Otec na materskej
píšem sem už niekoľký krát ohľadom materskej otca. Máme naplánované, že v januáry 2017 by išiel manžel na materskú s prvým synom, ktorý bude mať v 7/2017 3 roky, takže to víde len tak tak. Chceme to tak lebo minulý rok menil prácu a mal nižší plat. Tento rok mal vyšší, takže by mal mať vyššie materské. Popri tom by pracoval na dohodu u toho istého zamestnávateľa. Okrem prvého syna máme teraz 7 mesačného, ja budem doma s ním bez nároku na nejaké financie zo štátu. Naviac pracujem na dohodu o pracovnej činnosti, takže nejaké soc. aj zdrav. sa mi platia. Sú to ale malé sumy, keďže robím len pár hodín v mesiaci.
Právnik v manželovej firme mu radí, aby išiel ešte tento rok. Údajne sa majú robiť zmeny v zákone. No tým by bola materská dosť nižšia vzhľadom na nízku výplatu minulý rok. Chcem sa Vás spýtať, či viete o nejakých zmenách, ktoré budú mať vplyv na to, ako to chceme urobiť. Jediné čo viem je že sa má materské dvihnúť na 75%.
Prípadne viete mi poradiť ešte nejaké "vychytávky"?
Ďakujem
prosím Vás, ked sa odhlásim z RP, dajú mi hned nejaké potvrdenie pre socialnu poistovnu, ci musim cakat kym mi pride postou? a existuje prosim niekde nejake tlacivo o prebratí starostlivosti o dieťa pre otca? dakujem.
@mariajoe tlacivo mi dali na SP,aj ziadost aj cestne prehlasenie ze nepoberame nic ine.. a na UP mi dali taku ziadost kde bolo pisane ze ziadam odnatie z dovodu MD .. na SP nam to ale nezobrali,potrebovala som papier kde bolo napisane presne odkedy dokedy som poberala RP.. pri vybavovani som sa stretla s milymi tetuskami.. akurat ta SP vymyslala.inde beru rozhodnutie ktore pride domov
@nivea777 ano, cize na SP mi dajú tlačivo, že dieťa odovzdávam do starostlivosti otca, ano? Plus to čestné perhlásenie? Lenže my mame taku situaciu, ze otec dietata sice ide na matersku, ale bude nadalej zamestnany u ineho zamestnavatela. Cize bude mat plat. Ja som z toho jeleň...
na materskú chce nastúpiť 9.4., ja môžem ísť už aj teraz na urad práce a vyhlásiť sa z rodicáku k tomuto dátumu, cize 8.4.?
Ahojte, tiez mam otazku k MD otca- moj.muz je momentalne zamestany na tpp(minimalka) a k tomu ma zivnost, minuly rok bol na dohodu+zivnost. Je mozne v tomto roku cerpat materske len zo szco? Nejde nam ani tak o vysku materskeho, skor o usetreni odvodov. Zdravotku by platil len z tpp? Dakujem za odpoved.
Ked je matka zamestnana na TP u zamestnavatela cerpa RD, ale necerpa RP z UPSVaR, lebo manzel pobera MD zo SP, tak sa hlasi do ZP ako osoba starajuca sa o dieta do 6r a neplati odvody / plati za nu stat.
Ako je to ale s odvodmi do SP za nu? - dochodkove atd. Plati niekto/nikto? A ake su dosledky neplatenia? Ked pojde na dochodok, ked bude mat dalsiu "retazovu matersku", ked po skonceni RD dostane vypoved a bude chciet podporu,... Dakujem
Ahojte.Chcem sa ešte spýtať.Manžel je od 5.3.na MD.Ja pokračujem na RD bez RP.Ale,naskytla sa mi možnosť ísť pracovať na polovičný uväzok.Lenže,čo s deťmi?Manžel pracuje,môžem dať deti na toho pol dňa do súkromnej škôlky?Nepríde manžel o materskú?Sú tam nejaké obmedzenia?Veľmi pekne ďakujem.
Baby poradte koncom februara som si bola na UP dat odnat rodicak k datumu 2.3. a muz je od 3.3. na materskej. Chcela som sa teda zahlasit na tu zdravotku ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov tak som volala na centralu zdravotky co mi k tomu treba a pani povedala ze rodny list a vyhlasenie ze nechodi do skolky na viac ako 4 hodiny a tiez potvrdenie z uradu prace ze nepoberam rodicovsky..ibaze to potvrdenie ma prist postou a este stale nedoslo a zajtra uplynie doba 7 dni do ktorej som sa mala prihlasit ale ako ked to rozhodnutie stale nemam? Myslite ze mam skusit zajst na zdravotku aj bez toho? Ci ma prihlasia? Nerada by som aby mi tam potom lietali nejake dni a musela by som si to doplacat...
