icon

Otec na materskej

zdena12345
16. nov 2016

píšem sem už niekoľký krát ohľadom materskej otca. Máme naplánované, že v januáry 2017 by išiel manžel na materskú s prvým synom, ktorý bude mať v 7/2017 3 roky, takže to víde len tak tak. Chceme to tak lebo minulý rok menil prácu a mal nižší plat. Tento rok mal vyšší, takže by mal mať vyššie materské. Popri tom by pracoval na dohodu u toho istého zamestnávateľa. Okrem prvého syna máme teraz 7 mesačného, ja budem doma s ním bez nároku na nejaké financie zo štátu. Naviac pracujem na dohodu o pracovnej činnosti, takže nejaké soc. aj zdrav. sa mi platia. Sú to ale malé sumy, keďže robím len pár hodín v mesiaci.
Právnik v manželovej firme mu radí, aby išiel ešte tento rok. Údajne sa majú robiť zmeny v zákone. No tým by bola materská dosť nižšia vzhľadom na nízku výplatu minulý rok. Chcem sa Vás spýtať, či viete o nejakých zmenách, ktoré budú mať vplyv na to, ako to chceme urobiť. Jediné čo viem je že sa má materské dvihnúť na 75%.
Prípadne viete mi poradiť ešte nejaké "vychytávky"?
Ďakujem

gab1sol
11. dec 2017

@limetka713 o zrušenie som požiadala v ZA (podľa trvalého pobytu). Najskôr sme žiadali zrušiť k 30.11., ale potom nám povedali, že to máme posunúť na 1.12., aby som dostala ešte RP za december. Vyjadrenie mi prišlo teraz začiatkom decembra, že k 1.1.2018 je zrušené vyplácanie RP z dôvodu, že od 2.12. preberá starostlivosť muž. A muž musel tiež predložiť potvrdenie, že nepoberá RP a to mu vystavili na počkanie na prízemí.

limetka713
11. dec 2017

@gab1sol aha, dobre dakujem pekne, ešte prosím ťa posledná otázka, ked ti prišlo vyjadrenie začiatkom decembra, kedy si ho bola zrušiť, pamatáš si aspon približne? že či to je fakt tých 30 dní ma zaujíma 😀
Na prízemí mu to vystavili? a kde tam? ja že na podateľni na prvom

vdaka

gab1sol
11. dec 2017

@limetka713 prvýkrát som to zaniesla koncom októbra, začiatkom novembra. O pár dní išiel manžel pre svoje potvrdenie (možno aj na prvé poschodie, neviem, kde presne to bol), odtiaľ sa dostal k pani, čo to ma na starosti, ona nám poradila, že to máme posunúť, tak si to poznačila, že jej donesiem opravenú žiadosť a tú som tuším zaniesla 24.11.

michalka91
11. dec 2017

@oskvarka dakujem velmi pekne tal najblizsie az 29.12. Na urady...preco od 29.12.? Ten den sa uz nerata ? Lebo od 29.12. Som napisala md muza ... a viem ze subeh md a rd nesmie byt ani jeden den. Musim este zistit ohladom dochodkoveho. Dakujem 😉

PROSIM VAS AKO JE TO S DOCHODKOVYM POISTENIM BABENY?

-Ja odhlasena z rodicovskeho prispevku , nezamestnana , mozem byt prihlasena na dochdkovom poisteni, ked bude otec od 29.12-31.12.17 iba na md a od 1.1.2017 zamestnany inde ? A to zdravotne poisstenie je ozaj ok? Mozem byt nahlasena ako osoba starajuca sa o dieta do 6r. Na ktore otec pobera md ?

pallacinka
11. dec 2017

Rada by som poprosila o dalsiu radu, sice trosku mimo temy, ale vy tu vsetko viete a pani na urade mi nevedela poveda. Je zdravotne poistenie matky na Slovensku podmienkou k poberaniu davok (ide mi hlavne o RP a prispevok pri narodeni dietata)? Chcela by som zostat poistena v Nemecku, vsetky ostatne podmienky splname, len sa bojim, ci moje nemecke zdravotne poistenie nebude prekazkou. Dakujem vopred za kazdu radu!

