Otec na materskej
píšem sem už niekoľký krát ohľadom materskej otca. Máme naplánované, že v januáry 2017 by išiel manžel na materskú s prvým synom, ktorý bude mať v 7/2017 3 roky, takže to víde len tak tak. Chceme to tak lebo minulý rok menil prácu a mal nižší plat. Tento rok mal vyšší, takže by mal mať vyššie materské. Popri tom by pracoval na dohodu u toho istého zamestnávateľa. Okrem prvého syna máme teraz 7 mesačného, ja budem doma s ním bez nároku na nejaké financie zo štátu. Naviac pracujem na dohodu o pracovnej činnosti, takže nejaké soc. aj zdrav. sa mi platia. Sú to ale malé sumy, keďže robím len pár hodín v mesiaci.
Právnik v manželovej firme mu radí, aby išiel ešte tento rok. Údajne sa majú robiť zmeny v zákone. No tým by bola materská dosť nižšia vzhľadom na nízku výplatu minulý rok. Chcem sa Vás spýtať, či viete o nejakých zmenách, ktoré budú mať vplyv na to, ako to chceme urobiť. Jediné čo viem je že sa má materské dvihnúť na 75%.
Prípadne viete mi poradiť ešte nejaké "vychytávky"?
Ďakujem
@majusqa77
@evittam
Baby chcem vas velmi pekne poprosiť....ci je to v poriadku s tymito datumami?
Manzel by chcel ist na MD. Od 1.1.2018 by začal pracovať na živnosť v tej istej firme kde robil doteraz (5 rokov). Čiže nova zmluva od 1.1.2018. Potom nastup na MD može byť tiež od 1.1.2018? Či treba tam iny datum?(2.1.2018 alebo tak?) A potom ja tak isto zrušenie Rodič. prispevku k tomuto datumu? ci treba tam december 2017? dakujem.
Ahojte chcem sa spytat, mozem si MD ukoncit aj skor ako po 34 tyzdnoch? Kvoli tomu ze chce cerpat MD aj manzel a k 31.12.konci ako zamestnanec a mne MD konci az 13.2.2018
Baby, chcem sa prosím spýtať, môže ísť muž na MD k hocijakému dátumu? Konkrétne by šiel 15.1.2018? Je nejaká možnosť, že mu to neschvália práve kvôli tomuto dátumu? dakujem
Ahojte, zatiaľ iba zaciname zisťovať veci ohľadne materskej otca. Kedy je vhodné zamestnávateľovi oznámiť, že od 1.marca nastupuje na materskú? Je daná nejaká lehota? Že napr. 2 mesiace pred nástupom. A žiadosť o matersku treba odniesť skôr do SP, ako budeme vedieť či nám ju schvalia do tohto dátumu.? Alebo sa radšej opýtať na pobočke?
Ahojte..co vsetjo si musi matka platit ak zostane doma na rodicovskej dovolenke..a na matersku nastupi otecko szco? Aj zdravotku aj dochodkove? Ci staci zdravotku? Civani to ako sa pise v knihe Materska dovolenka?
@evittam ked som si v noci zadala do googlu, ze otecko na MD, tak vsade v kazdom prispevku pisali, ze matka si za ten cas musi platit zdravotne a starobne :( preto som sa opytala este raz, lebo v knizke som tiez citala ze netreba...
A nevies, ked pojde otecko na MD a ja zostanem doma, dcerka ma len 1 rok..do prace sa este nevratim, nepokazi mi to vymeriavaci zaklad na dalsiu retazovu matersku? lebo som mala maximalnu PN aj matersku a nechcem si to pokazit
Dobrý večer ...
Chcem vas požiadať o radu co spraviť ...
Manžel je v TPP na Pn-ke, mne skončila materská dovolenka a momentálne poberám rodičovský príspevok.
Manžel chce zamestnávateľa požiadať o prerušenie Pracovného pomeru a chce prejsť na materskú dovolenku este teraz v decembri.
Ma možnosť od januára 2018 sa zamestnať v inej firme na TPP, spadal by do kategórie poberať aj materskú aj mzdu u nového zamestnávateľa???
Čítala som že je to možné ...
Je to naozaj tak??? 🙂
Dakujem za radu a informácie
Ano je to mozne ale nemusi ukoncit pracovny pomer u stareho zamestnavatela, moze ho ukoncit az ked mu skonci materska
Ale musi mat odrobene urcite dni tak ako zena ked ide na md
kocky, moze byt v zdravotnej poistovni ako osoba starajuca sa o dieta do veku 6 rokov vedeny aj otec dietata?

@kaja01 som nahlasena na starsiu dcéru (4r).takze to ist zmenit na mladsieho na ktoreho pobera muz materské?