Otec na materskej
píšem sem už niekoľký krát ohľadom materskej otca. Máme naplánované, že v januáry 2017 by išiel manžel na materskú s prvým synom, ktorý bude mať v 7/2017 3 roky, takže to víde len tak tak. Chceme to tak lebo minulý rok menil prácu a mal nižší plat. Tento rok mal vyšší, takže by mal mať vyššie materské. Popri tom by pracoval na dohodu u toho istého zamestnávateľa. Okrem prvého syna máme teraz 7 mesačného, ja budem doma s ním bez nároku na nejaké financie zo štátu. Naviac pracujem na dohodu o pracovnej činnosti, takže nejaké soc. aj zdrav. sa mi platia. Sú to ale malé sumy, keďže robím len pár hodín v mesiaci.
Právnik v manželovej firme mu radí, aby išiel ešte tento rok. Údajne sa majú robiť zmeny v zákone. No tým by bola materská dosť nižšia vzhľadom na nízku výplatu minulý rok. Chcem sa Vás spýtať, či viete o nejakých zmenách, ktoré budú mať vplyv na to, ako to chceme urobiť. Jediné čo viem je že sa má materské dvihnúť na 75%.
Prípadne viete mi poradiť ešte nejaké "vychytávky"?
Ďakujem
@jajagaja pozor oni nevraveli ze sa ruší zakon pre otcov. Len že je to POZASTAVENÉ. Samy nevedeli čo bude dalej. Rodičak som si včera nechala odňať a mi povedala že by som si ho mohla naspať prihlasit keby dačo. Len chapeš, ide o mužov matersky prispevok. Bude doma na materskej ale momentalne bez koruny. Dufajme ze to nepotrva dlho a coskoro to pustia. Ale skus sa i ty poinformovať na svojej pobočke. Ja som len svoju vcerajsiu skusenost sem napisala.
@michalka91 urcite vyplatene a vybavene už nestopnu. Pani na UPSVaR mi povedala že 3 ženy už po odnatí prisli znovu poziadat o RP kvoli tomu pozastaveniu. Ono je pravda že ked odnimu rodicak a muz doma bez penazi čiže prijem 0..... Chapem ze ludi to odpudzuje. Oni to vyplatia, otazka znie kedy?
@gabka76 to na akej pobočke SP stopli výplatu MD ?
@michalka91 Nie. Nič neplatí reciprocne.
@michellevendero To je hlupost.
@gabka76 no moj muz po 11rokoch menil zamestnanie a tak ostal medzi rokmi 17/18 na 3dni len na MD a dalej uz pracuje az doteraz na inu zmluvu inde, kde aj planuje uz ostat, u stareho zamestnavatela dal vypoved...toto je uz nonsens, vsetko proti obycajnemu ludu sa mi zda..
@michellevendero v Senici.
@evittam Ani papiere od nas nezobrali (lebo mi chybalo rozhodnutie o odnati rod.prispevku, co samozrejme na pockanie nevydali, pride poštou) Takze rodny list aj dohodu o prevzati dietata do muzovej starostlivosti mi vratili a musim tam ist az to bude kompletné. Takze este ziadne stanovisko z ich strany nemame. Len mi povedala, ze kludne nech 5.3.muž nastupi na MD, oni vsetko doplatia. Ale na papier nedali nič.
no preco? Spravili bububu a niekto sa zlakol. Systemy este poprepajane nemaju, panie sa zrejme dobre bavia...
Kocky to co za novinky to snizaj idu zrusit matersku pre otcov ci co to tu citam
Ahojte baby, tie ktore ste teraz niekedy riesili matesku pre otca stretli ste sa tiez s nejakymi info o problemoch s vyplacanim? Alebo slo pri vybavovani vsetko hladko? Toto nie je sranda, ked niekto s materskou rata. Snad sa teda nic menit nebude a su to len nejake sumy. Zakon zo dna na den zmenit nemozu a ved si otcovia platia nemocenske, tak na to musia mat dostatocny financny badzet.
Vsetko vybavene, rozhodnutie zo socialky uz doma, z minimalnych odvodov szco je to 10,886e na den. Inak pridavok na dieta z uradu prace mi bude chodit ci sa to rusi? tych 20daco??

@gabka76 to co vymyslaju ? konecne si aj obycajni ludia mozu trosku pomoct na par mesiacov... lebo zit z RP a priemerneho platu neni vobec lahke a oni hned STOP daavaju ...?? nech si to skusia...ci hladaju tych milion eur co lezali na stoliku v tyzdni ?
myslite si ze aj uz vybavene a vyplacene MD muza mozu stopnut? Pripadne ziadat naspat??