Otec na materskej
píšem sem už niekoľký krát ohľadom materskej otca. Máme naplánované, že v januáry 2017 by išiel manžel na materskú s prvým synom, ktorý bude mať v 7/2017 3 roky, takže to víde len tak tak. Chceme to tak lebo minulý rok menil prácu a mal nižší plat. Tento rok mal vyšší, takže by mal mať vyššie materské. Popri tom by pracoval na dohodu u toho istého zamestnávateľa. Okrem prvého syna máme teraz 7 mesačného, ja budem doma s ním bez nároku na nejaké financie zo štátu. Naviac pracujem na dohodu o pracovnej činnosti, takže nejaké soc. aj zdrav. sa mi platia. Sú to ale malé sumy, keďže robím len pár hodín v mesiaci.
Právnik v manželovej firme mu radí, aby išiel ešte tento rok. Údajne sa majú robiť zmeny v zákone. No tým by bola materská dosť nižšia vzhľadom na nízku výplatu minulý rok. Chcem sa Vás spýtať, či viete o nejakých zmenách, ktoré budú mať vplyv na to, ako to chceme urobiť. Jediné čo viem je že sa má materské dvihnúť na 75%.
Prípadne viete mi poradiť ešte nejaké "vychytávky"?
Ďakujem
A teraz ako zistiť čo je y právneho pohľadu hrozné prostredie. Nemajú práčku, v dome sa drží vlhkosť a kuria pevným palivom v kameách v izbe kde sú celý deň a aj spávajú... Kúpeľňa a WC je nehygienické a WC nefunkčné. Podľa mňa je to dosť hrozné
Aha to si ty autor. Nuz, mozno to ty tak hrozne vnimas a mozno to nie je az take. Nato je ta socialka aby to vedela nestranne posudit.
Áno, ja som autor :D
Aj mňa napadlo či to len tak JA nevidím. Myslíš že ak to bude posudzovať socialka, a aj oni uznajú že prostredie vhodné naozaj nieje, možu jej malú zobrať a skončí v ústave? čo som si pozisťoval tak v tomto štáte má otec minimálne šance na zverenie do starostlivosti
To si uvedomujem že je to zodpovednosť. No pre svoju dcéru urobím všetko čo bude v mojich silách. Nevieš ako lebo kde zistiť aké podmienky sú "vhodné" ? Napríklad nemám svoje bývanie. Bývam v podnájme. Ona má dom svoj, ale aký...
Spojil som s právnikom tak čakám na odpoveď.... Najdôležitejšie je aby malá nakoniec neskončila v ústave.
@lili2811 najdolezitejsie je dobro dietata. Nepoznam teba ani tvoju ex preto mozem len polemizovat. Z tvojho.opisu zije v skromnych podmienkach no nepises nic o tom ci je dobra matka. Vziat dieta matke (v akomkolvek veku) je tragedia, o by bola posledna moznost.
Nemyslím si že je dobrá matka. Skôr nezodpovedná. Veľa ľudí žije v skromných podmienkach. Ponúkol som jej aj takú možnosť, že sa k nej vrátim kvôli malej, ale na materskej budem ja, pretože by mi ju vyrátali z príjmu. Povedzme okolo 500e. No ona nesúhlasí a radšej bude poberať len 200 eur ako doteraz. Tak potom čo si myslieť
@lili2811 tvoj zaujem a snaha su chvalyhodne no neda sa na vsetko pozerat cez peniaze, skus sa nad tym zamysliet z jej pohladu
1. Musela by podpisat ze ti.dieta zveruje do opatery. Cloveku s ktorym z nejakeho dovodu uz davno nie je v styku.
2. Prisla by o jediny prijem a bola by zavisla na tvojej dobrej voli.
3. Vztah len kvoli detom nema buducnost.
Stav ktory opisujes sucasnym standardom asi nevyhovuje ale ja stale vidim to dieta ktore vezmu od matky, je to tristna predstava. Skus sa s nou radsej nejako.dohodnut. ak mas urcene otcovstvo platit budes musiet aj bez zaruky kde tvoje peniaze skoncia.
Nechcem pripraviť matku o dieťa. Určenie otcovstva sa bude riešiť koncom mesiaca pretože do rodného listu udala otec neuvedený a mne oznámila že mám dcéru až po dvoch mesiacoch. "Vraj" sa so mnou nemala skôr ako spojiť...
@lili2811 zda sa ze si vcelku rozumny. Drzim ti palce aby sa cela situacia vyriesila co najlepsie ako sa len v tomto stave da.
@lili2811 V tom prípade by ste ani nemohli poberať materské.
@marcelatje Ďakujem ;)
@havana_frost Nerozumiem. Prečo?
