icon

Otec na materskej

zdena12345
16. nov 2016

píšem sem už niekoľký krát ohľadom materskej otca. Máme naplánované, že v januáry 2017 by išiel manžel na materskú s prvým synom, ktorý bude mať v 7/2017 3 roky, takže to víde len tak tak. Chceme to tak lebo minulý rok menil prácu a mal nižší plat. Tento rok mal vyšší, takže by mal mať vyššie materské. Popri tom by pracoval na dohodu u toho istého zamestnávateľa. Okrem prvého syna máme teraz 7 mesačného, ja budem doma s ním bez nároku na nejaké financie zo štátu. Naviac pracujem na dohodu o pracovnej činnosti, takže nejaké soc. aj zdrav. sa mi platia. Sú to ale malé sumy, keďže robím len pár hodín v mesiaci.
Právnik v manželovej firme mu radí, aby išiel ešte tento rok. Údajne sa majú robiť zmeny v zákone. No tým by bola materská dosť nižšia vzhľadom na nízku výplatu minulý rok. Chcem sa Vás spýtať, či viete o nejakých zmenách, ktoré budú mať vplyv na to, ako to chceme urobiť. Jediné čo viem je že sa má materské dvihnúť na 75%.
Prípadne viete mi poradiť ešte nejaké "vychytávky"?
Ďakujem

majusqa77
5. mar 2018

@martuska2 chodi dalej

9lf9
5. mar 2018

@martuska2 ten bude chodit

martuska2
5. mar 2018

@majusqa77
@9lf9 dakujem

dasiacik
5. mar 2018

Kočky,ja sa chcem spýtať.Boli sme dnes na sociálnej poisťovni požiadať o manželovu materskú,doniesli sme to malé tlačivo potvrdené zamestnávateľom,rodný list,dohodu o prevzatí dieťaťa a potvrdenie z UPSVaRu,že nepoberám RP.Pani to skontrolovala a povedala,že "ok,do 60dní vám príde papier".To je všetko?Ja som si myslela,že manžel bude ešte vypisovať nejaké tlačivo ako žiadosť o materské alebo čo.Veď ja si doteraz pamätám,aké množstvo papierov som musela vypisovať pri nástupe na MD.Nezabudla pani na niečo?Nechcem nič zanedbať.
Ďakujem.

majusqa77
5. mar 2018

@dasiacik ale ved "to male tlacivo potvrdene zamestnavatelom" sa vola ziadost o materske 🙂)))

dasiacik
5. mar 2018
dasiacik
5. mar 2018

@majusqa77 Ďakujem 🙂

nivea777
5. mar 2018

@dasiacik my sme este vypisovali cestne prehlásenie ze ani jeden nepoberame rp alebo materskú..Niekde zas chceli potvrdenie z UP ze muz nepobera rodicak,nam stacilo len prehlasenie

petul13
5. mar 2018

@martuska2 po akom case vam prislo rozhodnutie?

martuska2
5. mar 2018

@petul13 necele 3 tyzdne

baska1
Autor odpoveď zmazal
baska1
Autor odpoveď zmazal
baska1
6. mar 2018

@majusqa77 prosím môžeš aj mne to poslať do IP?veľká vdaka

kaja01
6. mar 2018

@baska1 Neviem na čo sa pýtaš, neviem nájsť predchádzajúcu otázku na ktorú som reagovala.

baska1
6. mar 2018

@kaja01 hej,už som si všimla,že to nedá priamo k otázke..ak si ešte pamätám tuším si písala,že ak ide otec na druhú zmluvu a na prvej je na MD,z druhej sa platí len zdravotné a úrazové poistenie,to zdravotné mi tam nesedí..vďaka😃

kaja01
6. mar 2018

@baska1 To, že ti to nesedí zato ja nemôžem, ale zdravotné sa platí, ak máš pochybnosti naštuduj si zákon o zdravotnom poistení a budeš vedieť ako to je.

majusqa77
7. mar 2018

@baska1 ake ziadosti?

baska1
Autor odpoveď zmazal
evittam
7. mar 2018

@kaja01 U zamestnanca -otca sa pocas MD plati len SP-urazove a garancne poistenie.😉
@baska1
@baska1

baska1
7. mar 2018

@evittam ďakujem za potvrdenie 😃

kaja01
7. mar 2018

@evittam Ale keď je zamestnanec na materskej a z ďalšieho pracovného pomeru má príjem, tak zdravotné odvody musí platiť z aktívneho príjmu bez ohľadu na to, že ten príjem je v súbehu s ďalším typom poistenia (poistenec štátu)

chudikova
7. mar 2018

Dievcata ak otec nastupil na MD az 3.1. tak som citala ze by som mala mat este narok na rodicovsky prispevok za 1-2.1. Dnes sa pani na urade prace tvarila ze ak mi vyplatia rodicak za dva dni tak muz musi vratit matersku za januar. Ze nie je mozny subeh dvoch davok. V podstate som si stopla rodicovsky k 31.12.ale muz isiel na MD az od 3.1. Mate o tom nejake info? Ci sa ma snazia na urade len odbyt. Dakujem.

nivea777
7. mar 2018

@chudikova ak si si ho stopla k 31.12 tak nedostanes rodicak,vybabrala si sama so sebou.. ja som si stopla k 4.2 a dostanem rodicak.. muz nastupil na MD 5.2 a normalne mu schvalili matersku.. Ziadny subeh nevznikne kedze ja som bola na rodicaku 1.2 az 4.2..to ze dostanem celu sumu je druha vec,ale kedze sa nevyplaca alikvotne tak musim dostat celu sumu

majusqa77
7. mar 2018

@chudikova chod na UP, vezmi priznanie muzovej materskej, kopiu rodneho listu dietata a poziadaj si este o RP

nivea777
7. mar 2018

@majusqa77 to sa dá? to je super .. dobre vediet

majusqa77
7. mar 2018

@nivea777 uz som tu taky pripad citala, ze im to poradili priamo na UP. za tie dni narok na RP ma, treba skusit

evittam
7. mar 2018

@kaja01 Sice ano mas pravdu, inak by vysiel nedoplatok v RZ.

chudikova
7. mar 2018

Ja som na urad prace prisla ze si este za tie dva dni zaziadam a tvarila sa ze nemozem pobrat subezne 2 davky. Aj ked to nebudem lebo 1-2.1 RP a od 3.1MD otca. Vybehnem jej tam tu ziadost dnes odniest. Evidentne ma chcela odradit. Dakujem za kazdu info

moniika82
Odpoveď bola odstránená
lenka0507
7. mar 2018

@moniika82 Ja sm bola ked som mala rozhodnutie o odnati rodicaku. Bez toho ma nechcela prihlasit.