
6. nov 2017

@limetka713 no ináč pobadala som, že dôvera si robí čo sa jej zachce, jej pracovníci sú nevyškolený, klamú. Známa riešila tento rok podobne veci z dôverou, nakoľko bola na MD potom na PN .. a v dôvere jej tvrdili že ak je na MD a PN tak musí platiť ako szčo odvody do ZP. To jej samozrejme vyvrátili na infolinke, a tak podala sťažnosť na ženské na pobočke kde sa bola informovať.
A to nie je len tento jeden prípad, kedy som počula že oklamali.
@majusqa77 @evittam

limetka713
7. nov 2017

@majusqa77 a ako máš formulovaný ten mail? lebo dnes sa ku mne dostala zase info, že toto platí len v prípade, že máš druhé dieťa do 6 rokov. Ako ja by som bola rada keby to bolo ako hovoríš spolu s evittam ale dostávajú sa ku mne protichodné info, plus od tých paničiek za okienkom relevantné info nečakám..

majusqa77
7. nov 2017

@limetka713 ked su 2 deti do 6 rokov sa da aj socialka vyriesit. Prave zdravotka to nema nikde v zakone osetrene. Pre jej ucely sa posudzuje kazda osoba samostatne