totatimeka
12. dec 2017

Ahojte baby. Veľmi ste mi tu pomohli pri vybavovaní materskej pre manzela a znova sa na vás obraciam. 2.1. Má syn 3 roky takze manželovi materska skončí vtedy. Niekedy dávnejšie som tu čítala ze da sa požiadať o predčasne ukončenie materskej napriklad k 28.12. s tym ze by som si ešte ja požiadala o rodičák a potom 2.1. by mi rodičák skončil... či je to blbost?
Pokiaľ to takto nejde tak ako pri ukončení materskej, treba ísť na sp alebo automaticky pošlú list?
Ďakujem za odovede ❤

limetka713
12. dec 2017

@gab1sol ahoj, prosím ťa, ešte som sa chcela opýtať, kedy v tom období vybavovania si bola zmeniť na zdravotke, že si osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov? ked si zrušila poberanie RP alebo pojdeš až ked mužovi priznajú MD? dakujem

gab1sol
12. dec 2017

@limetka713 ja som na zdravotnú nešla, ja som oficiálne nástupom manžela na MD prešla na pracovnú zmluvu a figurujem ako zamestnanec.

limetka713
12. dec 2017

@gab1sol aha, jasné.. ale aj tak diky za odpoveď 😉

totatimeka
12. dec 2017

@limetka713 mňa si sa nepytala ale na zdravotnú môžeš ísť hneď keď si zrusis rodičák. Nam napr rozhodnutie o materskej prislo po vyše mesiaci...

aktakk
12. dec 2017

Ahojte...prosím Vás o radu. Manželovi končí čoskoro materská a ja mám ešte stále nárok na RP.
Aké doklady je potrebné doložiť na UPSVaR:
žiadosť o RP,
rodný list,
nejaký doklad zo SP o skončení manželovej MD ?,
potrebujem aj ja doklad o ukončení materskej, keď medzičasom som poberala rodičák - asi skôr potvrdenie o odňatí RP, alebo?
Je potrebná aj dohoda medzi manželmi, že prevezmem dieťa do starostlivosti ja?

Ďakujem pekne

limetka713
12. dec 2017

@totatimeka ďakujem pekne 😉

oskvarka
12. dec 2017

@totatimeka ide to musis si to ale vsetko pobehat je to dost narocny maraton (hlavne takto cez sviatky) ale tak kto ti da 400 eur len tak... ja som to vybavovala dokonca s cerstvo narodenym babatkom doma bolo to na nervy uz niekedy ale dala som to :D:D... potrebujete s muzom spisat dohodu o tom ze dieta preberas do starostlivosli opat ty a ze tym padom on ziada o ukoncenie MD ku nejakemu dnu... Socialna nema dovod jeho matersku z takehoto dovodu neuukoncit... nemozzu ho preca nutit byt na MD ,.... ma na to narok k akemu dnu chce... a potom nasledne najlahsie uz ked to bude na socialke (kde by to vlastne nemal byt az taky problem aspon u nas su na socialke ustretovejsi ako na UPsvare ale tak asi zavisi od zamestnanca) tak si ziadat papier zo socialky ze do kedy manzel poberal MD .. take potvrdenie - u nas ho daju aj mnazelke ked ma muzov obciansky a to spolu z vyplnenou ziadostou o RP (opat tou istou ziadostou ako sa na zaciatku vypisovala) podat na UPsvar pri com udajne netreba uz ani od teba potvrdenie o MD - taky papier ako budes mat o manzelovi a ani rodny list dietata (lebo to uz maju vsetko a maju teraz nejaky novy skenovaci system ze nemaju primat tu istu listinu dva krat aspon u nas s tym robia vedu ale tak pre istotu ja vzdy vsetko beriem aspon kopiu ale nemali by to potrebovat)
ja som sa akurat dnes vratila so socialky a pojdem to vybavovat bud. tyzden aby som to nevybavovala uz z babatkom doma ako minule lebo ma slahne :D

@aktakk vid hore co som pisala plati aj pre teba... + oni tam davaju este kopec prilogovych salatou zakazdym ine kadejakecestne vyhlasenia ale to ti oni na UPSvare daju
dohodu podla mna uz nepotrebujes lebo uz skoncila MD ... to jedine ze by si ju chcela ukocnit skorej ale teda pojdem to vybavovat bud. tyzden tak budem vediet

apropo baby vyhoda je ze RP sa da vybavovat spatne do 2 rkov takze sa netreba stresovat ;)

totatimeka
12. dec 2017

@oskvarka ďakujem veľmi pekne 😊 ked sme vybavovali MD tak ta pani na upsvar co ma ma na statosti bola celkom fajn tak hadam nebude robiť problem...
Takze teoreticky hlavne treba vybaviť to ukoncenie MD k urcitemu datumu a upsvar vybavim aj potom...
Ešte raz dakujem 😉

oskvarka
12. dec 2017

@totatimeka presne tak hlavne teraz cez sviatku u nas na UPsvare to az zneuzivaju s tym ze lazo plazo ze ved nestresujte mate cas ja to nemam rada zase ked tam dojdem nieco vyabavit a oni sa tvaria ze za to ze je cas (tie dva roky) tak ma clovek cas tam chodit hore dlou na 10 krat s kazdym papierom..

