icon

Otec na materskej

zdena12345
16. nov 2016

píšem sem už niekoľký krát ohľadom materskej otca. Máme naplánované, že v januáry 2017 by išiel manžel na materskú s prvým synom, ktorý bude mať v 7/2017 3 roky, takže to víde len tak tak. Chceme to tak lebo minulý rok menil prácu a mal nižší plat. Tento rok mal vyšší, takže by mal mať vyššie materské. Popri tom by pracoval na dohodu u toho istého zamestnávateľa. Okrem prvého syna máme teraz 7 mesačného, ja budem doma s ním bez nároku na nejaké financie zo štátu. Naviac pracujem na dohodu o pracovnej činnosti, takže nejaké soc. aj zdrav. sa mi platia. Sú to ale malé sumy, keďže robím len pár hodín v mesiaci.
Právnik v manželovej firme mu radí, aby išiel ešte tento rok. Údajne sa majú robiť zmeny v zákone. No tým by bola materská dosť nižšia vzhľadom na nízku výplatu minulý rok. Chcem sa Vás spýtať, či viete o nejakých zmenách, ktoré budú mať vplyv na to, ako to chceme urobiť. Jediné čo viem je že sa má materské dvihnúť na 75%.
Prípadne viete mi poradiť ešte nejaké "vychytávky"?
Ďakujem

januskazv
27. nov 2017

Ahojte. Manželovi včera skončila MD a chcem sa ísť zase prihlásiť na UPSVaR na rodičák. Dajú mužovi na sociálke potvrdenie, že ukončil MD na počkanie, alebo máme čakať, že to príde poštou domov? Ďakujem.

majusqa77
27. nov 2017

@januskazv ist si pytat, daju na pockanie

januskazv
27. nov 2017

@majusqa77 ďakujem <3

zuzliq
27. nov 2017

Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, či je možné rozdeliť otcovu MD. Ak by napríklad vyčerpal najskôr 10 týždňov, následne by som ja poberala rodičovský príspevok a potom by znovu čerpal 10 týždňov. Všetko do 3 rokov dieťaťa.

marlenka222
27. nov 2017

Myslim si ze rozdelit nie. Ukoncit ano. To by uz bol.aky bordel este ze rozdelit. Bud ju ma alebo ju nema. Sice MD mozes cerpat do 3 rokov veku dietata ale mne lekarka vravela ze iba 1 ziadost. Cize ak raz skoncis,dalsiu ziadost aj keby po tyzdni uz nie je v zakone ze vystavia lebo kazdy poistenec ma narok na 1 ziadost -tam je aj take cislo ktore je registrovane na meno poistenca. Rodicak do 3 rokov veku dietata sa da kedykolvek. V soc.poistovni ti poslali list dokedy mas trvanie MD.

evittam
27. nov 2017

@zuzliq Nie.

zuzliq
27. nov 2017

Ďakujem.

gab1sol
27. nov 2017

@zalka Ahoj. Úmyselne som neodpisovala, lebo som chcela ešte volať na centrálu... Tak tam som dostala informáciu, že toto v metodike nemajú presne definované a preto to je na kompetencii pobočky, pod ktorú budem patriť. Ešte mi dala číslo na moju pobočku (prislúchajúca k adrese zamestnávateľa), ale tam som sa už nevedela dnes nakontaktovať.
A čo si už vôbec neviem predstaviť, ako budem figurovať voči SP, UPSVaR, aj voči zamestnávateľovi, keď ja budem rodiť (teda tesne pred pôrodom a po pôrode)? Môžem byť aj naďalej evidovaná ako pracujúci zamestnanec? Trošku komplikovaný prípad...

zalka
28. nov 2017

@gab1sol no asi len treba vyčkať.

martinkasimonko
28. nov 2017

Ahojte chcem sa spytat ked som zivnostnicka mne materske nevyde kedy moze ist otec na matersku?

zalka
28. nov 2017

@martinkasimonko neplatíš odvody do SP? ani nemáš dosť dní poistenia za posledné dva roky?
Otec môže ísť 6t po tvojom pôrode najskôr na MD.

