icon

Otec na materskej

zdena12345
16. nov 2016

píšem sem už niekoľký krát ohľadom materskej otca. Máme naplánované, že v januáry 2017 by išiel manžel na materskú s prvým synom, ktorý bude mať v 7/2017 3 roky, takže to víde len tak tak. Chceme to tak lebo minulý rok menil prácu a mal nižší plat. Tento rok mal vyšší, takže by mal mať vyššie materské. Popri tom by pracoval na dohodu u toho istého zamestnávateľa. Okrem prvého syna máme teraz 7 mesačného, ja budem doma s ním bez nároku na nejaké financie zo štátu. Naviac pracujem na dohodu o pracovnej činnosti, takže nejaké soc. aj zdrav. sa mi platia. Sú to ale malé sumy, keďže robím len pár hodín v mesiaci.
Právnik v manželovej firme mu radí, aby išiel ešte tento rok. Údajne sa majú robiť zmeny v zákone. No tým by bola materská dosť nižšia vzhľadom na nízku výplatu minulý rok. Chcem sa Vás spýtať, či viete o nejakých zmenách, ktoré budú mať vplyv na to, ako to chceme urobiť. Jediné čo viem je že sa má materské dvihnúť na 75%.
Prípadne viete mi poradiť ešte nejaké "vychytávky"?
Ďakujem

lulipu
5. dec 2017

Ahojte,tento mesiac sa vraciam z prace na RD a manzel ide z MD do prace. Na ake urady ist a ake papiere nam treba vybavit? Dakujem

holka01
5. dec 2017

Ahojte baby, asi hlavne @evittam 🙂

prosim o pomoc v datumoch:

nastup na moju MD mozem mat bud k 15.2. alebo k 1.3.
Po mojej MD by nastupil na MD manzel (splna vsetky podmienky).
Cize jeho nastup by bol bud 11.10 alebo 25.10. podla lehotnika na vyplatu MD.
Ja budem doma na RD bez naroku na RP.
Ukoncenie manzelovej MD bude teda bud 24.4. alebo 8.5.

Vyhodnejsie by pre nas bolo, aby som nastupila na MD 15.2. pretoze by nadvazne na seba koncila manzelova MD 24.4. a od 25.4. by som poberala RP uz ja, cize za april by sme dostali alikvotnu ciastku jeho MD a cely RD.
Nema s tym poistovna problem?
Nesnazia sa nejak posuvat tu muzsku MD tak, aby vysiel koniec MD na zaciatok mesiaca a tym padom alikvotna ciastka by bola mensia?
Moze sa stat, ze by manzelovu MD neschvalili prave kvoli tomuto datumu, ci musia ju schvalit v nami vybranom datume, ak ma na nu narok?

Vopred vdaka

gab1sol
5. dec 2017

V piatok som bola na sociálnej poisťovni kvôli mužovej žiadosti o MD. Takže pre žiadosť si musí prísť on osobne (chcela som, nech mi dajú tlačivo, aby si ho doma vypísal a potom len zaniesol), keďže ju dajú proti OP. A toto mi dali - čo potrebujeme k žiadosti - pre info, ak by sa to niekomu hodilo. Bola to pobočka v BA na Záhradníckej ulici (pri Slovanete).

jannybond
5. dec 2017

@gab1sol dakujem za info, hlavne ten posledny odsek ... som nevedela ze ja sa musim z dochodkoveho poistenia odhlasit pokym bude muz na materskej ...

michellevendero
5. dec 2017

@jannybond ten posledný odstavec je zlá informácia ☝🏻☝🏻☝🏻 Pokiaľ má matka zachovaný pracovný pomer, musí mať nahlásené neplatené voľno a netreba registračný list fyzickej osoby - odhlášku.

gab1sol
5. dec 2017

@jannybond v našom prípade to bolo prvé, čo nás upozorňovali, že musíme urobiť.

majusqa77
5. dec 2017

@jannybond
@michellevendero ja viem tak, ze stat moze platit jednemu rodicovi na jedbo dieta do 6 rokov. Bud sa dohodnu komu, alebo tomu, kto sa prihlasi skor.

