Otec na materskej
píšem sem už niekoľký krát ohľadom materskej otca. Máme naplánované, že v januáry 2017 by išiel manžel na materskú s prvým synom, ktorý bude mať v 7/2017 3 roky, takže to víde len tak tak. Chceme to tak lebo minulý rok menil prácu a mal nižší plat. Tento rok mal vyšší, takže by mal mať vyššie materské. Popri tom by pracoval na dohodu u toho istého zamestnávateľa. Okrem prvého syna máme teraz 7 mesačného, ja budem doma s ním bez nároku na nejaké financie zo štátu. Naviac pracujem na dohodu o pracovnej činnosti, takže nejaké soc. aj zdrav. sa mi platia. Sú to ale malé sumy, keďže robím len pár hodín v mesiaci.
Právnik v manželovej firme mu radí, aby išiel ešte tento rok. Údajne sa majú robiť zmeny v zákone. No tým by bola materská dosť nižšia vzhľadom na nízku výplatu minulý rok. Chcem sa Vás spýtať, či viete o nejakých zmenách, ktoré budú mať vplyv na to, ako to chceme urobiť. Jediné čo viem je že sa má materské dvihnúť na 75%.
Prípadne viete mi poradiť ešte nejaké "vychytávky"?
Ďakujem
@sandey zo stranky soc.poistovne:
Za predpokladu, že zamestnankyňa poberá dávku materské (nie rodičovský príspevok), uplatňuje sa na ňu vylúčenie povinnosti platiť poistné, t. j. nie je povinná (ani ona ako zamestnankyňa ani jej zamestnávateľ) zo zúčtovaného príjmu zo závislej činnosti platiť poistné na sociálne poistenie z uzatvorenej dohody. Poistné platí iba zamestnávateľ, a to na úrazové poistenie, keďže na úrazové poistenie sa vylúčenie nevzťahuje.
moj muz je na materskej a popritom pracujeme a vobec nemám výčitky... 🙂
@sonnya Ty platíš moju alebo môjho muža MD?! Sa zobuď a začni rozmýšľať kto mi tú MD zaplatil. Ja som tomuto štátu odvádzala nemalé odvody a dane 10 rokov a za to, že som rok bola SZČO a neplatila som ten rok odvody tak som dostala veľké ..... a nie MD!!!!! A teraz mi povedz, že tú druhú MD si mi zaplatila ty! Vôbec sa tomu nerozumieš ale vypisuješ hlúposti. To, že z tvojich daní tu žije xy iných darmožráčov čo v živote nepracovali - to je v poriadku?! To, že niekto sedí niekde vyššie a ani tam nie je a dostáva plat, ktorý dostáva - to je tiež v poriadku? A tu budeš vypisovať ako tu niekto ide zneužívať štát za svoje peniaze - si ma pobavila......Ale neznalosť neospravedlňuje. Ale aspoň držím .....keď neviem o čom píšem.
Prepáčte všetkým ale musela som.....😇
@sonnya to ako by si tot y chcela, je ejdna vec......nas stat to takto umoznuje a popravde, hlupak je ten, kto to nevyuzije......uplne legalne....a ano, nemam zaidne vycitky, ze pracujeme, dieta v skolek a poberame matersku a ako uz bolo vyssie pomenute,e ste sme to vyratali tak,a by sme v mesiaci antupu i ukoncenia dostali aj rodicovky ( 400E mi z nema nepadne)......tak ako tvoje, moje a neviem koho penaize idu na dochodky, davky v hmotnej nudzi, nezamestnanych......tot aztial som sa teda skaldala im, konecne chceme nieco z tych odvedenych penazi pre seba.......odviedli sme tam mozno viac ako ty a ty sa rozculujes......niekto sedi na rodicovskych 6-9 rokov....to ako ekby som sa rozculovala, ze naco tak dlho, ved beru prispevok z mojich penazi...halooo, apni, sa zobudte.....a ako vravim, nech sa paci, amte tiez moznsot to vyuzit......
to je az smiesne..ked sa tu mamicky rozculuju ze aky je maly rodicak a ze treba ist strajkovat, tak vsetko v poriadku, len nech 3+3+3 a x rokov beru od statu a nic nerobia...to sa tu vsetky podporia..tiez ked sa vypytuju ako oblbnut posudkovych lekarov len aby dostali predlzeny rodicak do 6r zo zdravotnych dovodov aj ked dieta zdrave ako repa, ale sak diagnozu najdeme, len aby mamicka nemusela do prace a dalej dostavala prispevky ( tym myslim naozaj tie, co spekuluju, nie tie co maju chore deticky)..tak to je tu kopec moznosti a rad ako na to...ale ked chceme uplne legalne dostat aspon nieco od statu na co sme roky odvadzali dane a odvody a mozno je toto jedine co naozaj dostaneme, lebo budeme dalsich 30 rokov odvadzat odvody a v starobe po nas ani pes nestekne, tak sa niekto tu bude pozastavovat...mamicka co otehotnela v 20 a nikdy nerobila sa tu postazuje ako nema z coho zit a vsetci jej radia ake davky si vybavovat, to hej..len si nechat dieta a starat sa a stat hnusny ako sa nestara....ale ti ludia co na to maju zakonny narok a ktori si ozaj zasluzia aj dostat a nie len davat, tak este akoze zneuzivaju...no niektori to ozaj maju riadne pomylene..a hlavne, ked na to ma narok uplne kazdy...ale tak musime poodsudzovat ostatnych, ked ja mam muza co by sa na to nikdy nedal, co by bud nebol schopny ist na matersku, ved to ma zena, alebo nema moznost to s pracou urobit tak ako zakon umoznuje....nemozem ja, nech nemoze ani druhy...take slovenske..