@lili2811 lebo pravne nie si otec dietata co sa aleda vyriesit jednou spolocnou navstevou matriky spolu s matkou dietata a suhlasnym vyhlasenim o otcovstve preco ste to neurobili doteraz ?
Ešte raz opakujem, že viem o tom cca 3 týždne. Ja žijem a pracujem v MA a ona žije v Komárne. Viem že toto sa bude riešiť na matrike...
@lili2811 no len ides na to zhurta hned riesit matersku pekne postupne najprv otcovstvo potom na sude dorirsit vyzivne a kontakt s dietatom a teda bude zavisiet najm od nej co bude dalej
Chápem že to takto vnímaš, no ide mi len o dobro malej... Ťažko sa mi zmieruje s tým, že 2 dospelé a 2 deti budú žiť z nejakých 300e na úkor mojej dcéry
@lili2811 Ja ti to poviem len z tej právnej stránky. Kým nie si otec - si legálne nikto. Môžeš dobrovoľne prispievať na dieťa a určite to bude neskôr na prospech pri prípadných súdoch, pretože matka môže žiadať výživné až 3 roky spätne (ale od legitímneho otca uvedeného v rodnom liste). A aj príspevok na výbavičku a veci spojené s tehotenstvom a pôrodom. Ale to až keď budeš určený ako otec. Čo sa dá vybaviť súhlasným vyhlásením na matrike, ak obaja súhlasíte. Ak bude matka žiadať výživné súdne, veľmi pravdepodobne ti nejaké vyrúbené bude a ako s tým bude nakladať už ty moc neovplyvníš. Samozrejme, vždy budeš môcť kontaktovať úrad práce (sociálnych vecí a rodiny) , ak budeš mať pochybnosti o výžive a výchove dieťaťa. Ale nemyslím, že ti nejako extrémne pomôžu alebo dohliadnu, že výživné minie len na dcéru. Aby s tebou bývali (hocikde) alebo aby si mohol poberať materské - ju nijako a to ani legálne, nedonútiš. Musí chcieť matka. Ak matka nebude súhlasiť so zverením dcéry do tvojej starostlivosti na dobu poberania materského (SP vyžaduje takýto papier, nie súdny, je to len taká dohoda rodičov), tak nárok na materské ani nezískaš. Ja ti radím platiť dobrovoľne nejaké výživné (vždy uveď že je to výživné, alebo že je to pre dcéru), určiť otcovstvo - buď súhlasne, alebo ak matka cukne, tak podať návrh na súd, dohodnúť sa s matkou na starostlivosti a výchove - ak sa nedohodnete - tak upraviť styk súdne. Môžeš dieťa žiadať aj do výhradnej starostlivosti.
Žienky poraďte... Manžel momentálne pracuje na zmluvu.. ja som na RD. Plánujeme aby šiel na MD manžel... A tu potrebujem poradiť... Ak pôjde na živnosť mesiac pred nástupom na MD z čoho sa mu bude rátať výška MD? Z VZ z roku 2016(zo zmluvy)? Alebo musi mať ako živnostník tiež niečo odpracované? Nerada by som niečo zanedbalA... Ja nástupom do práce.. čiže by sme si pohli... Môj plat, MD a manžel ako živnostník môže pracovať...
No nie som si istá, či keď pojde zo živnosti, ci mu dajú MD...
@casperka1980 Malo by to byt z roku 2016. Ved zo zivnosti by mu to nemali z coho vyratat....
@casperka1980 a on chce zostat u toho isteho zamestnavatela? Nemusi otvarat zivnost.Staci uzavriet novu dohodu a tu z ktorej sa bude vyplacat MD sa zrusi
A môže živnostník ísť na MD?
Ano moze a moze popri MD mat aj prijem. Moj manzel je SZCO a skoncila mu MD teraz koncom januara
@casperka1980
V prvom rade musí mať splnenú podmienku 270 dní nemocenského poistenia za posledné dva roky a aktívne poistenie, čo v prípade začínajúcej živnosti nebude. Vo všeobecnosti je vymeriavací základ z minulého roka, ak daná zmluva (pracovný pomer) trvá.
@sandey samozrejme musi si pred nastupom na MD platit odvody.Nesmie vyuzit tu moznost, ze prvy rok podnikania su odvody nepovinne.Pocas MD potom SZCO neplati odvody ani do Soc.poist. ani do zdravotnej

myslela som ze ak by si na nu poslal socialku a ta by zhodnotila ze prostredie nie je vhodne, mohol by si poziadat sud o zverenie dietata do tvojej starostlivosti. ale naozaj by prostredie muselo byt hrozne.