icon

Otec na materskej

zdena12345
16. nov 2016

píšem sem už niekoľký krát ohľadom materskej otca. Máme naplánované, že v januáry 2017 by išiel manžel na materskú s prvým synom, ktorý bude mať v 7/2017 3 roky, takže to víde len tak tak. Chceme to tak lebo minulý rok menil prácu a mal nižší plat. Tento rok mal vyšší, takže by mal mať vyššie materské. Popri tom by pracoval na dohodu u toho istého zamestnávateľa. Okrem prvého syna máme teraz 7 mesačného, ja budem doma s ním bez nároku na nejaké financie zo štátu. Naviac pracujem na dohodu o pracovnej činnosti, takže nejaké soc. aj zdrav. sa mi platia. Sú to ale malé sumy, keďže robím len pár hodín v mesiaci.
Právnik v manželovej firme mu radí, aby išiel ešte tento rok. Údajne sa majú robiť zmeny v zákone. No tým by bola materská dosť nižšia vzhľadom na nízku výplatu minulý rok. Chcem sa Vás spýtať, či viete o nejakých zmenách, ktoré budú mať vplyv na to, ako to chceme urobiť. Jediné čo viem je že sa má materské dvihnúť na 75%.
Prípadne viete mi poradiť ešte nejaké "vychytávky"?
Ďakujem

mathik84
16. apr 2018

@petul13 popýtame sa ešte na sociálke, snád poradia...

mathik84
16. apr 2018

a ešte otázka, 28 týždnov vychádza na 13.11. a malá má až 25.11. tri roky, to si mám potom ešte zahlásiť žiadosť o poberanie príspevku? viete mi poradiť? a čo k tomu treba? ďakujem vám

majusqa77
16. apr 2018

@mathik84 nemusis 🙂 ale ano, mozes

judita3
16. apr 2018

@mathik84 u manzela v praci je manzel teraz 5. zamestnanec z 12 muzov co je na materskej a personalistka mu hovorila co a ako. Chcel mat volno 2 dni a potom ist pracovat na zmluvu ale mali vela prace tak mu dali zmluvu hned a nemal volno. A soc.poist.schvalila matersku

sasesoe
16. apr 2018

Dnes dosiel manzelovi papier zo SP ze mu schvaluku materske. Mame od 2.3.a cca po 2tyzdnoch sme dolozili rozhodnutie o mojom zruseni RP - ten mam zruseny od 28.2. Ale vraj teraz z papierom z SP mozem ziadat RP za 1.3. tak dufam ze vybavim...a potom este zdravotku - tam tiez mi kazali prist az s rozhodnutiami...

mathik84
16. apr 2018

@sasesoe a v zdravotke ste pochodili v pohode?nerobili z toho vedu?

moniika82
Odpoveď bola odstránená
pallacinka
16. apr 2018

Dievcata, ktore uz mate vybavovacky za sebou, poradte prosim ako zosuladit letnu dovolenku s tou materskou 🙂 Muz by chcel nastupit na MD 3.7. (narok mu vznika 27.6. a chce nastupit co najskor), ja by som prerusila RD ku 2.7. Mozeme 5.7. odist na mesiac do zahranicia? Da sa vsetko vybavit vopred alebo po navrate spat? Dakujem 🙂

sasesoe
17. apr 2018

@mathik84 nie, presne vedela co preco potrebujem aj povedala,ze to takto umoznuje zakon. Len ze mam prist az s rozhodnutiami. A RL dietata nepotrebujem lebo je tiez tam poistene cize maju a vytlacia si.

sasesoe
17. apr 2018

@pallacinka vybavovala by som to vopred. Akurat budes potrebovat rozhodnutie z upsvar a zruseni tvojho rp. Mozes skusit postup kt poradili mne - dat si ho odnat od 30.6. (Na urad mozno mozes ist uz 1.6.ale neviem kedy ti poslu papier - ci ti ho bude mat kto vybrat ak by dosiel az ked budete prec). Na SP odniest vsetlko co budete mat uz zaciatkom jula pred dovolenkou a ak bude chybat papier tak dolozit po. Ked uzz budete mat rozhodnutie ze ma manzel md tak ti poziadat spatne rp za jul (mas polroka kym zanikne narok).

