Otec na materskej
píšem sem už niekoľký krát ohľadom materskej otca. Máme naplánované, že v januáry 2017 by išiel manžel na materskú s prvým synom, ktorý bude mať v 7/2017 3 roky, takže to víde len tak tak. Chceme to tak lebo minulý rok menil prácu a mal nižší plat. Tento rok mal vyšší, takže by mal mať vyššie materské. Popri tom by pracoval na dohodu u toho istého zamestnávateľa. Okrem prvého syna máme teraz 7 mesačného, ja budem doma s ním bez nároku na nejaké financie zo štátu. Naviac pracujem na dohodu o pracovnej činnosti, takže nejaké soc. aj zdrav. sa mi platia. Sú to ale malé sumy, keďže robím len pár hodín v mesiaci.
Právnik v manželovej firme mu radí, aby išiel ešte tento rok. Údajne sa majú robiť zmeny v zákone. No tým by bola materská dosť nižšia vzhľadom na nízku výplatu minulý rok. Chcem sa Vás spýtať, či viete o nejakých zmenách, ktoré budú mať vplyv na to, ako to chceme urobiť. Jediné čo viem je že sa má materské dvihnúť na 75%.
Prípadne viete mi poradiť ešte nejaké "vychytávky"?
Ďakujem
@van_den_liv ale moze
Baby, este mam taku otazku ohladom zivnosti, znamy mi tvrdil, ze vraj ked chce ist moj muz na matersku tak si nemoze vytvorit novu zivnost tesne pred tym, ani hned ako zacne poberat matersku...lebo moj moz ma prac.zmluvu na neurcito, z tej by chcel ist na matersku a hned nato si zalozit novu zivnost...ale vraj sa to tak neda 😞 a socialna poistovna moze na to prist a potom su problemy....jedine vtedy sa to da, ak by mal dlhsie zmluvu ako zamestnanec a zaroven uz aj davnejsie vytvorenu zivnost....tak ja som uz toho vsetkeho zmatena a uz nevieme ako to vybavit...
@majusqa77 naozaj? lebo on mi trvdil ze to nie je take jednoduche ako to vyzera....potom by si vraj kazdy mohol len tak vytvorit novu zivnost a pracovat a zaroven poberat matersku...ze vraj je to podozrive a mozu to skumat...
@van_den_liv kto by co skumal...
@leralera ano
@majusqa77 takze vazne by to mohlo vyjst ak si teraz muz vytvori nejaku novu zivnost a zo starej zmluvy nastupi na matersku? a ak by ho nahodou niekto udal socialnej poistovni...tak nemozu mu dat nejaku pokutu? dakujem
@van_den_liv a za co by mu mali dat pokutu? 🙂
@majusqa77 Len ona stále rieši nejaku " novú živnosť"🤔
@van_den_liv Ak je tvoj muz zamestnanec-pojde na MD zo zamestnania a založí živnosť. Na ktoru bude pracovať. Ak ma živnosť nic nerieši.
@majusqa77 no ani nie pokutu, ako to ze bude musiet vratit celu matersku, tak mi tvrdil ten znamy, lebo ked bude na materskej tak by sa mal starat aj nejaku cast dna o dieta a ked zistia ze chodi stale do prace tak bude musiet vratit matersku....takze ja som z toho uz dopletena, jeden povie tak druhy tak...i ked radsej budem verit vam ze sa to da a nic nam nehrozi 🙂 dakujem
@evittam a je lepsie zalozit zivnost az po nastupe na MD? alebo moze uz aj teraz v predstihu zalozit a potom plynule po nastupe na MD zo zamestaneckej zmluvy hned prejde na tu novu zivnost?
@van_den_liv to je blbosť, môže normálne pracovať, aj matka na materskej tiež môže pracovať, obidvaja rodičia majú rovnaké právo poberať materské a aj pracovať.
@van_den_liv Ja stále nerozumiem o akej "novej živnosti" stále pises?! Tvoj muz je SZCO a chce zalozit novu zivnost?
@evittam no on ma normalne u zamestnavatela zmluvu na neurcito, z tej by isiel na MD a chcel by si zalozit novu zivnost (len docasne na tu dobu co bude poberat MD) takze v praci by pokracovcal po nastupe na MD na zivnost...ze ci to je mozne takto sa pytam....dakujem
@van_den_liv Aku novu zivnost?! Ja sa pytam? Podľa toho čo píšeš nie je SZCO cize nebude zakladat žiadnu novú zivnost.
@van_den_liv A ano je možné ist zo zmluvy na MD a zalozit živnosť.
@evittam a kedy je potrebne prosim ta zalozit tu zivnost? moze aj v predstihu alebo sa to ma az potom co nastupi na MD? ci je to jedno kedy? dakujem 🙂
@van_den_liv Uplne je to jedno.
Dobry den. Prosim pekne o radu. Manzelovi hrozi vypoved z prace ku konci tohto mesiaca. Mame 2 deti, mladsi 16m. a starsi ma 3 roky, do skolky by mal nastupit az v septembri. Ako postupovat ak chce manzel nastupit na MD, predpokladam moze len s mladsim synom, a co bude so mnou, mozem zostat doma so starsim synom bez toho aby som sa musela evidovat na UP? Musi manzel v praci oznamit co planuje? Dakujem za kazdu odpoved.
@sfera Ak dostane výpoveď plynie vypovedna doba. Samozrejme,ze to musi oznámiť-potrebuje potvrdenie od zamestnávateľa.
A prepac,ze sa nebudem opakovať na každej strane xykrat-ale prečítaj si diskusiu a presne budes vediet co mas robit. Nakolko dookola stále ta ista otazka, na ktorú je tu odpoveď na každej strane minimálne raz.
🤗😘

@majusqa77 Ahoj, rušim kolu otcovemu nástupu na materskú