Otec na materskej
píšem sem už niekoľký krát ohľadom materskej otca. Máme naplánované, že v januáry 2017 by išiel manžel na materskú s prvým synom, ktorý bude mať v 7/2017 3 roky, takže to víde len tak tak. Chceme to tak lebo minulý rok menil prácu a mal nižší plat. Tento rok mal vyšší, takže by mal mať vyššie materské. Popri tom by pracoval na dohodu u toho istého zamestnávateľa. Okrem prvého syna máme teraz 7 mesačného, ja budem doma s ním bez nároku na nejaké financie zo štátu. Naviac pracujem na dohodu o pracovnej činnosti, takže nejaké soc. aj zdrav. sa mi platia. Sú to ale malé sumy, keďže robím len pár hodín v mesiaci.
Právnik v manželovej firme mu radí, aby išiel ešte tento rok. Údajne sa majú robiť zmeny v zákone. No tým by bola materská dosť nižšia vzhľadom na nízku výplatu minulý rok. Chcem sa Vás spýtať, či viete o nejakých zmenách, ktoré budú mať vplyv na to, ako to chceme urobiť. Jediné čo viem je že sa má materské dvihnúť na 75%.
Prípadne viete mi poradiť ešte nejaké "vychytávky"?
Ďakujem
Hlavne ze ste sa tu vtedy hadali s jednou banou ze to tak nema byt ze odimaju k 1 a nako iec to tak je
U nás teda už rozhodnutie doma,mm je na materskej od 1.2.,naďalej zamestnaný,a ja nahlásená vo VšZP a s drobcom doma 😉 Aj ja vám ďakujem za radu 😊
Baby a neviete nahodou ako je to s dochodkovym poistenim, ked ja budem na neplatenej rodicovskej a manzel na materskej?
@lenucha121 mozete byt obaja poistencu statu. Ale iiba pocas muzovej materskej. Ak by siel na rd, uz nie
@majusqa77 dakujem
@majusqa77 a este dotaz, to sa musim nejako specialne nahlasit na poistovni ked budem prestupovat na neplatenu rodicovsku. Uz som sa raz na dochodkove prihlasovala ked som isla na "beznu" rodicovsku
@lenucha121 iba na zdravotke
Mne bolo povedane ze netreba
som zvedava kedy presne to zacne platit 🙂
https://peniaze.pravda.sk/obcan-a-stat/clanok/4...
Ahojte viete mi prosím poradiť manžel chce ísť na materskú pretože sa nám to finančne oplatí mal predtým dobre zamestnanie a dostal by najväčšiu materskú. Lenže musí to do mesiaca stihnúť pretože potom mu uplynie 90 dní v novej práci a už mu nebudú rátať z bývalej. Takže moja otázka je môžem predčasne ukončiť materskú ja?
Ahojte, prosim Vas neviete mi povedat , ked je manzel SZCO a odvadza si minimalne odvody ze kolko asi by mu vysla materska? Alebo to vypocitavaju z prijmov na zaklade danoveho priznania alebo iba z tych odvodov do SP? Dakujem
Dievcata prosim Vas ak chce ist manzel na matersku tak ja si musim odhlasit poberanie rodicovskeho prispevku napr. k 2.5.2018 a potom od 3.5.2018 si moze manzel poziadat o materske a dolozime papier o ukonceni poberania rodicovskeho? Ako dlho sa caka na papier z UPSVAR?
Dievcata ak sa chcem ist prihlasit na urad ako nezamestnana ale mi este neprislo rozhodnutie o odnati rodicovskeho. Mozem ist aj tak sa uz prihlasit.,lebo dneskom mi konci RD a manzel zacina zajtrajskom MD.
Prosím vás, zajtra idem na soc.p.si odhlásiť rodicak, mám ešte niečo "vybaviť" nejaké socialne, dôchodkové,...? Ďakujem
@veronikaveron ak myslis rp, ten sa odhlasuje na up
@majusqa77 jemine, zachránila si ma, by som sa prehnala. A prosím ťa, kde sa prihlasuje ako osoba starajúca sa o dieťa do 3 rokov? Ďakujem

@majusqa77 no veď ja som videla to vyssie mne dnes prišlo toto😨. Ten istý dátum nástupu na materskú má aj manžel. Od januara chodím na UPSVaR kvoli tomu a nakoniec mi to takto😢..... Takže všetko znova. Ďakujem za info☺