mimusss
17. apr 2018

Ahojte, prosím vás potrebovala by som vedieť, či je nejaký časový horizont a ak áno tak aký /podľa zákona/, kedy musí dať manžel vedieť, že nastupuje na materskú... či stačí, že príde rovno s papierom zo SP alebo treba dať nejakú žiadosť skôr? ďakujem vám 🙂

nivea777
17. apr 2018

@mimusss spominany tu bol viackrat mesiac pred nastupom na MD

veruska934
17. apr 2018

Ahojte dievcata,vcera mi kamoska hovorila,zevraj socialka stopla ziadosti o materske pre otca.Asi sa jedna hlavne o to,ze nebude mozne aby muz pracoval na inu zmluvu.Viete o tom nieco?

majusqa77
17. apr 2018

@veruska934 jedna pani povedala.. ..na to by museli zmenit zakon

veruska934
17. apr 2018

@majusqa77 zevraj to vie z prvej ruky,je to pozastavene a idu asi ten zakon zmenit,tak uvidime ci to nieje kacica

baska1
17. apr 2018

@veruska934 no mužovi akurát dnes prislo rozhodnutie zo SP o priznaní MD,ďakujem tu všetkým za pomoc.Z druhej zmluvy sa vraj bude platiť len úrazové a garančné poistenie,nič iné,ani zdravotne

nivea777
17. apr 2018

@baska1 zdravotne bude platit..

veruska934
17. apr 2018

@baska1 tak super☺,moj muz by siel od jula,tak snaaad to nezrusia

baska1
17. apr 2018

@nivea777 veď aj ja som myslela,dokonca účtovníčka volala na ústredie VšZP a povedali,že nie,keď platí už raz stat

nivea777
17. apr 2018

@baska1 no co ja viem tak to vyratavaju z prijmu a pri zuctovani pride nedoplatok.. aj baby tunak ktore sa vyznaju mi tak hovorili...

majusqa77
17. apr 2018

@veruska934 zmena zakona sa neda spravit zo dna na den.. ..ani v priebehu tyzdna, to by bol rekord snad.... ;)

baska1
17. apr 2018

@nivea777 no uvidíme po ročnom zúčtovaní,v najhoršom sa to to doplatí 😃

majusqa77
17. apr 2018

@baska1 zdravotka sa plati takmer z kazdeho prijmu. Urcite vsak zo vsetkych vramci tpp, dohod, zivnosti (vynimku maju ztp a studaci)

nivea777
17. apr 2018

@baska1 no mat tak tvoj nadlahceny pohlad hned by mi bolo lepsie :D keby nam dojde domov zaplatit 600e asi by ma slahlo :D

baska1
17. apr 2018

@majusqa77 nto sme tvrdili aj uctovnicke,preto si to overovala a to jej povedali,že neplati

baska1
17. apr 2018

@nivea777 tak odložím dopredu,aby ma to nezaskocilo a hotovo,veď zase reálne výplata bude vyssia

nivea777
17. apr 2018

@baska1 no ale bude aj vyssia dan ked nezaplati odvody ziadne.. potom aj tak pride zaplatit odvody do ZP ale tu dan rozdielnu uz mu nevrati nikto ..to je len taka moja uvaha,neratala som to ani nic podobne

kaja01
17. apr 2018

@baska1 A účtovníčka keď volala do zdravotky tak čo povedala, že má zamestnanca ktorý pracuje na nový pracovný pomer a z iného pracovného pomeru poberá materské? Vyslovene sa spýtala či ani z jedného pracovného pomeru nemusí platiť zdravotné odvody?

nivea777
17. apr 2018

@baska1 som si to len tak orientacne vyratala a pri HM 1000€ je to okolo 53€ rozdiel,co je podla mna dost,ked o tie peniaze prist nemusite..ta zdravotka si vas pocka tak ci tak

baska1
17. apr 2018

@kaja01 áno,tak