icon

Otec na materskej

zdena12345
16. nov 2016

píšem sem už niekoľký krát ohľadom materskej otca. Máme naplánované, že v januáry 2017 by išiel manžel na materskú s prvým synom, ktorý bude mať v 7/2017 3 roky, takže to víde len tak tak. Chceme to tak lebo minulý rok menil prácu a mal nižší plat. Tento rok mal vyšší, takže by mal mať vyššie materské. Popri tom by pracoval na dohodu u toho istého zamestnávateľa. Okrem prvého syna máme teraz 7 mesačného, ja budem doma s ním bez nároku na nejaké financie zo štátu. Naviac pracujem na dohodu o pracovnej činnosti, takže nejaké soc. aj zdrav. sa mi platia. Sú to ale malé sumy, keďže robím len pár hodín v mesiaci.
Právnik v manželovej firme mu radí, aby išiel ešte tento rok. Údajne sa majú robiť zmeny v zákone. No tým by bola materská dosť nižšia vzhľadom na nízku výplatu minulý rok. Chcem sa Vás spýtať, či viete o nejakých zmenách, ktoré budú mať vplyv na to, ako to chceme urobiť. Jediné čo viem je že sa má materské dvihnúť na 75%.
Prípadne viete mi poradiť ešte nejaké "vychytávky"?
Ďakujem

gab1sol
22. nov 2017

@majusqa77 jasné, preto tvrdím, že je to potrebné radšej overiť... Aj keď zasa ja mám skúsenosť, že na jednom úrade mi na tú istú otázku dajú dvaja úradníci rozdieľnu odpoveď. 😀

majusqa77
22. nov 2017

@gab1sol ja vzdy pisem meil na info

evittam
23. nov 2017

@gab1sol Aha. To som si nevsimla. A suhlasim s @majusqa77 co sa Mihala tyka.

gabika87
23. nov 2017

Ahojte.skusim sa opytat tu. Manzel je vojak a tozmyslam ze by sme platili 270 dni dobrovolne poistne a potom by si poziadal o materske. Viete mi povedat, kolko by mal platit keby sme chceli max MD alebo aspob 800-1000 €?
Mame 9 mesacnu a ja nastupujem do prace, mala bude v jasliach .tak si myslim ze datumovo by sme to mali mat v poriadku
Dakujem

zalka
23. nov 2017

@gabika87 max. VZ od januára 1824e platí sa 33,15% z VZ tj. mesačne 604,65 eur
MD je 75% z VZ tj. 1368e
ak tak odporúšam platiť 88 dní z minimálneho VZ, 441,50 tento rok budúci 456e
potom ukončiť DNP, a zvyšných 182 dní platiť z maximálneho VZ.
Náklady 3x151 + 6x604 = 4078e
výnosy 6,5 x 1368 = 8892 e
zisk 4814 e mínus RP 213x6 = 3536 e čistý zisk

Otázka znie? Ak je povinne poistený ako vojak môže byť dobrovolne poistený v SP? Toto máte zistené?

gabika87
23. nov 2017

@zalka vojaci do SP neodvádzajú.oni majú vlastný sociálny účet.
Toto bola práve rada od Mihala aby si platili dnp

zalka
23. nov 2017

@gabika87 radšej napíš priamo na SP http://www.socpoist.sk/kontakty/48000s a over si info. predsa len ide o dosť veľa penazí.

matejajanka
23. nov 2017

Ahojte baby prosím vás poraďte mi, ktoré sa rozumiete tejto tematike. Máme dve deti 2 a 5 ročne. Ja som zamestnaná ale momentálne na rodičovskom. Manžel by chcel ísť od nového roka na materskú ale ja by som chcela ostať doma. Manžel by chodil na brigády, ale pani na sociálke mi tvrdí že ja musím nastúpiť do práce alebo dať výpoveď a ísť na úrad. Ako to vlastne môžme poriešiť lebo každá pani na sociálke mi povie niečo iné? Musím zrušiť rodičia alebo len prerušiť dávky? Prosím raste, vďaka.

matejajanka
23. nov 2017

Prepáčte tie preklepy, píšem v rýchlosti.

