icon

Otec na materskej

zdena12345
16. nov 2016

píšem sem už niekoľký krát ohľadom materskej otca. Máme naplánované, že v januáry 2017 by išiel manžel na materskú s prvým synom, ktorý bude mať v 7/2017 3 roky, takže to víde len tak tak. Chceme to tak lebo minulý rok menil prácu a mal nižší plat. Tento rok mal vyšší, takže by mal mať vyššie materské. Popri tom by pracoval na dohodu u toho istého zamestnávateľa. Okrem prvého syna máme teraz 7 mesačného, ja budem doma s ním bez nároku na nejaké financie zo štátu. Naviac pracujem na dohodu o pracovnej činnosti, takže nejaké soc. aj zdrav. sa mi platia. Sú to ale malé sumy, keďže robím len pár hodín v mesiaci.
Právnik v manželovej firme mu radí, aby išiel ešte tento rok. Údajne sa majú robiť zmeny v zákone. No tým by bola materská dosť nižšia vzhľadom na nízku výplatu minulý rok. Chcem sa Vás spýtať, či viete o nejakých zmenách, ktoré budú mať vplyv na to, ako to chceme urobiť. Jediné čo viem je že sa má materské dvihnúť na 75%.
Prípadne viete mi poradiť ešte nejaké "vychytávky"?
Ďakujem

petul13
19. feb 2018

@jannybond ale ved je dovolene pracovat,tak potom kto by sa o dieta staral?precitaj si toho mihala na fb,pise tam o tom

srnka1122
20. feb 2018

Baby zajtra idem na urad zrusit rodicak k 3.3.2018. Potom vo stvrtok muz zanesie papiere na socialku a datum nastupu na matersku ma dat 4.3? A moze sa to vobec iba tak par dni dopredu riesit ci mame dat nastup na matersku az v aprili? Som z toho jelen dakujem 😀

candies
20. feb 2018

@srnka1122 na socialku môže ísť hocikedy aj po dni nástupu na md keďže sa materska vypláca spätne (v marci dostane za február atd)

petuska311
20. feb 2018

Ahojte celu diskusiu mam nastudovanu,problematike rozumiem,no manzelovi v praci nevysli v uztretý s novou zmluvou popri poberaní materskej presne kvôli kontrolám,že si to zisťovali a skutočne začína socialka také prípady preverovať.Tak sme to nechali tak,ale chceli by sme aby manzel išiel na cca mesiac realne na matersku,zeby sme boli obaja doma, chceme si ,,uzit,,leto cestovat na dovolenku a tak no kedze ma malo dovolenky toto mi pride ako dobre riesenie.Planujeme to tak ze by nastupil na matersku 8.6. a skoncil by 16.7 cize aj ked by som si ja poziadala o prerusenie rodicaku k 7.6.v juli by som on ziadala znova, cize by som rodicak tak ci tak dostala za oba mesiace.Myslíte,ze by nám to takto prešlo? Resp.moze otec poziadat o predcasne skoncenie materskej?Dcera totiz bude mat 24.7. 3 roky.

jannybond
20. feb 2018

@petuska311 ahoj, ja uz som myslela ze len robim zbytocne paniku a v muzovej praci ze nas len strasia s tymi kontrolami, a ked si to teraz napisala tak vidim ze fakt to kontroluju ... a svokor vravel ze pri soferovani v radiu zacul nejaku temu o otcovi na materskej a tam nejaky clovek zo socialnej poistovne vravel ze od tohto roka sprisnuju kontroly ... 😨

nadula01
20. feb 2018

@jannybond ja moja kamarátka mala muža na MD a došla im kontrola do práce, on pracoval na novú zmluvu a nič sa nestalo. Nie je to protizákonné

petul13
20. feb 2018

Ja som citala tento clanok..pisu,ze pracovat moze,na inu zmluvu..ja by som chcela vediet ake kontroly?coho sa tykaju?

jannybond
20. feb 2018

@petul13 neviem konkretne coho sa tykaju, jasne ze na md pracovat moze, skor si myslim ze sa budu tykat toho ze ked matka zveri dieta muzovi, tak ona by sa mala vratit do prace alebo sa evidovat ako nezamestnana, ale to si len myslim, ani neviem o ake zakony sa pri tych kontrolach opieraju, neviem o tom nic viac

petul13
20. feb 2018

@jannybond a preco by som sa mala evidovat ako nezamestnana,ked u zamestnavatela som vedena na RD..
@nadula01 a nevies nic blizsie?ci sa aj nejake konkretne otazky pytali?alebo nejake zakony vytahovali?nevies vyzistit

petul13
20. feb 2018
nivea777
20. feb 2018

@jannybond kontrola moze prist ale pokial bude mat novu pracovnú zmluvu na ine napln/poziciu tak nezmozu nic

jannybond
20. feb 2018

@nivea777
@petul13 neviem co chcu kontrolovat, ked okrem novej pracovnej zmluvy nemaju co skontrolovat, tiez si myslim ze matka sa nemusi evidovat na upsvar a v zdravotke bude ako osoba starajuca sa o dieta, lebo nikde som nenasla ze sa nemoze starat o dieta spolu s otcom ... tak skusim nahovorit muza aby sme to zacali vybavovat, a tie reci v praci nech nepocuva ...