@m.i.r.i Presne a pekne si to vystihla - typická slovenská vlastnosť, ktorá tu bude asi naveky - ľudská závisť - "nemám ja - nebude mať ani sused". Alebo ako tu už bolo napísané - proste niekto niečo nevedel a nevyužil to - tak prečo by to mali mať druhí......keď ja som bol taký nevedomý a nevedel som si to zistiť....😉
Ahojte. V Novembri sa mi narodila dcérka. Priateľka teraz poberá materskú vo výške 203,20 eur nakoľko pred narodením poberala peniaze na svojho prvého chorého syna (5 rokov). JA nakoľko som zamestnaný chcem ísť na materskú ja, aby som tým vlastne zlepšil finančné možnosti rodiny. Aké sú podmienky na to aby mohol ísť otec na materskú, ktorá by bola vyrátaná z môjho terajšieho príjmu? Ďakujem za rady
@lili2811 Take iste ako aj pri matke. Musis mat splnenu podmienku 270dni NP a ak chces mat MD pocitanu z terajsieho platu tak by si musel ist na MD az v r.2018. Ak by si isiel na MD tento rok tak tvoj VZ pre MD bude hruby prijem za r.2016.
A priatelka pravdepodobne nepobera MD ale RP. Ak pojdes na MD ten sa zrusi.
Tak potom ako to je? Má 5 ročného syna na ktorého poberá peniaze kvôli zlému zdr. stavu. A Teraz na našu malú potom poberá RP nie? Vieš niesme spolu a ja zistujem ako najlepšie zabezpečiť svoju dceru
Ona by chcela aby som sa k nej vrátil. Minimálne kvôli malej... Keďže som videl (keď som bol za malou pozrieť) ako tam žijú, premýšľam že by som sa k nej vrátil a zabezpečil pre svoju dcéru aspoň základné potreby. V dome žijú bývalá priateľka, jej mama, jej syn 5 ročný a naša dcérka 3 mesačná. Viem že na malého brala cca 200eur (asi ten RP) a teraz na malú by mala tiež brať minimálne ten RP nie? Na materskú asi nárok nemá keďže nebola nikdy zamestnaná. Tak som myslel že či môžem poberať materskú ja na malú
Teraz som sa dozvedel že poberá RP + PND dokopy 226,72 na syna a na malú len 23,52. Toto bude do 6.3. kedy syn dovŕši 6 rokov. Potom bude brať to isté na malú. Ponúkol som jej možnosť že by som sa k nej vrátil a poberal materskú ja ktorá by bola vyrátaná z môjho terajšieho príjmu. S tým nesúhlasí, vraj bude radšej žiť y 230 eur ako z nejakých cca 600 eur. JE TOTO NORMÁLNE???
Minulý rok v januári sme sa dali dokopy. Súhlasil som s jej návrhom aby som šiel bývať k nej. V dome okrem priateľky bývala aj jej sestra, mama a jej syn z prvého manželstva. Pokým som ešte mal peniaze bolo všetko v poriadku. No časom sa peniaze minuli a ja som nevedel nájsť prácu v blízkosti bydliska. Medzitým som svojpomocne dal do poriadku deravú strechu, plesnivé soc. zariadenia a pod. Na veľkú noc za mnou prišla s tým aby som vypadol... Proste už som nemal peniaze, bol som nepotrebný. Tak som sa odsťahoval k rodičom cca 300km. Pred par týždňami mi napísala že máme dcéru... Aj napriek tomu ako sa ku mne zachovala som ochotný sa k nej vrátiť kvôli malej. Bol som pozrieť malú, a bol som v šoku. Všetko zanedbané, práčku nemajú, kúria v peci v obývačke tuhým palivom (syn je astmatik) a aj tak je tam zima a špina všade... Keď sa snažím jej pomôcť a hlavne svojej dcére tak sa takto k tomu postavila...
A posielas jej nejake peniaze na dietatko? Riesenim by mohlo byt ponuknut jej aby isla byvat k tebe, ak je taka moznost, s oboma detmi. ty mas vlastne byvanie?
@tarvika Momentálne neposielam. Keď som tam bol tak som malej nakúpil plienky a mlieko nakoľko je na umelej výžive. Ako som spomenul, viem to niečo vyše dvoch týždňov. Ponúkol som jej možnosť ísť bývať spolu, no ona odmieta odísť zo svojho domu. (Ktorý jej za chvíľu padne na hlavu)
Práveže chce byť so mnou, ale tam v tom dome. Všetci ( Traja dospelí, a dve deti) v jednej izbe ako sardinky. Pretože v tej jedinej izbe je zdroj tepla. Celý dom je zanedbaný, bez práčky a všade špina a vlhkosť. Ako zabezpečím že "moje" peniaze dostane malá? Už teraz všetci žijú z 240e. Mám chuť tam poslať sociálku, no bojím sa že malá skončí v ústave :(
Ako to myslíš skončiť u mňa? Myslíš malá keďže jej mama nechce? Pretože ten dom v ktorom býva je jej a jej sestry. Preto z neho nechce odísť. Lenže asi nevidí, alebo nechce vidieť že toto nie je vhodné prostredie pre deti

@sorciera24 ďakujem za odpoveď, Pravdepodobne sa na to nedáme, nevychádza nám to dátumovo a potrebovali by sme ústretovosť od ľudí, ktorí nie sú ústretoví 😉