kaja01
23. nov 2017

@matejajanka Len zrušiť poberanie rodičovského príspevku a v zamestnaní ostaneš čerpať rodičovskú dovolenku, na zdravotnej poisťovni sa prihlásiš ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov.

matejajanka
23. nov 2017

Vďaka za radu, dnes som bola za pani u nás na sociálke čo má na starosti MD a tá mi tvrdila že sa to tak nedá, že musím zrušiť rodičovský a nastúpiť do práce, alebo dať výpoveď alebo požiadať o neplatené voľno. Že s takouto požiadavkou sa ešte nestretli. Tak neviem či som čudná ja alebo oni?

majusqa77
23. nov 2017

@matejajanka oni 🙂

matejajanka
23. nov 2017

Tak teraz už len dokázať pani že sa to takto sa urobiť, lebo ona si zisťuje či žena nastúpi do práce keď ostane muž doma😬

evittam
23. nov 2017

@matejajanka A preco by si to mala dokazovať nejakej tetuske na SP?

evittam
23. nov 2017

@matejajanka A co si akoze zisťuje?! Ty zostavas na RD, hotovo.

jeinabe
23. nov 2017

@matejajanka oni nemaju ani ponatia o tom, co my chceme...na mna pozerala tiez divne, ked som vravela, ze ostavam doma.....nevedela to pochopit....a myslim, ze ju to ani nemusi zaujimat....ved otec si vybavuje MD a hotovo.....uz som potom aj ja z nich zneistena....neviem ako sa sustredia na skoleniach, ked nic nevedia.....

matejajanka
23. nov 2017

No veď práve ja som išla za ňou s hotovou vecou len som si chcela overiť veci a ona že to tak nemôžem a bla, bla, bla.

evittam
23. nov 2017

@matejajanka Nabudúce jej povedz ci ti to da pisomne s pečiatkou SP. A uvidis reakciu.😉

matejajanka
23. nov 2017

A ešte baby keď manžel bude na MD od februára do septembra ale malý má 3 roky len v novembri môžem ja obnoviť potom ešte rodičovský na sociálke na tie dva mesiace? Dá sa to alebo je to veľmi komplikovane a radšej nastúpim o dva mesiace skôr do prace?

kaja01
23. nov 2017

@matejajanka Áno dá.

matejajanka
23. nov 2017

Vďaka baby veľmi ste mi pomohli, takže v práci nahlasim pokračovanie RD bez príjmu, na sociálke prerusim rodičovský a prihlási sa manzel na MD. A na zdravotné sa nahlasim ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov.

kaja01
23. nov 2017

@matejajanka V práci nenahlasuješ nič, všetko ostatné OK.

evittam
23. nov 2017

@matejajanka V práci nic neries. Si stale na RD. Zamestnávateľa nezaujima ci poberas RP alebo nie.

jeinabe
23. nov 2017

@matejajanka my takisto 😉.....1.12. odovzdavame papiere.....este cakame na rozhudnutie z uradu.....

matejajanka
23. nov 2017

Manžel by išiel na MD od 19. Februára. Čiže najprv ja zrušim RD s dátum 18. Február a potom manžel poda papiere na MD od 19. Februára?

evittam
24. nov 2017

@matejajanka Ty nerusis zoadnu RD! Len poberanie RP.

evittam
24. nov 2017

*ziadnu

matejajanka
24. nov 2017

O.k. vďaka☺

gab1sol
24. nov 2017

Mám dve rôzne informácie z SP. Ako to teda je? Viete? Muž nastupuje na MD k 2.12., teda bude ju poberať do cca júna 2018. Ja mám termín v apríli 2018, teda nárok na materské mi vzniká niekedy v marci 2018 (za predpokladu, že splním podmienky). Kto bude poberať materské? Manžel, ktorý má na to nárok do júna alebo po oznámení o narodení druhého dieťaťa mu bude materské stopnuté a na materskú nastúpim ja? Dve rôzne pobočky mi dávaju rozdielnu odpoveď.

zalka
24. nov 2017

@gab1sol nezisťuj na pobočke, zisťuj na centrále ... napíš http://www.socpoist.sk/kontakty/48000s tam dostaneš najpresnejšiu odpoved... a co je psáno to je dáno, slová odveje vietor .. a na pobočkách klamú.