icon

Otec na materskej

zdena12345
16. nov 2016

píšem sem už niekoľký krát ohľadom materskej otca. Máme naplánované, že v januáry 2017 by išiel manžel na materskú s prvým synom, ktorý bude mať v 7/2017 3 roky, takže to víde len tak tak. Chceme to tak lebo minulý rok menil prácu a mal nižší plat. Tento rok mal vyšší, takže by mal mať vyššie materské. Popri tom by pracoval na dohodu u toho istého zamestnávateľa. Okrem prvého syna máme teraz 7 mesačného, ja budem doma s ním bez nároku na nejaké financie zo štátu. Naviac pracujem na dohodu o pracovnej činnosti, takže nejaké soc. aj zdrav. sa mi platia. Sú to ale malé sumy, keďže robím len pár hodín v mesiaci.
Právnik v manželovej firme mu radí, aby išiel ešte tento rok. Údajne sa majú robiť zmeny v zákone. No tým by bola materská dosť nižšia vzhľadom na nízku výplatu minulý rok. Chcem sa Vás spýtať, či viete o nejakých zmenách, ktoré budú mať vplyv na to, ako to chceme urobiť. Jediné čo viem je že sa má materské dvihnúť na 75%.
Prípadne viete mi poradiť ešte nejaké "vychytávky"?
Ďakujem

michalka91
3. mar 2018

@gabka76 to co vymyslaju ? konecne si aj obycajni ludia mozu trosku pomoct na par mesiacov... lebo zit z RP a priemerneho platu neni vobec lahke a oni hned STOP daavaju ...?? nech si to skusia...ci hladaju tych milion eur co lezali na stoliku v tyzdni ?

myslite si ze aj uz vybavene a vyplacene MD muza mozu stopnut? Pripadne ziadat naspat??

gabka76
3. mar 2018

@jajagaja pozor oni nevraveli ze sa ruší zakon pre otcov. Len že je to POZASTAVENÉ. Samy nevedeli čo bude dalej. Rodičak som si včera nechala odňať a mi povedala že by som si ho mohla naspať prihlasit keby dačo. Len chapeš, ide o mužov matersky prispevok. Bude doma na materskej ale momentalne bez koruny. Dufajme ze to nepotrva dlho a coskoro to pustia. Ale skus sa i ty poinformovať na svojej pobočke. Ja som len svoju vcerajsiu skusenost sem napisala.

gabka76
3. mar 2018

@michalka91 urcite vyplatene a vybavene už nestopnu. Pani na UPSVaR mi povedala že 3 ženy už po odnatí prisli znovu poziadat o RP kvoli tomu pozastaveniu. Ono je pravda že ked odnimu rodicak a muz doma bez penazi čiže prijem 0..... Chapem ze ludi to odpudzuje. Oni to vyplatia, otazka znie kedy?

michellevendero
3. mar 2018

@gabka76 to na akej pobočke SP stopli výplatu MD ?

evittam
3. mar 2018

@michalka91 Nie. Nič neplatí reciprocne.

evittam
3. mar 2018

@gabka76 Ked raz MD schvália tak ju nemôžu "odňať".

evittam
3. mar 2018

@michellevendero To je hlupost.

michalka91
3. mar 2018

@gabka76 no moj muz po 11rokoch menil zamestnanie a tak ostal medzi rokmi 17/18 na 3dni len na MD a dalej uz pracuje az doteraz na inu zmluvu inde, kde aj planuje uz ostat, u stareho zamestnavatela dal vypoved...toto je uz nonsens, vsetko proti obycajnemu ludu sa mi zda..

gabka76
3. mar 2018

@michellevendero v Senici.

petul13
3. mar 2018

@evittam a ked takto pozastavili vyplacanie,tak este len prijate ,ale este neschvalene ziadosti mozu teda pozastavit?

