Otec na materskej
píšem sem už niekoľký krát ohľadom materskej otca. Máme naplánované, že v januáry 2017 by išiel manžel na materskú s prvým synom, ktorý bude mať v 7/2017 3 roky, takže to víde len tak tak. Chceme to tak lebo minulý rok menil prácu a mal nižší plat. Tento rok mal vyšší, takže by mal mať vyššie materské. Popri tom by pracoval na dohodu u toho istého zamestnávateľa. Okrem prvého syna máme teraz 7 mesačného, ja budem doma s ním bez nároku na nejaké financie zo štátu. Naviac pracujem na dohodu o pracovnej činnosti, takže nejaké soc. aj zdrav. sa mi platia. Sú to ale malé sumy, keďže robím len pár hodín v mesiaci.
Právnik v manželovej firme mu radí, aby išiel ešte tento rok. Údajne sa majú robiť zmeny v zákone. No tým by bola materská dosť nižšia vzhľadom na nízku výplatu minulý rok. Chcem sa Vás spýtať, či viete o nejakých zmenách, ktoré budú mať vplyv na to, ako to chceme urobiť. Jediné čo viem je že sa má materské dvihnúť na 75%.
Prípadne viete mi poradiť ešte nejaké "vychytávky"?
Ďakujem
Viete mi niekto poradit manzel nastupuje na matersku od 3.4 len 2.4 bude este v praci kedy mu to mozu potvrdit v praci lebo teraz mu to nechcu dat lebo ze je skoro a co ked ostane na pn a podobne
@petul13 nema to preco ohroziť schvalenie..ty rp nepoberas..muz papiere odovzdal,splnili ste co bolo treba..Jediny problem ktory by mohol vzniknúť su tvoje odvody do ZP..nejaky nedoplatok ale ani to si nemyslim ze by sa stalo..jednoducho ta musia prihlásiť..u nikoho problem nebol..mna prihlasili bez frflania..do ktoreho mesta chodis na pobocku?
@nivea777 mne pani cez tu infolinku povedala,ze mohol nastat este taky problem,preco mi to vlastne nevedia zmenit,ze ma zamestnavatel zabudol prehlasit z materskej na rodicovsku dovolenku,tam budem musiet nieco platit ja??no uvidim ci mi dnes pani z tej centraly zavola,lebo ze to prezisti ze co vlastne pani riesila..no bola som v dunajskej strede,co bola asi chyba,mala som ist do ba
@petul13 matersku vam zamietnut nemôžu ak ste vsetko dodrzali.. jedine tebe moze prinajhoršom nedoplatok vzniknúť ale to si nemyslim ze vznikne lebo to nie je tvoja chyba,urcite ziadny nedoplatok mat nebudeš lebo oni v tom maju bordel,nie ty..ja by som trvala na tom ze ked ta neprehlasil zamestnávateľ tak sa prehlasis sama..nedala by som sa odbit a trvala by som si na svojom..urcite mas papier dokedy si poberala matersku..odkedy si bola na rodicaku atd..vsetko by som im doniesla a nech si to zistuju kde chcu ale bez prihlasenia by som neodisla
@mytraja3 u nas mi nechceli rusit rodicak lebo vraj potrebuju vidiet papier zo socialky(tu ziadost) a tam potrebuju vidiet od akeho datumu ho zamestnávateľ uvolnil na materskú..kedze je szco tak to potom spravili aj bez toho..ved nech im povie ze to potrebujes skor a nech mu to potvrdia
@evittam ahoj, nevied mi prosim poradit..idem sa dnes do poistovne zahlasit ako osoba starajuca sa o dieta do 6r. Manzel poziadal o matersku k 1.3, len este nemame schvalenie..ak by mu to nahodou neschvalili, co potom so mnou? Zase sa odhlasit v poistovni a nahlasit na rodicak? Nebude s tym problem?
@martinna84 Nie nebude. A preco by mu neschvalili MD? Musite vediet ci má nárok.
@evittam ano, mal by mat..ale vies, clovek si je taky neisty, kym to nema na papieri..dakujem velmi pekne za odpoved. Pekny den 😊
@martinna84 prosim, mozem este jeden dotaz? Bola som dnes v tej poistovni, vsetko prebehlo ok. Ide o to, ze ja som poziadala o odnatie 9.2 a zrusili ho k 1.3. manzel, ked si bol vybavit matersku, tak neuviedol datum nastupu 10.2, ale toho 1.3. To sme asi dovrzali, vsak?
