Otec na materskej
píšem sem už niekoľký krát ohľadom materskej otca. Máme naplánované, že v januáry 2017 by išiel manžel na materskú s prvým synom, ktorý bude mať v 7/2017 3 roky, takže to víde len tak tak. Chceme to tak lebo minulý rok menil prácu a mal nižší plat. Tento rok mal vyšší, takže by mal mať vyššie materské. Popri tom by pracoval na dohodu u toho istého zamestnávateľa. Okrem prvého syna máme teraz 7 mesačného, ja budem doma s ním bez nároku na nejaké financie zo štátu. Naviac pracujem na dohodu o pracovnej činnosti, takže nejaké soc. aj zdrav. sa mi platia. Sú to ale malé sumy, keďže robím len pár hodín v mesiaci.
Právnik v manželovej firme mu radí, aby išiel ešte tento rok. Údajne sa majú robiť zmeny v zákone. No tým by bola materská dosť nižšia vzhľadom na nízku výplatu minulý rok. Chcem sa Vás spýtať, či viete o nejakých zmenách, ktoré budú mať vplyv na to, ako to chceme urobiť. Jediné čo viem je že sa má materské dvihnúť na 75%.
Prípadne viete mi poradiť ešte nejaké "vychytávky"?
Ďakujem
@kristinuska1504 Ano daju.
@kristinuska1504 jasom bola na upsvar kde mi dali papier s presnymi datumami odkedy dokedy som poberala RP a bola tam aj veta,že od 5.2.2018 nepobera ziadne davky lebo od 5.2. nastupoval muz na MD .. a my sme nepotrebovali ze muz nepobera RP,stacilo cestne prehlasenie,to nam dali na SP
@kristinuska1504 Ony radi prehanaju. Cest vynimkam
Ahojte, potrebujem poradiť, čo urobiť po ukončení MD otca.
MD manželovi končí dňom 19.3. a potom by som chcela čerpať rod. príspevok znovu ja.
Po tomto termíne treba ísť do sociálnej poisťovne vypytať si potvrdenie o ukončení MD otca.
Ísť na úrad práce s týmto potvrdením a so žiadosťou o tom, aby mi znova vyplácali rod. príspevok. Budem tam ešte niečo potrebovať?
Treba aj spísať dohodu o otcom, že znova preberám starostlivosť o dieťa ja?
V zdravotnej poisťovni som sa bola nahlásiť ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov, treba aj tam niečo nahlásiť?
Ďakujem pekne
ahojte,ma niekto skusenost s tym ak muz pojde na MD z povodnej zmluvy co ma na neurcito u svojho zamestnavatela a zaroven si vytvori novu zivnost? chcel by totiz pracovat tam kde teraz len novu zmluvu na urcito s inou prac.poziciou mu nakoniec neumoznili :( chcel by ist preto uzatvorit novu zivnost pocas toho jak bude poberat materske z povodnej zmluvy, ale nevie ci sa to tak da a ci treba mat uvedene na zivnosti tiez iny druh pracovnej pozicie. Dakujem za rady a skusenosti.
@van_den_liv na zivnosti sa pracovna pozicia neuvadza. A ano, da sa to
@van_den_liv Na živnosti nemusí mať uvedený "iný druh pracovnej pozície". Živnosť sama o sebe je iný druh.
Ahojte..ako to je s dochodkovym poistenim ked otec je na MD a matka isla na úrad..musim sa odhlasit z dochodkoveho alebo sa to nevylucuje?
@majusqa77 a ako dlho trva vybavenie zivnosti? staci na to necely mesiac?
@van_den_liv 1den
@majusqa77 dakujem 🙂 takze asi nic komplikovane to snad nebude..a su tam nejake poplatky za to vybavenie?
@majusqa77 a sko je to potom so zrusenim? da sa to po materskej aj hned zrusit?
@van_den_liv https://www.podnikajte.sk/start-podnikania/c/34...
a da, len treba podat danove priznanie
@majusqa77 Ahoj. Prosím Ťa potrebujem sa uistiť. Dňa 12.4.2017 som zverila dcéru do starostlivosti manžela nakoľko nastúpil na materskú. Ja som od 13.4. bola vedená v SP a ZP ako matka starajúca sa o druhé dieťa syna/ zdravé dieťa/, ktorý mal v tom čase 5 rokov.dňa 11.8.2017 dcéra dovršila 3 roky a následne od 12.8 som nastúpila do práce. Na akú výšku NČZD má nárok manžel, ak si chce uplatniť mňa ako manželku v DP? Moje príjmy HM-odvody=cca2400 Eur.
Výpočet:3803,28-2400/12*4 mesiace? Dovtedy mám splnenú podmienku starostlivosti o dieťa do troch rokov? Ďakujem.
@elizabet100 Tých 2400Eur je hruba mzda ci CZD? Podla mna ma narok na 8mesiacov NCZD na teba ak si pracovala az od augusta.
Cize 3803,33-2400/12*8
@evittam 2400 je CZD. Ale 12.4. som zverila dieťa do starostlivosti otca, tak preto sa radšej pýtam či za 4 mesiace alebo 8? Hmmm...
@elizabet100 Ja si myslím,ze 8. Uvidime co na to @majusqa77. 😉
@evittam OK, počkáme, zatiaľ ďakujem 🙂🙂
Ahojte a mate niekto skúsenosť že muž má živnosť a ide na materskú? Ideme robiť danove priznanie a neviem ako to máme spraviť aspoň aby mal nejakych 600 euro materskú ale zas potom keď skončí aby nas nepiclo že koľko sa bude platiť sociálna po 6 mesiacoch
@veronika1037 A kedy ide na MD? Ak tento rok tak to nepomoze,nakolko MD mu bude pocitana z VZ,z ktoreho platil odvody v r.2017.
@elizabet100 3803 minus hm plus odvody. A mas narok az do 3 rokov

@szdan Nie. Už nič neriešis.Nikto nekontroluje kto je s dieťaťom pocas MD ci RD.