@michellevendero a matka moze v praci ostat na rd, ziadne neplatene volno. Zamestnavatel nemusi nic vediet

jannybond
5. dec 2017

@michellevendero a pokial matka nema zachovany pracovny pomer?

gab1sol
5. dec 2017

@michellevendero ono, možno to radšej takto napíšu, aby sa každá mamička išla odhlásiť, ale napríklad mňa sa pýtali, čo bude so mnou, kým manžel bude na MD a keďže ja budem zamestnancom, musela som sa odhlásiť. Ak by som dala inú informáciu, tak verím a dúfam, že by ma správne usmernili a ak by nemalo dôjsť k odhláseniu, tak by ma snáď neodhlásili.

michellevendero
5. dec 2017

@majusqa77 predpokladám, že mamička je už prihlásená v sociálnej poisťovni a otecko ide poberať MD, ktoré si môže uplatnit do 3 rokov veku dieťatka. Pokiaľ matka nastúpi do práce, tak v tom prípade musí dať RLFO odhlášku zo starostlivosti o dieťa, nakoľko by mala duplicitne platené dôchodkové.

michellevendero
5. dec 2017

@jannybond ak ste prihlásená o starostlivosť, tak sa nič nedeje.

majusqa77
5. dec 2017

@michellevendero ak nastupi do prace, ano. Ale ona moze ostat aj doma na rd

jannybond
5. dec 2017

@michellevendero takze sa odhlasit nemusim??? ... a teda ked sa neodhlasim tak stat bude platit dochodkove mne, ale mojmu muzovi nie ... chapem to spravne?

michellevendero
5. dec 2017

@gab1sol
@majusqa77
@jannybond

veď keď je otec na MD tak matka je prihlásená na RD v sociálnej poisťovni..akurát z ÚP nepoberá rodičák...

michellevendero
5. dec 2017

@gab1sol
@majusqa77
@jannybond
Netreba RLFO odhlášku, pokiaľ nejde matka do práce. RLFO odhláška je kvôli tomu, aby nebol súbeh dôchodkového poistenia.

michellevendero
5. dec 2017

@jannybond pokiaľ nejdeš nastúpiť do práce, tak Ty môže mať rolu štát do 6 rokov veku dieťaťa v sociálnej poisťovni otvorenú. Otecko, ktorý ide na MD, on prihlášku nedáva, jemu to ide priamo zo systému z nemocenského.

jannybond
5. dec 2017

@michellevendero takze ked sa neodhlasim a muz pojde na matersku, tak stat bude platit dochodkove nam obom ??? Alebo len mne a jemu nie??? Dakujem

michellevendero
5. dec 2017

@jannybond nie je podstatné, kto poberá materské. Ak žena počas toho, čo je chlap na materskej nepracuje, môže byť poistená v sociálnej poisťovni - žiadnu odhlášku nedáva.

michellevendero
5. dec 2017

@jannybond keď má niekto materskú, tak je automaticky prihlásený do systému a nedáva prihlášku = muž to má automaticky. Prihláška je potrebná, až pri rodičovskej dovolenke = matka vyčerpá materskú a príde vypísať prihlášku. Pokiaľ nastúpi hoc na dohodu, alebo akýkoľvek pracovný pomer, musí dať odhlášku, nakoľko by bol súbeh dôchodkového poistenia. Ak dohodu, alebo pracovný pomer ukončí a dieťa ešte nemá 6 rokov, tak si opäť vypíše prihlášku o starostlivosť o dieťa.

jannybond
5. dec 2017

@michellevendero dakujem uz chapem, ze ja zostavam prihlasena kedze nepracujem a muza prihlasia tiez, automaticky ked nastupi na matersku, teda budeme prihlaseni obaja ... 👍

michellevendero
5. dec 2017

@jannybond správne 👍🏻 Ty musíš na úrade práce pozastaviť vyplácanie rodičovského, nakoľko bude mať muž materskú.