@evittam
"Podavam hlasenie" MD som skoncila koncom februara, manzel od dnes na MD. Bola som sa prehlasit na rd a hned aj odhlasit. Chcela som odnat rp od 2.3. ale pani na upsvar mi poradila ze v tom pripade mi pride rozhodnutie az s datumom 1.4 a moze nastat problem v SP pri schvalovani MD. Takze mi navrhla poziadat o zrusenie k 1.3. a ked bude mat manzel papier zo SP ze je na MD od 2.3 tak potom si prist poziadat o RP za 1.3. Je to sice vypisovanie na 2x, ale tak co uz a malo by to sediet...
Pls este sa spytam, ako je to u manzela s "retazovou" MD? Ze teraz je so starsou a ked ona bude mat 3r, tak by isiel s mladsim - mohol by mat pomedzi tieto dve MD napr tyzden "normalnej" dovolenky ze by "akoze" robil resp.cerpal dovolenku? Ovplyvni to nejako jeho narok? Dakujem
Sranda ako rozdielne to funguje na rôznych úradoch práce, u nás manžel tiež nastúpil 2.3. na MD, ja som si ale kvôli podpore dala zrušiť RP už k 28.2. a naopak má najskôr pani presviedčala že nech si to dám až k 1.3. a hned mi tam vypísala potvrdenie odkedy do kedy som mala RP a už to aj manžel zaniesol na sociálnu poistovnu, kde to v pohode akceptovali.
@frankie1212 Ono je to skôr o vzdelanosti tych pracovníkov.
@evittam jasné, za mňa hlavne tá reorganizácia, ktorá prebehla na upsvar tak pred dvoma rokmi bola dosť blbý napad, kde namiesto toho, aby keď potrebujem vybaviť RP, som išla za človekom, ktorý sa zaoberá len rp, od prebratia žiadosti, spracovania, až po vydanie rozhodnutia, čiže tému ovláda od a po z, zriadili pracovníkov tzv prvého kontaktu, ktorí riešia s ľuďmi všetko od hľadania zamestnania, RP, hmotnej núdze a pod, ale ďalej to spracúvajú už príslušné oddelenia a tým pádom títo v tom majú guláš, keďže neriešia len tú svoju oblasť ale všetko.
@martinna84 ahoj. Zavisi od toho ci od 1.3.vie manzel vycerpat celu md (stihne do veku 3r diatata) alebo 3tie narodeniny cast useknu. Ak stihne celu tak ok, akurat ak by dal nie od 1.3 ale od 2.3 tak za 1.3.si mohla este ty ziadat rd. Potom popozeraj ze kedy mu konci md, ze ak zaciatkom mesiaca ci sa mu neoplati skoncit o par dni skor a zobrat radsej este za ten mesiac. Staci ze skonci md predposledny den v mesiaci a za posledny den mozes ziadat rp.
@sasesoe dakujem pekne za rady 😉
No dievčence, včera som bola žiadať o odnatie RP a hneď ma pani informovala že materská je stopnutá. Že ústredie čaka na dalsie postupy z ministerstva. Mam si rozmyslieť ci ozaj chcem odnať. Tak som odnala a išli dalsich 40 km na socialku preveriť toto info. Tam mi povedali to iste, že vyplacanie materskych je pozastavene a nevedia do kedy. Vraj sa nahromadilo kopec ziadosti. Uplne ma obarilo, lebo manzel teraz 5.3. nastupuje (nema ziadne nove prac.miesto). Stretli ste sa s tymto?😯 Teraz nevieme ci bude na MD alebo vlastne nebude....
Kocky manžel bol v soc.poistovni zisťovať,že kedy mu dôjde rozhodnutie,schvalenie MD,to sme podali od 1.2.,ja som k 1.2. odhlásenie z RP.....tak len mu vravela,že nejaká pani čo to u nich na pobočke vybavuje je PN,tak preto možno čakáme dlhšie.Snad je to teda tak

@evittam vies co,porazi ma..este po ceste tam mi z oprotiiduceho auta vletel kamen do celneho,takze rozbite okno k tomu mam,takze den blbec