@majusqa77 podmienky :
stará sa o dieťa do dovŕšenia 3, resp. 6 rokov života dieťaťa (dieťa, na ktoré sa POSKYTUJE rodičovský príspevok podľa zákona č. 571/2009 Z. z. o rodičovskom príspevku a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov) alebo
poberá príspevok na opatrovanie podľa zákona č. 447/2008 Z. z. o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia a o zmene a doplnení niektorých zákonov, alebo
je evidovaná ako uchádzač o zamestnanie, alebo
sa považuje za občana so zdravotným postihnutím, alebo
sa považuje za občana s ťažkým zdravotným postihnutím.
Takze kedze ja som na neplatenej RD a neposkytuje sa mi rodicovsky príspevok tak by som nesplnila podmienku
@jaya47 ahoj. A pls nevies ci sa cirkevna skolka pocita ako statna al sukromna? Ale mne zas na ZP povedali, ze ta skolka nikoho zaujimat nebude, ze to nikto nebude preverovat, ale to je tiez taka info, ze mozno teraz taka prax, ale zmeni sa niekde veduci a vymysli kontroly...tak tiez radsej mat vsetko naporiadku ako ma byt...
@nivea777 Dobrý deň,
podmienka riadnej starostlivosti o dieťa sa považuje za splnenú nielen vtedy, ak manželka zabezpečuje riadnu starostlivosť o dieťa osobne, ale aj vtedy, ak riadnu starostlivosť o dieťa zabezpečuje právnickou osobou alebo inou plnoletou fyzickou osobou. Manželka sa celý rok 2017 starala o maloleté dieťa do 3 rokov veku, manžel si môže uplatniť nezdaniteľnú časť základu dane na manželku, nakoľko spĺňa jednu podmienku na účely uplatnenia nezdaniteľnej časti základu dane na manželku podľa § 11 ods.4 zákona o dani z príjmov. Táto nezdaniteľná časť základu dane nemá žiadny súvis s poberaním rodičovského príspevku .
Uvedené vyplýva z:
- § 11 ods. 4 písm. a) zákona č.595/2003 Z.z. o dani z príjmov v znení neskorších predpisov - na účely uplatnenia nezdaniteľnej časti základu dane podľa odseku 3 sa považuje za manželku (manžela), na ktorú si môže daňovník uplatniť nezdaniteľnú časť základu dane, manželka (manžel) žijúca s daňovníkom v domácnosti, ktorá sa v príslušnom zdaňovacom období starala o vyživované (§ 33 ods. 2) maloleté dieťa podľa osobitného predpisu63a) žijúce s daňovníkom v domácnosti, alebo ktorá v príslušnom zdaňovacom období poberala peňažný príspevok na opatrovanie63b) alebo bola zaradená do evidencie uchádzačov o zamestnanie63c) alebo sa považuje za občana so zdravotným postihnutím,63d) alebo sa považuje za občana s ťažkým zdravotným postihnutím63e).
- § 11 ods.4 písm. b) citovaného zákona na účely uplatnenia nezdaniteľnej časti základu dane podľa odseku 3 sa považuje za vlastný príjem manželky (manžela) príjem manželky (manžela) znížený o zaplatené poistné a príspevky, ktoré manželka (manžel) v príslušnom zdaňovacom období bola (bol) povinná z tohto príjmu zaplatiť; do vlastného príjmu manželky (manžela) sa nezahŕňa zamestnanecká prémia podľa § 32a, daňový bonus podľa § 33, zvýšenie dôchodku pre bezvládnosť, štátne sociálne dávky64) a štipendium poskytované študentovi, ktorý sa sústavne pripravuje na budúce povolanie.125).
Uvedená odpoveď má informatívny charakter a bola vypracovaná na základe informácií poskytnutých daňovým subjektom v jeho žiadosti.
S pozdravom
Ing. Bibiána Kamenská
Centrum podpory pre dane
Finančné riaditeľstvo SR
@srnka1122 ja som bola na ZP a kazala mi prist az ked budem mat papier z UPSVaR o zruseni RD a o manzelivej MD, lebo im tam musia sediet datumy. Ze nevadi ta lehota, lebo zatial im v systeme vsetko sedi a nemaju co opravovat... A RL dietata netreba ak je v tej istej poistovni. Ale zas mozno zavisi aj ktora ZP. My mame Doveru
Prosim o radu. manzel nastupi na md a ja zostanem na Rd bez Rp. Prihlasim sa ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov. Po skonceni jeho md pojdem opat na rd aj s rp. Do prace sa vsak po skonceni mojej rd nebudem chciet vraciat. z coho sa mi vypocita podpora a mam moznost ziskat max podporu? Dakujem za radu

@moniika82 zobrala som ziadost o odnatie a hned ma prihlasili ku dnu ked muz nastupil na matersku.. rozhodnutie nepotrebovali..vlastne na tej ziadosti su vsetky potrebne datumy