lenkafirka1
14. dec 2017

Ahojte baby, prosim vas o jednu radu. Od januara nastupuje muz na MD ,teda lepsie povedane ziada o materske. Volala som s personalnou lebo nevie ako na to aby nam dobre vsetko spravila. Bude mat novu poziciu. Moze mat novu zmluvu normalne na tpp s novou poziciou? Ako ukoncit tu povodnu zmluvu,dohodou? A datum asi naj -ukoncenie povodnej k 31.12 , k 2.1.poziadat o materske (aby bol este jeden rodicak) a nova zmluva od 3.1.- spravne?
Dakujem vam.

majusqa77
14. dec 2017

@lenkafirka1 nijak povodny PP nekoncit

lenkafirka1
14. dec 2017

@majusqa77 ok a ked skonci materska co bude s tym povodnym? Prepac ze sa pytam tak polopatisticky ale aby som to vedela vysvetlit.

majusqa77
14. dec 2017

@lenkafirka1 sak na povodny sa vrati a ten novy skonci

lenkafirka1
14. dec 2017

@majusqa77 ale on realne nastupuje na tu novu poziciu 😕 a bude na nej aj ked skonci materska

majusqa77
14. dec 2017

@lenkafirka1 aha. tak potom by som povodny PP skoncila az po priznani materskej

lenkafirka1
14. dec 2017

@majusqa77 aha takze poziadat hned teraz -co najskor a potom ked bude priznana materska ukoncit povodnu a dat novu-alebo staci nejaky dodatok k povodnej zmluve?a aky datum teda dat do ziadosti o materske ked nevieme kedy bude priznana...

majusqa77
14. dec 2017

@lenkafirka1 neries, kedy bude priznana. ty si daj datum aky chces, oni ked, tak pockaju a pojde odo dna na ziadosti.
ja by som sla takto:
do ziadosti nastup na materske: 2.1.
novy PP: najskor od 3.1., (ak sa da dohodnut, ze by mu prvy tyzden preplatili ako odmenu, mozno by som dala az 8.1.)
povodny PP: tam bude cerpat nemocenske davky, takze ziadne odvody od nastupu uz platit nebudu. po priznani materskej ukoncenie PP dohodou.
v ziadnom pripade nie dodatok k povodnej zmluve, to mu narok na matersku nevznikne. musi to byt nova zmluva

lenkafirka1
14. dec 2017

@majusqa77 ok dakujem spravim tak ako si napisala 😉

lenkafirka1
14. dec 2017

@majusqa77
Este posledna otazka -odvody neplatia zanho vobec kym je na md?

kaja01
14. dec 2017

@lenkafirka1 Platí sa zdravotné poistenie a maličké % do sociálky.

lenkafirka1
14. dec 2017

@kaja01 dakujem

majusqa77
14. dec 2017

@lenkafirka1 z povodnej zmluvy nic. z novej ako pise @kaja01

mufka7
15. dec 2017

Ahojte, prosím vedeli by ste poradiť? Manžel pracoval v jednej firme 10 rokov do 31.03.2017. V marci 2017 bol ale 10 dní na OČR s dcérkou, číže v roku 2017 neodpracoval 90dní, ale len 80dní (neviem či je to dôležité).
Od 1.4.2017 do 31.12.2017 bol nezamestnaný.
Od 1.1.2018 nastupuje do novej práce.
Bude mať nárok na materskú dávku, popri zamestnaný ak by si o ňu požiadal od 3.1.2018?
Ak by mal nárok normálne by sa mu rátala z platu 2017, alebo len minimálna? Ďakujem za odpoveď, čítala som pár strán diskusiu ale mám v hlave guláš z toho.

evittam
15. dec 2017

@mufka7 No podla mna nemá nárok na žiadnu MD, nakoľko nespĺňa hlavnu podmienku naroku-270dni NP.
Oprav ma @zalka , prosim, ak sa mylim.😉