jannybond
5. dec 2017

@michellevendero ano ano, na upsvar pozastavit vyplacanie rodicaku a na zdravotke sa prehlasit z osoby poberajucej rodicak na osobu starajucu sa o dieta do 6 rokov. Potom muz poda ziadost o materske s potrebnymi prilohami. To by malo byt vsetko z tych uradovych vybavovaciek.

jannybond
5. dec 2017

@michellevendero nevies prosim nahodou aku funkciu ma pre socialnu poistovnu ta dohoda medzi rodicmi ???... nemam s nou ziadny problem, len ma cisto zo zvedavosti zaujima ze preco ju chcu ... 😉

meja3
5. dec 2017

Dnes som bola na urade prace pozastavit vyplacanie RD z dovodu, ze muz nastupuje na MD a pani mi tvrdila, ze zmenu nemozem dat k dnesnemu datumu, ale k prvemu v mesiaci a ja na to, ze to nie je pravda, ze mozem. Ona povedala, ze tam mozem dat dnesny datum, ale schvalia mi to aj tak k prvemu. A este mi poradila, ze sa mam vzdat moznosti odvolania voci rozhodnutiu, ze potom dostanem rozhodnutie skor. Oni snad robia vsetko preto, aby ludom uskodili a nie pomohli...

evittam
6. dec 2017

@meja3 Presne si to vystihla. Maju to tak príkazom. Bohuzial.
@michellevendero S jednym nesuhlasim- obdobie kedy bude muz na MD sa zapocitava len jednemu z rodičov do dochodku,nie obom.🙂

limetka713
6. dec 2017

@meja3 prosim ta,ked si bola zrusit vyplacanie RP k vcerajsiemu datumu tak muz ide od akeho datumu poziadat o MD..? Dakujem

gab1sol
6. dec 2017

@meja3 my sme dali pôvodne zrušenie k 30.11., nástup na MD k 1.12. a na úrade nám sami poradili, že to máme zmeniť na 1.12. a nástup na 2.12., aby som na ešte za december dostala RP. Už mám doma aj rozhodnutie, kde je uvedené, že k 1.1.2018 mi je ukončené vyplácanie RP z dôvodu, že od 2.12. nastupuje otec dieťaťa na MD. Vysvetlené mi to bolo tak, že ten januárový dátum tam je preto, aby som ešte v systéme figurovala, aby mi bol RP za december vyplatený, aj keď to je ukončené k 1.12., čo je v rozhodnutiu uvedené. UPSVAR v Žiline.

panipanka
6. dec 2017

@limetka713 tusim ze je to vzdy od prveho v vonom mesiaci... preto je lepsie poziadat ku koncu mesiaca aby tam neboli "nezaplatene dni". ale prever si to pre istotu este pls ale zsa sa mi ze je to takto lebo bracho to riesil cca 3 mes dozadu

jannybond
6. dec 2017

@evittam obdobie materskej sa započitava otcovi do dôchodku (štat za neho plati dôchodkove v tomto obdobi automaticky) a matka, ktora nema pracovny pomer (t.j. je nezamestnana), je stale (aj počas otcovej materskej) považovana za osobu starajucu sa o dieta do 6 rokov, a za nu tiež nadalej plati štat dôchodkove. Teda plati obom. Včera mi to @michellevendero trpezlivo a podrobne vysvetlovala, a dnes som našla aj članok od Mihala, ktorý to potvrdil.

Citujem članok od mihala: Podľa § 128 ods. 5 ZSP štát platí dôchodkové poistenie za otca zamestnanca alebo SZČO v čase, kedy sa mu vypláca materské.
Za matku, ktorá zostane doma v tomto čase štát aj naďalej platí dôchodkové poistenie podľa § 15 ods. 1 písm. c) ZSP.
zdroj: http://www.relia.sk/Article.aspx?ID=119 ,članok sa vola Kniha Materská: Kapitola 1.6 PRAVIDLÁ TÝKAJÚCE SA MATKY V ČASE KEDY OTEC POBERÁ MATERSKÉ

evittam
6. dec 2017

@jannybond Nie som si ista. A už vôbec nie Mihalom.
@majusqa77 co ty na to?😉