evittam
3. mar 2018

@petul13 Pokial je nárok na MD tak nie. Ziadny zakon sa NEMENIL!

evittam
3. mar 2018

@petul13 A nic nemohli pozastavit.

petul13
3. mar 2018

@evittam ved by o tom iste bolo niekde pisane..vidis,vsade inak

gabka76
3. mar 2018

@evittam Ani papiere od nas nezobrali (lebo mi chybalo rozhodnutie o odnati rod.prispevku, co samozrejme na pockanie nevydali, pride poštou) Takze rodny list aj dohodu o prevzati dietata do muzovej starostlivosti mi vratili a musim tam ist az to bude kompletné. Takze este ziadne stanovisko z ich strany nemame. Len mi povedala, ze kludne nech 5.3.muž nastupi na MD, oni vsetko doplatia. Ale na papier nedali nič.

evittam
3. mar 2018

@gabka76 No ved to je v poriadku.

gabka76
3. mar 2018

@evittam No len mne z toho vyplynulo ze nic nemame schvalene, ked defacto v rukach ziadny papier so štemplom nemame. Tak z toho som rozvrkočená😉 A to ma zneistilo, ze 3 mamicky išli naspať na UPSVaR poziadar o RP. Preco? Ked to doplatia....

evittam
3. mar 2018

@gabka76 To ja netuším na co. Plati co pisem.

gabka76
3. mar 2018

@evittam Verim, ze sa to dostane do kolají. Muž je na MD a basta☺. Budeme čakať na patričné doklady co treba, zanesiem kam treba a hotovo. 😉Dakujem za rady👍

majusqa77
3. mar 2018

no preco? Spravili bububu a niekto sa zlakol. Systemy este poprepajane nemaju, panie sa zrejme dobre bavia...

kika1919
3. mar 2018

@majusqa77 prosim ta, a ked budu poprepajane systemy tak moze byt nejaky problem?

majusqa77
3. mar 2018

@kika1919 nie, len snad bude treba menej papierov :D

kika1919
3. mar 2018

@majusqa77 okik 🙂) to je ten lepsi pripad 😊😊

mytraja3
4. mar 2018

Kocky to co za novinky to snizaj idu zrusit matersku pre otcov ci co to tu citam

evittam
4. mar 2018

@mytraja3 Nic take. Zatial.😉 Ale moj osobny nazor-tak sa to "rozbehlo",ze SP pride na to,ze nema z coho vyplácať a veľmi skoro to zrušia....

mytraja3
4. mar 2018

@evittam co je velmi skoro?? Muz ide od 3.4 stihame?

evittam
4. mar 2018

@mytraja3 Pochop,ze nic sa zatial ohladne MD otca nerieši, takže klud.

dasiacik
4. mar 2018

@evittam Prosim ta,my ideme zajtra s muzom na socialnu poistovnu.Od zajtra by mal nastupit na MD.Mame ocakavat nejake komplikacie?Ja mam Upsvar a zdravotku vybavenu.

evittam
4. mar 2018

@dasiacik Ja neviem. Nemaju byt aké komplikácie. Poslednykrat-prestante tu robit "bu-bu-bu", NIC SA NEMENILO.

denisdenis
5. mar 2018

Ahojte baby, tie ktore ste teraz niekedy riesili matesku pre otca stretli ste sa tiez s nejakymi info o problemoch s vyplacanim? Alebo slo pri vybavovani vsetko hladko? Toto nie je sranda, ked niekto s materskou rata. Snad sa teda nic menit nebude a su to len nejake sumy. Zakon zo dna na den zmenit nemozu a ved si otcovia platia nemocenske, tak na to musia mat dostatocny financny badzet.

martuska2
5. mar 2018

Vsetko vybavene, rozhodnutie zo socialky uz doma, z minimalnych odvodov szco je to 10,886e na den. Inak pridavok na dieta z uradu prace mi bude chodit ci sa to rusi? tych 20daco??