icon

Otec na materskej

zdena12345
16. nov 2016

píšem sem už niekoľký krát ohľadom materskej otca. Máme naplánované, že v januáry 2017 by išiel manžel na materskú s prvým synom, ktorý bude mať v 7/2017 3 roky, takže to víde len tak tak. Chceme to tak lebo minulý rok menil prácu a mal nižší plat. Tento rok mal vyšší, takže by mal mať vyššie materské. Popri tom by pracoval na dohodu u toho istého zamestnávateľa. Okrem prvého syna máme teraz 7 mesačného, ja budem doma s ním bez nároku na nejaké financie zo štátu. Naviac pracujem na dohodu o pracovnej činnosti, takže nejaké soc. aj zdrav. sa mi platia. Sú to ale malé sumy, keďže robím len pár hodín v mesiaci.
Právnik v manželovej firme mu radí, aby išiel ešte tento rok. Údajne sa majú robiť zmeny v zákone. No tým by bola materská dosť nižšia vzhľadom na nízku výplatu minulý rok. Chcem sa Vás spýtať, či viete o nejakých zmenách, ktoré budú mať vplyv na to, ako to chceme urobiť. Jediné čo viem je že sa má materské dvihnúť na 75%.
Prípadne viete mi poradiť ešte nejaké "vychytávky"?
Ďakujem

gabka76
23. mar 2018

@majusqa77 no veď ja som videla to vyssie mne dnes prišlo toto😨. Ten istý dátum nástupu na materskú má aj manžel. Od januara chodím na UPSVaR kvoli tomu a nakoniec mi to takto😢..... Takže všetko znova. Ďakujem za info☺

mytraja3
23. mar 2018

Hlavne ze ste sa tu vtedy hadali s jednou banou ze to tak nema byt ze odimaju k 1 a nako iec to tak je

majusqa77
23. mar 2018

@mytraja3 vidis rozdiel v tych 2 fotkach? Oba su k 1vemu a jedno je ok a druhe nie..

nmonika
23. mar 2018

U nás teda už rozhodnutie doma,mm je na materskej od 1.2.,naďalej zamestnaný,a ja nahlásená vo VšZP a s drobcom doma 😉 Aj ja vám ďakujem za radu 😊

mytraja3
23. mar 2018

@majusqa77 to ano ale pokial viem vtedy neviem na akej stranke ste tu odsudzovali jednu babu

lenucha121
26. mar 2018

Baby a neviete nahodou ako je to s dochodkovym poistenim, ked ja budem na neplatenej rodicovskej a manzel na materskej?

majusqa77
26. mar 2018

@lenucha121 mozete byt obaja poistencu statu. Ale iiba pocas muzovej materskej. Ak by siel na rd, uz nie

lenucha121
27. mar 2018

@majusqa77 dakujem

lenucha121
27. mar 2018

@majusqa77 a este dotaz, to sa musim nejako specialne nahlasit na poistovni ked budem prestupovat na neplatenu rodicovsku. Uz som sa raz na dochodkove prihlasovala ked som isla na "beznu" rodicovsku

majusqa77
27. mar 2018

@lenucha121 iba na zdravotke

lulik22
27. mar 2018

Mne bolo povedane ze netreba

van_den_liv
29. mar 2018

som zvedava kedy presne to zacne platit 🙂
https://peniaze.pravda.sk/obcan-a-stat/clanok/4...

majusska202
2. apr 2018

Ahojte viete mi prosím poradiť manžel chce ísť na materskú pretože sa nám to finančne oplatí mal predtým dobre zamestnanie a dostal by najväčšiu materskú. Lenže musí to do mesiaca stihnúť pretože potom mu uplynie 90 dní v novej práci a už mu nebudú rátať z bývalej. Takže moja otázka je môžem predčasne ukončiť materskú ja?

ivka2302
3. apr 2018

Ahojte, prosim Vas neviete mi povedat , ked je manzel SZCO a odvadza si minimalne odvody ze kolko asi by mu vysla materska? Alebo to vypocitavaju z prijmov na zaklade danoveho priznania alebo iba z tych odvodov do SP? Dakujem

majusqa77
3. apr 2018

@ivka2302 ved odvody sa rataju z prijmov na zaklade DP

evittam
3. apr 2018

@ivka2302 Plati odvody z minimalneho VZ, cize minimálna MD.

ivka2302
3. apr 2018

@evittam dakujem a prosim kolko je teraz minimalna MD. Oplati sa to vobec aby isiel na MD?

kaja01
3. apr 2018

@ivka2302 Minimálna materská cca 331 € + počas poberania materskej nemusí platiť odvody.

evittam
3. apr 2018

@ivka2302 No ved ty musis vediet aky mu urcila SP vymeriavaci zaklad pre platenie odvodov. Ak pôjde tento rok na MD tak minimalny VZ za minuly rok bol 441,50Eur-z toho je MD 75%, stále viac ako RP

ivka2302
3. apr 2018

Dievcata prosim Vas ak chce ist manzel na matersku tak ja si musim odhlasit poberanie rodicovskeho prispevku napr. k 2.5.2018 a potom od 3.5.2018 si moze manzel poziadat o materske a dolozime papier o ukonceni poberania rodicovskeho? Ako dlho sa caka na papier z UPSVAR?

ivka2302
3. apr 2018

@kaja01 Dakujem

ivka2302
3. apr 2018

@evittam Dakujem

gabka76
3. apr 2018

@ivka2302 my sme čakali na rozhodnutie o odňatí rodič. príspevku presne 3 týždne.

nadula01
3. apr 2018

@ivka2302 mne ho dali hneď na počkanie

zabulka1
3. apr 2018

Dievcata ak sa chcem ist prihlasit na urad ako nezamestnana ale mi este neprislo rozhodnutie o odnati rodicovskeho. Mozem ist aj tak sa uz prihlasit.,lebo dneskom mi konci RD a manzel zacina zajtrajskom MD.

majusqa77
3. apr 2018

@zabulka1 ides brat aj podporu, ci koli nczd na manzelku sa chces evidovat?

zabulka1
3. apr 2018

@majusqa77 budem brat aj podporu, do zamestnania neidem lebo sa zrusila firma minuly rok

veronikaveron
3. apr 2018

Prosím vás, zajtra idem na soc.p.si odhlásiť rodicak, mám ešte niečo "vybaviť" nejaké socialne, dôchodkové,...? Ďakujem

majusqa77
3. apr 2018

@veronikaveron ak myslis rp, ten sa odhlasuje na up

veronikaveron
3. apr 2018

@majusqa77 jemine, zachránila si ma, by som sa prehnala. A prosím ťa, kde sa prihlasuje ako osoba starajúca sa o dieťa do 3 rokov? Ďakujem