Otec na materskej
píšem sem už niekoľký krát ohľadom materskej otca. Máme naplánované, že v januáry 2017 by išiel manžel na materskú s prvým synom, ktorý bude mať v 7/2017 3 roky, takže to víde len tak tak. Chceme to tak lebo minulý rok menil prácu a mal nižší plat. Tento rok mal vyšší, takže by mal mať vyššie materské. Popri tom by pracoval na dohodu u toho istého zamestnávateľa. Okrem prvého syna máme teraz 7 mesačného, ja budem doma s ním bez nároku na nejaké financie zo štátu. Naviac pracujem na dohodu o pracovnej činnosti, takže nejaké soc. aj zdrav. sa mi platia. Sú to ale malé sumy, keďže robím len pár hodín v mesiaci.
Právnik v manželovej firme mu radí, aby išiel ešte tento rok. Údajne sa majú robiť zmeny v zákone. No tým by bola materská dosť nižšia vzhľadom na nízku výplatu minulý rok. Chcem sa Vás spýtať, či viete o nejakých zmenách, ktoré budú mať vplyv na to, ako to chceme urobiť. Jediné čo viem je že sa má materské dvihnúť na 75%.
Prípadne viete mi poradiť ešte nejaké "vychytávky"?
Ďakujem
a ešte otázka, 28 týždnov vychádza na 13.11. a malá má až 25.11. tri roky, to si mám potom ešte zahlásiť žiadosť o poberanie príspevku? viete mi poradiť? a čo k tomu treba? ďakujem vám
Dnes dosiel manzelovi papier zo SP ze mu schvaluku materske. Mame od 2.3.a cca po 2tyzdnoch sme dolozili rozhodnutie o mojom zruseni RP - ten mam zruseny od 28.2. Ale vraj teraz z papierom z SP mozem ziadat RP za 1.3. tak dufam ze vybavim...a potom este zdravotku - tam tiez mi kazali prist az s rozhodnutiami...
Dievcata, ktore uz mate vybavovacky za sebou, poradte prosim ako zosuladit letnu dovolenku s tou materskou 🙂 Muz by chcel nastupit na MD 3.7. (narok mu vznika 27.6. a chce nastupit co najskor), ja by som prerusila RD ku 2.7. Mozeme 5.7. odist na mesiac do zahranicia? Da sa vsetko vybavit vopred alebo po navrate spat? Dakujem 🙂
@pallacinka vybavovala by som to vopred. Akurat budes potrebovat rozhodnutie z upsvar a zruseni tvojho rp. Mozes skusit postup kt poradili mne - dat si ho odnat od 30.6. (Na urad mozno mozes ist uz 1.6.ale neviem kedy ti poslu papier - ci ti ho bude mat kto vybrat ak by dosiel az ked budete prec). Na SP odniest vsetlko co budete mat uz zaciatkom jula pred dovolenkou a ak bude chybat papier tak dolozit po. Ked uzz budete mat rozhodnutie ze ma manzel md tak ti poziadat spatne rp za jul (mas polroka kym zanikne narok).
Ahojte, prosím vás potrebovala by som vedieť, či je nejaký časový horizont a ak áno tak aký /podľa zákona/, kedy musí dať manžel vedieť, že nastupuje na materskú... či stačí, že príde rovno s papierom zo SP alebo treba dať nejakú žiadosť skôr? ďakujem vám 🙂
Ahojte dievcata,vcera mi kamoska hovorila,zevraj socialka stopla ziadosti o materske pre otca.Asi sa jedna hlavne o to,ze nebude mozne aby muz pracoval na inu zmluvu.Viete o tom nieco?
@veruska934 jedna pani povedala.. ..na to by museli zmenit zakon
@majusqa77 zevraj to vie z prvej ruky,je to pozastavene a idu asi ten zakon zmenit,tak uvidime ci to nieje kacica
@veruska934 no mužovi akurát dnes prislo rozhodnutie zo SP o priznaní MD,ďakujem tu všetkým za pomoc.Z druhej zmluvy sa vraj bude platiť len úrazové a garančné poistenie,nič iné,ani zdravotne
@baska1 tak super☺,moj muz by siel od jula,tak snaaad to nezrusia
@veruska934 zmena zakona sa neda spravit zo dna na den.. ..ani v priebehu tyzdna, to by bol rekord snad.... ;)

@petul13 popýtame sa ešte na sociálke, snád poradia...