11lili11
20. feb 2018

Baby a keď je manžel szco, pracuje v Nemecku, a chcem aby išiel na materskú a popritom pracoval, je niekto aj takto?
Ci

11lili11
20. feb 2018

@petul13 kde presne na db nejdem toho mihála?skúšala som ale nenašla som . Čo pise o tom

nadula01
20. feb 2018

@petul13 no tak som jej volala a presnejšie to bolo tak, že sa im pani na socialnom hrozila, že chodia kontroly, tak ze si priamo zavolali na inšpektorat práce a té tam im povedali, že na také kontroly oni pravomoci nedajú. Čiže žiadna kontrola sa nekonala, ja som ju zle predtým pochopila. Sorry za mystifikaciu

petuska311
20. feb 2018

@jannybond hej davali to v radiu rozpravali o tom ze skratka to uz chodia kontrolovat i ked ako vravia ostatne zeny, neni to protizakonne..vo firme bol problem v tom ze keby dali muzovi novu zmluvu s inou poziciou on by aj tak robil to iste co doteraz a v tom ze by to mohli prist kontrolovat ci realne robi to co v novej zmluve a automaticky by uz kontrolovali viac veci vo firme a toho sa tam oni boja jak cert kriza takze mu to nepovolili len aby oni nemali vysvetlovacky tak sme sa nato vykaslali.A v radiu vravel ten pan aj to, ze i ked to zakon nikde nezakazuje vraj prave o to ide ze zena je nahlasena ako osoba starajuca sa o dieta do 6.rokov a pritom podpisovali ze si ho berie otec do starostlivosti, ze budu sa zameriavat nato viac aby to takto nezneuzivali vyslovene tam opisovali to ako to robi aj xy mamiciek tu na MK. Skratka prisli nato teraz a ja si myslim ze skor ci neskor to bude nejak osetrene v zakone aby to uz nadalej nebolo mozne takto robit. Preto zacali okolo toho take halo robit. Ja uz nato kaslem ked nechcu pomoct v robote chceme aspon ten jeden mesiac aby mohol muz byt doma len sama neviem ci nam to prejde tak ako to mam naplanovane

nivea777
20. feb 2018

@11lili11 no myslim si ze ak do SP SR neodvadza nic tak nema narok na MD.. ci pracuje v nemecku ale plati odvody na slovensku? Szco moze normalne pracovat nadalej ,nemusi nic menit

nivea777
20. feb 2018

@jannybond moj je na MD a ja som evidovaná ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov..Ale moj je Szco.. ked bude mat novu zmluvu tak by mal robit to co je v tej zmluve..cize ak bol maliar tak nemoze robit maliara ale robit napr elektrikara..a nemali by ho nacapat pri malovani ked pride kontrola..ak ho načapu tak to moze byt problem

petul13
20. feb 2018

@nadula01 dakujem velmi pekne!

doriancorvo
20. feb 2018

Neviem, či to tu už bolo spomenuté, ak áno, tak sa ospravedlňujem, ale odporúčam knihu "Materská" od Mihála 🙂 my to teraz so ženou tiež riešime 🙂

11lili11
20. feb 2018

@nivea777 odovzdava na SK odvody. A ináč je pravda ze do úvahy berú posledné tri mesiace (koľko platil na sociálke) pred materskou? Ze z toho počítajú ?

nivea777
20. feb 2018

@doriancorvo mihal v niektorych veciach ani nevie o com hovorí..radsej sa riad radami odtiaľto

nivea777
20. feb 2018

@11lili11 budu mu brat VZ z ktorého platil minuly rok odvody..ak nastupi tento rok na MD.. to s tymi 90dnami by platilo keby zrusi zivnost a zamestná sa bez PN a očr

petuska311
20. feb 2018

@majusqa77 skusim sa priamo teba opytat kedze zatial nikto nereagoval na moj pripad..chceli by sme aby manzel išiel na cca mesiac realne na matersku,zeby sme boli obaja doma, chceme si ,,uzit,,leto,cestovat,na dovolenku ist a tak, no kedze ma malo dovolenky, toto mi pride ako dobre riesenie.Ak ale nechcem aby sme boli v strane,planujeme to tak,ze by nastupil na matersku 8.6. a skoncil by 16.7 cize aj ked by som si ja poziadala o prerusenie rodicaku k 7.6.v juli by som on ziadala znova, cize by som rodicak tak ci tak dostala za oba mesiace.Myslís,ze by nám to takto prešlo? Resp.moze otec poziadat o predcasne skoncenie materskej?Dcera totiz bude mat 24.7. 3 roky.

kaja01
20. feb 2018

@11lili11 nie, vymeriavací základ je príjem z predchádzajúceho roka, ak platí minimálne odvody tak to mu moc nevyjde

majusqa77
20. feb 2018

@petuska311 urcite moze md skoncit skor

kaja01
20. feb 2018

@petuska311 myslím, že v to bude v pohode, ale ja by som to potiahla až do toho 24., tam by materská skončila automaticky.

majusqa77
20. feb 2018

@kaja01 ona chce asi este aj rp 🙂

petuska311
20. feb 2018

@kaja01 len to uz za jul nedostanem rodicak a to by sme boli v strate 😀