Otec na materskej
píšem sem už niekoľký krát ohľadom materskej otca. Máme naplánované, že v januáry 2017 by išiel manžel na materskú s prvým synom, ktorý bude mať v 7/2017 3 roky, takže to víde len tak tak. Chceme to tak lebo minulý rok menil prácu a mal nižší plat. Tento rok mal vyšší, takže by mal mať vyššie materské. Popri tom by pracoval na dohodu u toho istého zamestnávateľa. Okrem prvého syna máme teraz 7 mesačného, ja budem doma s ním bez nároku na nejaké financie zo štátu. Naviac pracujem na dohodu o pracovnej činnosti, takže nejaké soc. aj zdrav. sa mi platia. Sú to ale malé sumy, keďže robím len pár hodín v mesiaci.
Právnik v manželovej firme mu radí, aby išiel ešte tento rok. Údajne sa majú robiť zmeny v zákone. No tým by bola materská dosť nižšia vzhľadom na nízku výplatu minulý rok. Chcem sa Vás spýtať, či viete o nejakých zmenách, ktoré budú mať vplyv na to, ako to chceme urobiť. Jediné čo viem je že sa má materské dvihnúť na 75%.
Prípadne viete mi poradiť ešte nejaké "vychytávky"?
Ďakujem
Prosim vas o nazor na tento postup: manzel by siel pondelok do socialky a vzal Ziadost o materske (az som spravne pochopila, je to nezavazny formular) 1.3. by ho vzal zamestnavatelovi na potvrdenie s tym, ze na matersku nastupuje 5.3. Kedze zamestnavatel nevie, ze chce ist manzel na matersku, mohol by mat problem s potvrdenim. Manzel by mal v priebehu marca nastupit do noveho zamestnania. Idealne by bolo nastupit 12.3. To sa este maju presne dohodnut. V pripade, ak mu aktualny zamestnavatel nepotvrdi ziadost o materske tak by manzel dal ziadost o ukoncenie pp dohodou k 11.3. alebo ku dnu, kedy pojde na matersku 5.3., prip. 3xA. Platila by 7 dnova ochranna doba a mohol by aj tak ziadat o matersku?
Chceli by sme dosiahnut plynuly prechod od jedneho zamestnavatela k druhemu, a ak sa da s vyuzitim cerpania materskej.
Dakujem moc za vase rady.
@19katarina bolo by to mozne len ci zamestnávateľ bude suhlasit s ukoncenim PP dohodou..
@nivea777 ak nebude, tak zostane doma a 3 absencie a potom by mu dali hrube porusenie a vypoved.
@19katarina lahko si to predstavujes..moze mu to viac uškodiť ako prilepšiť.. moze od neho vyžadovať kompenzaciu
@19katarina Akonáhle Bude mať absencie tak to zamestnávateľ hlási sociálnej poisťovni a prerušuje sa mu poistenie.
@19katarina Myslíš, že je to také jednoduché?!
To som teda netusila, takze zasa sa to komplikuje. Dakujem za info baby. Tak uz neviem, ako to plynulo urobit.
@19katarina a ktorý deň konci v práci? Nechajte si tam par dni na materskú a do nového zamestnania nech nastúpi potom
@nadula01 on este nekonci, keby mu akceptuju tu matersku, tak by ani neskoncil. Iba by zostal na materskej.
@19katarina ved si písala ze 12.3 by mal nastúpiť do novej práce
Baby alp to urobit aby sme v jeden mesiac dostali aj rodicak aj matersku v aprili by muz mal nastupit
@nadula01 ano, mal by nastupit v priebehu marca, preto sme to chceli spravit tak, aby to plynulo preslo, ze u stareho pojde na matersku a u noveho by nastupil. Tak sa to nejak snazime vymysliet.
@19katarina akože bez toho, aby tak výpoved? A po skončení MD bude naspäť? To sa môže?
@nadula01 moze sa to, potom bude zaujimave ako ukoncime po materskej toho stareho zamestnavatela. Dufam, ze po polroku nebudu chciet, aby sa vratil spat a dohodnu sa na ukonceni.
môže zamestnávateľ odmietnúť pustiť otca na MD, ak áno dá sa to nejako ináč riešiť, aby išiel na MD?
@zuzu21061 odmietnut nemoze, ak da v stanovenej lehote 30dni pred nastupom vediet zamestnavatelovi.
@evittam keďže vidím, že sa v tejto téme slušne vyznás, prosím ťa o kontrolu či správne uvažujem. 8.2. mi skončila materská, manžela plánujem aby na MD nastúpil 3.3. a 5.3. uzavrie zmluvu u druhého zamestnávateľa (je to defacto u rovnakého majiteľa ako má súčasnú zmluvu, ale bude ho vykazovať pod druhou firmou, preto tie datumy-nastup md v sobotu a nová zmluva v pondelok aby v práci nevypadol ale zároveň mal aspoň minimálnu pauzu z pohľadu sp) . Mne skončila počas md zmluva, takže by som sa išla 1.3. zaevidovať na upsvar a požiadam o podporu ( ak mám správne info nemôžem dostať v jednom mesiaci aj rodičak aj podporu, preto upsvar už od 1.3.) za február si požiadam ešte o rodičak. Nemám tam nejaký zadrhel? Ďakujem pekne.
@frankie1212 Nie.
@frankie1212
@evittam
To sa moze nastupit na MD v sobotu?
@dasiacik Teoreticky ano, SP pocita kalendárne dni. Ale nestretla som sa s tym, cize lepsie 2.3.
@frankie1212
@evittam ok, diky moc.
Ahoj baby!Dnes prislo zo socialnej,ze manzel moze nastupit na matersku. Tesim sa😁 Na Socialku sme boli papiere zaniest 13.2.Takze rychlovka.
Dakujem vsetkym co pomohli,poradili 👍
Chcem sa este opytat,ze ked manzel SZCO bude na MD,ale stale dalej pracovat,tak by nemal platit odvody.Ci to len vtedy neplati odvody,ked by nemal pocas MD ziaden prijem z podnikania?

@sasesoe Super príspevok, z tohto som sa aj celkom dost dozvedela. a som zvedava veru na tie odpovede. Diky.