martinkasimonko
28. nov 2017

Nie neplatim lebo mi to nevyslo 😐no bohuzial .A prispevok dostanem aj ked zivnost nezrusim?

zalka
28. nov 2017

@martinkasimonko a od kedy si živnostník a kedy si posledne platila, alebo bola zamestnaná?
Aký príspevok?

martinkasimonko
28. nov 2017

Uz 4 roky som ziv.pred tym som bola zamestnana .No ten rodicovsky prispevok myslim.

zalka
28. nov 2017

@martinkasimonko aha a ani min. rok si neplatila odvody do SP? kedy si platila či vôbec nie? .. na RP má nárok každý po pôrode,

martinkasimonko
28. nov 2017

Nie vobec som neplatila😶

aliby28
28. nov 2017

Ahojte, nemáte skúsenosť? či chodí aj nejaká kontrola či otec je fakt na materskej? Na papieri by bol, len v skutočnosti by robil... mal niekto takto? či je to riziko? ďakujem 🙂

evittam
28. nov 2017

@aliby28 Ake riziko?! Legálne môže byt z jednej zmluvy na MD a pracovať na inu s inou prac.poziciou-aj u toho isteho zamestnávateľa.
Je to tu pisane dookola a nielen v tejto diskusii.

catie85
28. nov 2017

Dievcata,prosim o radu. Od narodenia syna (6mes) som poberala rodicak. Teraz pobera muz matersku. Ja som nezamestnana,na podporu narok nemam. Mam sa niekde prihlasit? Ci co somnou? Este mame dceru (4r).

evittam
28. nov 2017

@catie85 Ahojky. Si prihlásená ako nezamestnana?

aliby28
28. nov 2017

@evittam dakujem, tak som to dobre pochopila,čiže môže bude na MD, v robote si vybavi zmluvu s inou prac.pozíciou, robí naďalej a dieťa je doma napr. so starými rodicmi, lebo matka sa musí vrátit spať do práce 🙂 dobre chápem?

evittam
28. nov 2017

@aliby28 Nie, matka moze zostat na RD bez nároku na RP. Vobec sa nemusi vratit do prace.
Naozaj, prečítaj si celu diskusiu a aj dalsie. Uz je to únavné pisat dookola to isté.

catie85
28. nov 2017

@evittam jej ahoj 🙂 ked mala Alzbetka 3r tak som sa bola tam nahlasit a poved.ze do evidencie nie,lebo ze nemam narok na podporu.tak som prihlasena ci nie?ja neviem 😂

evittam
29. nov 2017

@catie85 No ked nie si v evidencii tak nie.🙂
A Alžbetka chodi do skolky?
Takto - mozes byt na neplatenej predlzenej RD ale to musis nahlasit aj do ZP-ze sa staráš o dieta do 6rokov no a na SP si nahlásená ako osoba starajuca sa o dieťa do 6rokov-teda ak si sa prihlasila po prvej MD(ci ani tam si nemala narok) - pri nastupe na RD.

evittam
29. nov 2017

@catie85 Ale pri neplatenej predlzenej RD moze dieta chodit do skolky len na 4h.
Ak nesplnas ani jedno ani druhe tak mas dlh na ZP.

catie85
29. nov 2017

@evittam na zdravotnej som sa hlasila ked Alzbetka dovrsila 3roky. No len chodi do skolky od septembra,normalne na cely den.tak co teda robit.

evittam
29. nov 2017

@catie85 No platiť si sama ZP -od septembra, nahlasit tuto zmenu samozrejme na UPSVaR. No a ak si nechceš platiť sama ZP tak do evidencie uchádzačov o zamestnanie. A inak ak si nebola evidovana tak ani manzel si nemoze na teba odpisat NCZD.

evittam
29. nov 2017

@catie85 Ale pockaj - ja ťapa, ved ty mozes byt normalne na RD s malym bez nároku na RP pokial je manzel na MD. 😊😉

catie85
29. nov 2017

@evittam ja uz som taka domotana z toho ze co 😂 tak mam pozastaveny RP. Mam ist este teda na daky urad?

kaja01
29. nov 2017

@catie85 Na zdravotku sa zahlásiť ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov veku.